Straipsnyje melagingai teigiama, kad niekada nebuvo įrodyta, jog COVID-19 egzistuoja, ir kad visa pandemija yra paremta ne mokslu, o prielaidomis, kurios negrįstos jokiu mokslu. Esą dar nebuvo paimta COVID-19 sukeliančio viruso mėginių.

Melagiena

Aptariamoje melagingoje publikacijoje teigiama, kad virusas neegizistuoja, nes jis neva neatitinka kriterijų, žinomų kaip Kocho postulatai. Tai – taisyklių rinkinys nuspręsti, ar ligą sukelia bakterija, aprašyti vokiečių mokslininko Robert Koch 1890 m.

Jis buvo vienas pirmųjų mokslininkų, kuris tyrinėjo bakterijų išskyrimą iš aplinkos, ir aprašė kelias naujas bakterijas – pavyzdžiui, tuberkuliozės sukėlėją Mycobacterium tuberculosis. Svarbu paminėti, kad, kai buvo rašomos šios taisyklės, apie virusų egzistavimą dar net nebuvo žinoma – pirmasis virusas atrastas 1892 m.

Virusai nėra panašūs į bakterijas, kurias tyrinėjo R. Koch. Virusai dauginasi sveikoje ląstelėje, o bakterijos dauginasi nelytiškai – skildamos pusiau. Priklausomai nuo skirtingų viruso savybių, jie gali užkrėsti tik labai specifines tam tikrų rūšių ląsteles, arba daug skirtingų rūšių ląstelių. Todėl virusologai paima mėginius, kad galėtų pažiūrėti, kaip ir kokias ląsteles jie paveikia.

COVID-19 sukeliančio viruso SARS-CoV-2 jau milijonus kartų paimti iš juo infekuotų pacientų visame pasaulyje.

„SARS-CoV2 mėginiai jau paimti milijonus kartų iš užkrėstų žmonių, įskaitant tuos, kurie vieni pirmųjų užsikrėtė Kinijoje“, – sakė dr. Stephenas Griffinas, virusologas iš Lydso (Jungtinė Karalystė) medicinos tyrimų instituto.

Straipsnyje taip pat remiamasi vokiečių virologo Stefan Lanka nuomone. 2015 m. jam buvo priteista kitam gydytojui išmokėti 100000 eurų. S. Lanka tokį užmokestį buvo pažadėjęs tam, kas įrodys, kad tymai tikrai egzistuoja, nes šią ligą jis vadino tik psichosomatine.

Nors kitas gydytojas surinko užtektinai duomenų, įrodančių, kad S. Lanka klysta, šis atsisakė sumokėti pažadėtus pinigus. Vėliau teismas nusprendė, kad įrodymų užtenka, ir 100000 turi būti išmokėtas.

Kitas asmuo, kuriuo remiamasi straipsnyje, psichiatras Andrew Kaufman. Jo melagingi teiginiai jau ne kartą paneigti tarptautinių faktų tikrintojų, o jis pats aktyviai reiškiasi „YouTube“. Viena pastarųjų jo sukurtų melagienų – kad naujieji skiepai genetiškai modifikuos žmones. Kelių valandų trukmės vaizdo įrašas vėliau buvo pašalintas iš „YouTube“, nes jame pateikta su melaginga informacija.

Taigi, remiantis turimomis mokslo žiniomis apie skirtumus tarp virusų ir bakterijų, bei S. Lanka ir A. Kaufman tikrovės neatitinkančiais pareiškimais, galima teigti, kad publikacijoje pateikiami faktai yra melagingi ir gali klaidinti skaitytojus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)