Melaginga naujiena: Nigerijoje išgelbėta 115 moterų, iš kurių prievarta buvo imamas jų pienas

Socialiniuose tinkluose pasirodė naujiena, kad neva Nigerijoje policija išlaisvino 115 motinų, kurių pienas buvo imamas sviestui. Tačiau pati vietos policija paneigė tokius gandus. Oficiali atstovė spaudai Yusuf Mariam pranešė, kad policija neturi jokių duomenų apie tokius įvykius.

Melaginga naujiena: yra lytis „atakos malūnsparnis“ (angl. Attack Helicopter)

2014 m. kai kurie žmonės pradėjo tvirtinti, kad savo lytį identifikuoja kaip „atakos sraigtasparnis“. Tačiau tai buvo tik nevykęs internetinis juokelis, memas, kuriuo siekiama pasišaipyti iš translyčių ir LGBTQ+ asmenų. Tokios lyties, kaip karzygys.lt teigia video, nėra.

Melaginga naujiena: JAV Senato demokratų atstovai „sėdi ant“ Alzheimerio vaistų

Karzygys.lt atstovai apžvelgia straipsnį iš 2017 m., kuriame farmacininkas teigia, kad JAV Senatui tiekia Alzheimerio vaistus.

Karzygys.lt įvardija demokratų atstovus ir tikina, kad jie „visi“ serga šia liga, nepateikdami jokių įrodymų. Svarbu paminėti, kad farmacininkas Mike Kim yra taip teigęs, tačiau niekada neįvardijo nei asmenų kiekio, nei pavardžių, nes to neleidžia pacientų privatumą ginantys įstatymai. Juo labiau jis niekur neteigė, ar tiekė vaistus respublikonų, ar demokratų atstovams.

Klaidinanti naujiena: Izraelio valdžia viešins asmeninius duomenis tų, kurie atsisakys COVID-19 skiepo

Izraelio parlamentas pritarė siūlymui leisti dalintis asmenų, kurie turėjo progą skiepytis nuo COVID-19, bet pasiskiepijo su kitais lokaliais ir nacionaliniais valdžios organais. Priešingai nei teigiama karzygys.lt video, duomenys nebus visiems paviešinti ir prieinami.

Melagingas faktas: JAV sergamumas koronavirusu nukrito 96 proc.

Vaizdo siužete teigiama, kad JAV sergamumas COVID-19 nukrito 96 proc. Tačiau ši informacija yra melaginga.

Remiantis naujausiais „Reuters“ skelbiamais duomenimis, palyginti su piku naujų COVID-19 atvejų skaičius sumažėjo 26 proc. ir šiuo metu siekia vidutiniškai 65 205 naujų atvejų kasdien.

Remdamiesi aukščiau išvardinta faktų patikra, galime teigti, kad šiame karzygys.lt vaizdo siužete yra pateikta melaginga ir klaidinanti informacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)