„Facebook“ socialiniame tinkle pasidalintoje žinutėje teigiama, kad vitaminas D suteikia pakankamai gerą apsaugą nuo sunkaus susirgimo COVID-19 liga, todėl skiepytis neverta. Pasidalinta žinutė skamba taip:

„D vitaminas apsaugo 50proc nuo sunkiu ligos atveju, o Zeneka iki 70proc. Nuo uzsikretimo ir ligos pernesimo neapsaugo niekas! Ar verta del tu neuztikrintu 20proc rizikuoti savo, savo seimos, savo busimu o panasu greitu laiku ir esamu vaiku, savo tautos sveikata?!..“ [klaidinančios žinutės „Facebook“ citata]

Žinutė papildyta nuoroda į Britų medicinos žurnale praėjusių metų spalio 15 dieną išspausdintą tyrėjo Roberto A Browno viešą laišką apie vitamino D poveikį, kovojant su COVID-19 liga.

Laiško autorius teigia, kad, nors svarstant apie vitamino D naudą gydant COVID-19 pacientus yra neapibrėžtumo, tyrimai rodo, kad „vitamino D poveikis greičiausiai yra didelis – 50% mažesnis užkrečiamumas, mažesnis intensyvios terapijos poreikis ir mirštamumas.“

Šio laiško turiniu „Facebook“ žinutės autorė ir grindžia savo pranešimą, tik žinutėje sumaišomos sąvokos. Roberto A Browno laiške rašoma, kad vitaminas D užtikrina 50 proc. mažesnį užkrečiamumą, o „Facebook“ socialiniame tinkle tvirtinama, kad vitaminas D 50 proc. apsaugo nuo sunkių ligos atvejų.

Bet kuriuo atveju, tiek R. A Browno, tiek „Facebook“ žinutės autorės teiginiai yra per drąsus – mokslininkai neteikia aiškių rekomendacijų gydyti COVID-19 pacientus vitaminu D ar rekomenduoti šio vitamino dozes nenorintiems užsikrėsti, nes turimų tyrimų duomenų tam nepakanka.

Kol vakcinos nuo COVID-19 dar buvo klinikinių bandymų stadijose ir nė viena jų nebuvo patvirtinta, ieškota būdų, kaip palengvinti COVID-19 pacientų patiriamus negalavimus. Vienas iš būdų, kurį, sirgdamas COVID-19, išbandė ir buvęs JAV vadovas Donaldas Trumpas – vitamino D papildų vartojimas.

Tačiau nereikėtų daryti skubotų išvadų – vitaminas D negali tapti vakcinų pakaitalu ir specifiškai nuo COVID-19 neapsaugos. Šį gyvybiškai svarbų vitaminą, kurio daugeliui planetos gyventojų trūksta, ypač tais sezonais, kai rečiau būnama lauke ir rečiau pasirodo saulė, svarbu vartoti tam, kad palaikyti bendrą imuninės sistemos būklę.

Vitaminas D

Praėjusių metų lapkritį Klinikinės endokrinologijos ir metabolizmo žurnale išspausdintas tyrimas, kuriame ieškota sąsajų tarp vitamino D trūkumo ir sunkesnių COVID-19 ligos formų. Jo metu buvo tiriami 216 hospitalizuotų pacientų iš Ispanijos. Pasirodė, kad net 80 proc. jų turėjo vitamino D trūkumą. Vis dėlto, tyrėjai nerado jokio ryšio tarp vitamino D trūkumo ir ligos sunkumo laipsnio.

Kitas tyrimas, kuriame dalyvavo 489 žmonės, parodė, kad vitamino D trūkumas gali lemti 77 proc. didesnę tikimybę užsikrėsti COVID-19 palyginus su pacientais, kurių vitamino D lygis buvo normalus.

Tuo tarpu Prancūzijos slaugos namuose atliktas tyrimas atskleidė vitamino D sąsajas su lengvesne COVID-19 ligos forma ir didesniais šansais pasveikti.

Nepaisant to, mokslininkai įtariai žiūri į visuotinas rekomendacijas vartoti vitaminą D būtent koronaviruso prevencijos ir gydymo tikslais, nes tyrimų rezultatai nėra nuoseklūs, trūksta papildomų vitamino D teikiamos naudos įrodymų.

Pavyzdžiui, Jungtinės Karalystės Nacionalinis sveikatos ir priežiūros kompetencijos institutas, vertindamas vitamino D lygį, nerado jokių sąsajų tarp šio vitamino kiekio ir mažesnio mirtingumo nuo COVID-19.

Taip pat kitų mokslininkų įvertinimo dar laukiantis tyrimas, kurio metu tirtas didelės vienkartinės vitamino D dozės poveikis sergantiems COVID-19, parodė, kad viena dozė nesutrumpina pacientų ligoninėje praleisto laiko ir nesumažina mirtingumo, palyginti su placebą gavusių tiriamųjų grupe.

Taigi, kol kas mokslininkai vengia pateikti kategorišką atsakymą į klausimą, ar vitaminas D tikrai gali padėti išvengti COVID-19 ar bent nesusirgti sunkia ligos forma, nes turimų duomenų, įrodančių vitamino D naudą, neužtenka. Juo labiau papildų vartojimas negali pakeisti vakcinos, kuri sukuria specifinį imunitetą būtent SARS-Cov-2 virusui, o to jokie vitaminų papildai padaryti negali.

Kita vertus, kai kurie mokslininkai įsitikinę, kad organizmo praturtinimas vitaminais ir kasdienis pasivaikščiojimas gryname ore gali tapti puikiu pasiruošimu pasiskiepijimui.

Kaip žurnalistams kalbėjo Trinity kolegijos Dubline profesorė Rose Anne Kenny, pakankamas vitamino D kiekis gali pagerinti imuninės sistemos atsaką pasiskiepijus. Tai ypač svarbu žinoti tų šalių gyventojams, kurie skiepijami šaltuoju metų laiku, kai organizmas turi mažesnes galimybes pasigaminti šio vitamino dėl saulės trūkumo.

Surėjaus universiteto Mitybos medicinos profesorė bei Margaret Rayman ir Sautamptono universiteto profesorius Philipas C Calderis straipsnyje taip pat apžvelgė pakankamo vitaminų ir mineralų, būtent vitamino A, B6, B9, B12, C ir D bei mineralų cinko, seleno, geležies ir vario kiekio svarbą bendrai imuninės sistemos būklei.

Gera imuninės sistemos būklė pagerina organizmo atsaką į vakcinas. Pavyzdžiui, tyrimas, kuriame dalyvavo 65 – 85 metų žmonės parodė, kad tų tiriamųjų, kurie kasdien suvalgydavo mažiausiai po 5 porcijas vaisių ar daržovių, reakcija į vakciną nuo pneumokoko buvo geresnė nei tų, kurie suvalgydavo vos dvi ar dar mažiau porcijų vaisių ar daržovių.

Kitas tyrimas atskleidė, kad kasdienė vitamino E papildų dozė vyresniems nei 65 metų asmenims turėjo teigiamos įtakos antikūnų skaičiui po vakcinacijos nuo hepatito B ir stabligės.

Remiantis šia informacija galima teigti, kad žinutės, išplatintos „Facebook“ socialiniame tinkle, autorė buvo neteisi – negalima teigti, kad vitaminas D suteikia 50 proc. apsaugą nuo sunkių COVID-19 ligos formų. Nors dalies tyrimų duomenimis vitaminas D gali turėti teigiamos įtakos COVID-19 pacientų gydymui, šių duomenų neužtenka tvirtoms rekomendacijoms teikti. Vitamino D papildų vartojimas ar pasivaikščiojimas lauke šviečiant saulei gali pagerinti bendrą imuninės sistemos būklę, tačiau specifinio imuniteto nuo naujojo koronaviruso tai nesuteiks. Specifinį imunitetą COVID-19 galima įgyti tik pasiskiepijus arba persirgus šia liga natūraliai, taigi, neverta lyginti vitamino D teikiamos naudos su vakcinomis.

Kita vertus, moksliniais tyrimais įrodyta, kad pakankamai svarbiausių vitaminų ir mineralų kasdien gaunančių žmonių organizmai geriau reaguoja į vakcinas – sukeltas imuninės sistemos atsakas būna stipresnis, todėl, siekiant maksimalios vakcinos suteikiamos apsaugos verta sekti organizmo būklę ir aprūpinti jį vitaminais bei mineralais, tarp jų ir vitaminu D.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)