„Skiepija net PRIEVARTA ! Jeigu nieko NEDARYSITE ,Jumis paskiepys be jūsų sutikimo ! Ateis toks laikas“, – tokiu perspėjimu pasidalino viena „Facebook“ vartotoja, komentuodama vaizdo įrašą.

Jame rodoma informacija patikėjo ir dalis komentatorių, piktindamiesi, kaip gali vykti tokie dalykai.

Trumpame reportaže, kuris iš pirmo žvilgsnio atrodo kaip eilinis televizijos žinių reportažas, rusų kalba pasakojama apie skiepijimą nuo COVID-19. Pirmiausia parodomas laikinas skiepijimo postas – balta atvira palapinė su rusiškais užrašais. Vėliau reportažas tęsiamas kadrais, kuriuose matomi specialiais drabužiais apsirengę kaukėti pareigūnai. Pareigūnai neva įsibrauna į gyventojų butus, pasiruošia švirkštą ir juos paskiepija.

Atidžiai stebint vaizdo įrašą nesunku pastebėti, kad veiksmai atrodo perdėti ir suvaidinti, reportažo žanrą išduoda ir scena, kurioje pareigūnas neva ruošiasi skiepijimui ir ore nuspaudžia švirkštą, iš kurio gausiai pabyra skysčio lašai.

Šis reportažas – „Youtube“ kanalo, jau spėjusio išgarsėti dėl savo kuriamų parodijų – „BARAKuda“ – kūrinys, kuriame tęsiami kanalo kūrėjų sugalvoto personažo, valstybės tarnautojo Nalivkino, nuotykiai.

„BARAKuda“ kanalo autoriai – buvę vietinio Rusijos televizijos kanalo „Telemix“ darbuotojai, kuriantys trumpus minutės trukmės humoristinius reportažus, pašiepiančias gyvenimo Rusijoje realijas ir politinę situaciją.

Kanalas daugiau dėmesio sulaukė po to, kai į jų sukurtą personažą Nalivkiną sureagavo vietos policija. Aktorius filmukuose vaidinantis Nalivkiną, Usurijsko miesto gyventojas Andrejus Neretinas, penkioms paroms buvo suimtas po to, kai vietos policija įsiuto kanale pasirodžius reportažui apie korupciją, kuriame pašiepiami korumpuoti pareigūnai.

Kiekviename Nalivkino nuotykių epizode rodoma, kaip išgalvotas politikas tvarkosi su visuomenę ištikusiomis negandomis, o socialiniuose tinkluose pasidalintas reportažas apie priverstinį skiepijimą – dar viena šio nuotykio dalis. Joje demonstruojama, kaip šis personažas „įveikia“ gyventojų nenorą skiepytis.

Remiantis šia informacija galima teigti, kad vaizdo įrašą paviešinęs asmuo buvo neteisus – jame nėra vaizduojami tikri įvykiai, tai – viso labo, parodija. Taip pat klaidinga žarstytis teiginiais, kad Lietuvoje žmonės taip pat bus skiepijami prievarta, nes mūsų šalyje, kaip ir daugelyje pasaulio demokratinių valstybių, skiepai yra savanoriški.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)