„Islandija!!! Pirmoji šalis atidaryta keliautojams - JOKIŲ APRIBOJIMŲ!!!“, – džiaugėsi socialinių tinklų dalyvė. Kartu pateikiamas ir vaizdo įrašas su spalvinga didžiule ritmingai plojančia minia. Tačiau ar tikrai reportaže vaizduojami pastarųjų dienų įvykiai ir kokių reikalavimų vis dar privalo laikytis atvykstantieji į Islandiją?

Žinutėje praleista svarbi informacija

Islandijai sėkmingai pavyko suvaldyti virusą. Šalyje užfiksuotos dvi viruso bangos – praėjusio pavasario ir rudens atvejų padidėjimai, tačiau nuo pat sausio mėnesio antros pusės šalyje aptinkama vos vienas kitas naujas atvejis per dieną.

Tai atsispindi ir suvaržymų laisvinimuose – tiek skirtų vietos gyventojams, tiek ir keliautojams. Tačiau tam tikri reikalavimai ir kontrolė išlieka.

Nuo šių metų vasario 19 dienos atvykstantiems į Islandiją galioja dvigubo testavimo ir karantino reikalavimas. Visi į Islandiją atvykstantys keliautojai privalo pateikti 72 valandos iki išvykimo į šalį atlikto PGR testo rezultatus (greitųjų testų rezultatai nepriimami). Nuo šio testo atleidžiami tik turintys skiepo nuo COVID-19 pažymėjimą arba įrodymą, kad jau persirgo infekcija ir turi antikūnų. Taip pat nuo testo atleidžiami po 2005 metų gimę vaikai ir paaugliai (tačiau jie privalo kartu su tėvais izoliuotis 5-6 dienoms).

Atvykę į šalį keliautojai privalo 5-6 dienas karantinuotis, o praėjus šiam laikui atlikti antrąjį PGR testą, išskyrus tuos, kurie turės įrodymą, kad yra paskiepyti nuo COVID-19 arba jau persirgo infekcija ir turi antikūnų – šie keliautojai bus atleisti nuo testavimosi ir privalomos izoliacijos.

Kaip praneša Islandijos vyriausybė, tokie reikalavimai keliautojams galios iki gegužės 1 dienos. Po šios datos Islandijoje ketinama taikyti šalių skirstymą spalvomis pagal rizikos kategoriją. Į raudonąją ir pilkąją zoną pateks šalys, iš kurių atvykstantiems žmonėms bus taikomi griežčiausi kelionės reikalavimai – dvigubas testavimas ir 5 dienų izoliacija, į oranžinę – dvigubas testavimas ir 5 dienų izoliacija, išskyrus asmenis, kurie patekdami į šalį turės neigiamo PGR testo rezultatą ir bus atleisti nuo tolimesnių suvaržymų ir žalią zoną, iš kurios atvykstantiems keliautojams galios tokie patys reikalavimai, kaip ir iš oranžinės zonos atvykstantiems.

Daugiau informacijos apie tai, kokių dokumentų reikės ir kokias procedūras privalės atlikti keliaujantys į Islandiją galima rasti čia.

Taigi, akivaizdu, kad dalis apribojimų, siekiant išvengti viruso atsinaujinimo, keliaujant į Islandiją išliks.

Taip pat dalį skaitytojų galėjo suklaidinti prie žinutės apie apribojimų keliautojams laisvinimą Islandijoje prisegtas vaizdo siužetas. Jame matyti švenčianti minia ir ritmingai plojanti didžiulė minia. Kai kurie komentatoriai stebėjosi, kad islandai tokiu būdu švenčia apribojimų laisvinimą, tačiau iš tiesų vaizdo įrašas neatspindi šių dienų įvykių ir galiojant dabartiniams suvaržymams šalyje toks susibūrimas vis dar būtų neįmanomas.

Siužete matomi vaizdai vyko 2016 metais UEFA Europos čempionato metu, kai komanda, švęsdama kartu su sirgaliais, džiaugsmą išreiškė kolektyviniu plojimu.

Remiantis šia informacija, „Melo detektorius“ vertina internete pasirodžiusią informaciją apie kelionių į Islandiją sąlygas kaip iš dalies melagingą. Šalyje, kuriai, rodos, pavyko suvaldyti infekcijos plitimą, iš tiesų laisvinami reikalavimai tiek vietos gyventojams, tiek atvykstantiems turistams, tačiau dalis prievolių ir reikalavimų išlieka. Jų neįvykdę keliautojai gali būti apgręžti ir neįleisti į šalį arba nubausti baudomis.

Taip pat svarbu paminėti, kad žinutes iliustruojantis vaizdo įrašas padarytas 2016 metais, taigi jame tikrai nėra užfiksuoti karantino atlaisvinimus švenčiantys islandai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)