Izraelis.Vyksta filmavimas pandemik- šou.Ir taip visur.Lietuvoje šoka " pervarge" med.darbuotojai.Visur visame Pasaulyje cirkas, su ta Plandemija.“, „Patys Matot! Kokia Pandemija Yra Surežisuota .....“, – tokiais komentarais papildytas socialiniuose tinkluose pasidalintas vaizdo reportažas, sulaukęs didelio susidomėjimo (komentarų kalba netaisyta – aut. past.). Vienas šio įrašo pasidalinimas buvo peržiūrėtas daugiau nei 69 tūkst. kartų.

Minutės trukmės vaizdo įraše matyti, kaip filmavimo grupė ruošiasi filmuoti siužetą iš ligoninės gyvenimo. Patalpoje matyti ligoninės lovos, uždarais kostiumais apsirengę gydytojai. Filmavimo grupė duoda komandas siužete matomiems žmonėms.

Apie tai, kur buvo nufilmuotas šis vaizdo įrašas išduoda ant vieno iš gydytojų nugaros matomas užrašas hebrajų kalba, lietuviškai reiškiantis „neštuvų nešiką“.

Faktas, kad vaizdo įraše matomas ligoninės vaizdas, daug kartų per televiziją pandemijos metu matyti uždari apsauginiai gydytojų kostiumai ir pasirinktas filmavimo kampas, kai ekrane pasirodo ir gydytojai, ir siužetui diriguojanti filmavimo grupė, socialinių tinklų vartotojams tapo įrodymu, esą pandemija ir neretai žinių reportažuose matomi vaizdai iš ligoninių – tik iš anksto surežisuotas spektaklis.

Tačiau vaizdo įrašu pasidalinę asmenys neįsigilino, nei kur, nei kokiu tikslu siužetas buvo nufilmuotas.

Tas pats siužetas akimirksniu išplito ne tik lietuviškose socialinio tinklo paskyrose, bet ir daugelyje kitų Europos šalių bei Jungtinių Amerikos Valstijų „Facebook“ ir „Twitter“ paskyrose. Prancūzų faktų tikrintojai „France Info“, siekdami išsiaiškinti siužeto kilmę, susisiekė su keletu Izraelio ligoninių. Shamir Assaf Harofeh medicinos centras, įsikūręs Be'er Ya'akov mieste, centrinėje Izraelio dalyje, patvirtino, kad šis vaizdo įrašas buvo nufilmuotas jų patalpose. Filmavimai vyko šių metų kovo 3 – 4 dienomis. Vaizdo reportažu buvo siekiama pademonstruoti, kaip medicinos centrui pavyko automobilių stovėjimo aikštelę operatyviai paversti dar vienu ligoninės padaliniu, skirtu skubiai medicininei pagalbai suteikti pandemijos metu. Tai paaiškina, kodėl vaizdo įraše matomas ir ligoninės personalas, ir filmavimo grupė.

Laikiname ligoninės padalinyje, įrengtame automobilių stovėjimo aikštelėje, bus įrengta 150 papildomų lovų, kurių prireiks šalyje vis dar vykstant kovai su naujuoju koronavirusu.

Su žurnalistais kalbėję ligoninės atstovai teigė apgailestaujantys, kad vaizdai iš kuriamo demonstracinio filmuko buvo panaudoti sąmokslo teorijoms skleisti ir patikino su tuo neturintys nieko bendro.

Remiantis šia informacija galima teigti, kad vaizdo įrašo pasidalinimuose lietuviškose „Facebook“ paskyrose pateikiamos klaidingos išvados apie siužeto kontekstą, neįsigilinant, kokiu tikslu vaizdo įrašas buvo sukurtas. Toks informacijos iškreipimas gali klaidinti socialinių tinklų vartotojus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (360)