Grupėje rašoma:

„AKIVAIZDUS MELO PAVYZDYS
„Pasaulyje jau šimtais milijonų skaičiuojami vakcinavimo atvejai. Nėra užregistruota nė vienos mirties, susijusios su vakcina. Antra, nėra oficialiosiose struktūrose užregistruota ilgalaikių šalutinių reiškinių. Taip, nemalonu, kad dvi dienas laužo kaulus, būna temperatūros. Tačiau tai trumpalaikiai dalykai“, – meluoja profesorius V. Usonis.“ [klaidinančios žinutės citata]

Toliau tas pats asmuo išvardina visą sąrašą duomenų iš Jungtinės Karalystės, susijusių su „Pfizer“ vakcinos nuo COVID-19 sukeltais šalutiniais poveikiais, tarp kurių paminėti 173 mirties atvejai.

„Nuo 2020 gruodžio 9 d. iki 2021 vasario 7 d. Didžiojoje Britanijoje užregistruotos 70314 nepageidaujamos organizmo reakcijos po Pfizer Covid-19 vakcinos, iš jų - 173 mirtys“ [klaidinančios žinutės citata]

Prie žinutės taip pat pridedamas dokumentas, kuriame pateikiamos lentelės. Jose nurodomi įvairūs sutrikimai ir skaičiai, kiek žmonių apie vienus ar kitus sutrikimus po skiepo suleidimo pranešė ir kiek iš šių atvejų buvo mirtini.

Analizuojant patį dokumentą svarbu atkreipti dėmesį, kad jame įrašyti visi spontaniški pranešimai gauti nuo 2020 m. gruodžio 9 dienos iki 2021 metų vasario 7 dienos, tai yra, dokumente pateikiami duomenys nėra patikrinti, nebuvo nustatyta, ar tikrai šios reakcijos yra susijusios su vakcinos poveikiu.

Minimi pranešimai surinkti pasinaudojus vadinamąja „Geltonos kortelės ataskaita“. Tai – forma, kurią gali užpildyti žmogus, pajutęs neįprastus reiškinius po vaistų ar vakcinų gavimo. Apie nepageidaujamas reakcijas galima pranešti internetu, telefonu ar paštu. Tokie spontaniški pranešimai yra vienas iš farmakologinio budrumo būdų, siekiant įvertinti medicininių priemonių saugą. Vėliau gauti pranešimai peržiūrimi, įvertinami medicinos profesionalų.

Oficialioje Jungtinės Karalystės vyriausybės interneto svetainėje pateikiami detalūs su vakcina nuo COVID-19 susiję duomenys ir jų analizė. Svetainėje nurodoma, kad Vaistų ir sveikatos priežiūros produktų reguliavimo agentūra per „Geltonosios kortelės ataskaitas“ iš tiesų gavo 173 pranešimus apie netrukus po vakcinacijos „Pfizer“ vakcinas ištikusias Jungtinės Karalystės gyventojų mirtis. Dar 150 panašių pranešimų gauta po skiepijimo „AstraZeneca“ vakcina, taip pat 3 pranešimai, kuriuose vakcinos pavadinimas nenurodytas.

Dauguma šių pranešimų buvo susiję su garbaus amžiaus žmonėmis, turėjusiais gretutinių ligų. JK vyriausybės svetainėje nurodoma, kad gauti pranešimai ne reiškia, kad mirtys, apie kurias buvo pranešta institucijoms, yra kaip nors susijusios su vakcinomis. Individuali pranešimų apžvalga ir duomenų analizė parodė, kad tarp suleistų vakcinų ir mirčių iš tiesų nėra jokių sąsajų.

Toje pačioje apžvalgoje pridedamas ir dokumentas, matomas ir klaidinančioje „Facebook“ patalpintoje žinutėje – visų užregistruotų su „Pfizer“ vakcina susijusių šalutinių reakcijų sąrašas. JK vyriausybės svetainėje patikrinama, kad šis sąrašas (kaip ir kiti analogiški su kitų gamintojų vakcinomis susiję sąrašai) neturėtų būti interpretuojamas kaip potencialių nepageidaujamų reakcijų apžvalga.

Remiantis šia informacija akivaizdu, kad žinutės „Facebook“ socialiniame tinkle autorius, pateikdamas bauginančią statistiką, manipuliavo duomenimis. Atsakydamas į žurnalistų klausimus profesorius Vytautas Usonis kalbėjo apie tai, kad nėra nė vieno patvirtinto vakcinos nuo COVID-19 sukelto ar su vakcinomis susijusio mirties atvejo ir jis buvo teisus.

Tuo tarpu grupės „Atsiliepimai apie vakcinas“ administratorius pateikė nepatikrintą ir neapdorotą informaciją, kurioje užregistruoti visi spontaniškai žmonių pateikti pranešimai apie galimai su COVID-19 vakcinomis susijusius nepageidaujamus poveikius. Šie duomenys anaiptol nereiškia, kad negalavimai ištiko dėl vakcinų kaltės. Išanalizavus atskirus pranešimus nurodoma, kad nė vienas praneštas mirties po vakcinacijos atvejis nebuvo susijęs su vakcina, taip pat nurodoma, kad visi pranešimai apie kitas stiprias šalutines reakcijas yra tikrinami ir analizuojami.

Pranešimų, esą vakcinos nuo COVID-19 yra susijusios su jas gavusių žmonių mirtimis pasirodė ne tik lietuviškose socialinių tinklų paskyrose ir grupėse. Apie tokias žinutes jau pranešė Jungtinių Amerikos Valstijų žiniasklaida, taip pat Vokietijos naujienų portalai.

Amerikiečių portalo „ABC news“ kalbintas Bostono vaikų ligoninės epidemiologas dr. Johnas Brownsteinas patarė būti labai atsargiems, brėžiant sąsajas tarp vakcinų ir rimtų sveikatos sutrikimų ir atsižvelgti į faktą, kad pirmiausia nuo COVID-19 visame pasaulyje skiepijami senyvo amžiaus žmonės, turintys galybę sveikatos sutrikimų, sergantys lėtinėmis ligomis. „Tai, kad šie reiškiniai vyksta po vakcinos suleidimo dar nereiškia, kad vakcina juos sukėlė“, – komentavo specialistas.

Jam antrino ir medicinos profesorius Vanderbilto universiteto medicinos centro Užkrečiamųjų ligų skyriuje dr. Williamas Schaffneris, pridurdamas, kad institucijos labai rimtai atsižvelgia į visus pranešimus apie mirtis, ištikusias netrukus po vakcinacijos. Visi tokie atvejai yra detaliai peržiūrimi, siekiant įsitikinti, ar vakcina nebuvo susijusi su įvykiu, apie kurį pranešta.

Vokietijos portalas dw.com, reaguodamas apie visame pasaulyje platinamą informaciją apie vakcinų neva sukeliamas mirtis, pateikė glaustą apžvalgą, kad iš tiesų slypi už tokių pranešimų ir kodėl ypatingai svarbu žvelgti giliau ir nedaryti skubotų išvadų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)