Publikacijos autorius pandemijos įkarštyje melagienas platina jau ne pirmą kartą. Praėjusių metų rudenį jis tikino, kad COVID-19 sukelia ne virusas, o elektromagnetinė spinduliuotė, o jei tiksliau – 5G. Taip pat jis tada teigė, kad Lietuvoje ligos atvejai buvo sufalsifikuoti arba įvežtiniai. Vyras tada savo spėlionėms nesirėmė jokiais patikimais šaltiniais, tekstuose pridurdavo, kad kažkur skaitė pasakojimų ar su kažkuo kalbėjo. Jo publikacija tada pasirodė laisvaslaikrastis.lt.

Šįkart tas pats asmuo nutarė pasireikšti naujųjų iRNR vakcinų klausimu.

Klaidingas teiginys nr. 1: „COVID mRNA injekcijos įveda sintetinę RNR grandinę į žmogaus organizmo ląsteles, ko pasekoje imuninė sistema tas ląsteles atpažįsta kaip pažeistas, apkrėstas ir pradeda jas naikinti. Kitaip sakant, žmogaus organizmas pradeda naikinti save“

iRNR (vakcinos veikimas paremtas viruso genetinės medžiagos fragmentų, informacinės RNR (angl. messenger RNA, mRNA), švirkštimu į žmogaus ląsteles. Tai skatina virusinių baltymų, imituojančių koronavirusą, gamybą, o imuninė sistema išmoksta virusą atpažinti bei gaminami antikūnai. Todėl, jei žmogus turi kontaktą su SARS-CoV-2 pacientu, jo imuninė sistema būna pasiruošusi, turimi antikūnai saugo ir žmogus nesuserga. Taigi sakyti, kad žmogaus organizmas pradeda naikinti pats save – klaidina.

Klaidingas teiginys nr. 2: „Jaunesniems, sveikesniems žmonėms šios mRNA injekcijos sukelia daug didesnes komplikacijas, negu vyresnio amžiaus žmonėms“.

„Komplikacijos“ ir „šalutinis poveikis“ nėra tas pats. Kaip parodė „Pfizer“ vakcinos tyrimai su 40,000 žmonių, dažniausiai šalutiniai poveikiai yra temperatūra, šaltkrėtis, injekcijos vietos skausmas, raumenų skausmas ir silpnumas. Tačiau šie šalutiniai poveikia yra laikini ir praeina per keletą dienų. Taip pat – šalutiniai poveikiai rodo, kad imuninė sistema reaguoja į skiepą ir ruošiasi. Po skiepo, jūsų imuninei sistemai pasiunčiamas signalas, kūne pakyla citokinų kiekis, o tai pasireiškia lengvu uždegiminiu poveikiu.

Manoma, kad jaunesni žmonės dažniau praneša apie šalutinį skiepų poveikį, palyginti su vyresnio amžiaus žmonėmis, nes jų imuninė sistema yra stipresnė. Tačiau, kaip teigia mokslininkai, jei šalutinio poveikio nėra – nereiškia, kad skiepas neveikia ir antikūnai nesigamina. Tiesiog kiekvieno žmogaus imuninė sistema gali reaguoti skirtingai.

Klaidingas teiginys nr. 3: „Žmonės, kurie dalinasi savo negalavimų simptomatika, po COVID injekcijų tarp begalės įvairių simptomų, ganėtinai dažnai pamini ir Limfmazgių ištinimą, bei skausmą (kaip ir kitus „Lupus“ simptomus).“

Autoriaus teigimu, tai, kad žmonės pamini limfmazgių ištinimą ir skausmą, reiškia, kad jiems pasireiškia sisteminė raudonoji vilkligė. Tačiau tokie teiginiai yra melagingi.

Iš tikrųjų, limfmazgiuose yra imuninių ląstelių, todėl dažniausiai patinsta tie, kurie yra arčiausiai dūrio vietos. Baltieji kraujo kūneliai, vadinami B ir T ląstelėmis. B ląstelės sukuria antikūnus – jie sutelkti jūsų limfmazgiuose, įskaitant tuos, kurie yra pažastyje.

Klaidingas teiginys nr. 4: „Tai laimės dalykas, kaip jums suleista injekcija pasiskirstys po jūsų organizmą ir ar ne pateks į smegenis, ko pasekoje įvyks smegenų uždegiminė reakcija – Encefalitas“

Autoriaus teigimu, pasiskiepiję žmonės yra pavojuje susirgti encefalitu. Tačiau tai – visiškai klaidingi teiginiai. Visų pirma, nei naujieji iRNR, nei įprasti skiepai neturi gyvo viruso. Kol kas nėra registruota atveju, kai žmonėms, paskiepytiems nuo COVID-19, pasireiškė encefalitas. Tačiau COVID-19 gali komplikuotis į encefalitą, todėl mokslininkai ragina skiepytis.

Taigi, remiantis aukščiau paneigtais teiginiais, galima teigti, kad laisvaslaikrastis.lt publikacijoje yra klaidinančios ir melagingos informacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)