Socialiniame tinkle „Facebook“ klausiama, „Kodėl niekas nekalba, kad vertimas skiepytis vakcinomis, kurios nepraėjo pilno trijų ciklų tyrimo, prieštarauja Nurnberg Teismo sprendimams?“ (aut. past. – pateikia „Facebook“ patalpintos žinutės citata), tačiau šis klausimas netinkamai suformuluotas, jame pateikiama tikrovės neatitinkanti informacija.

Skiepai Lietuvoje neprivalomi

Lietuvoje skiepijimo praktiką apibrėžia Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymas, nurodantis, kad skiepai mūsų šalyje yra savanoriški. Remiantis juo, „imunoprofilaktika gali būti taikoma asmenims tik jų sutikimu, išskyrus kituose teisės aktuose numatytus atvejus, o kai jie neveiksnūs tam tikroje srityje, – gavus atstovų pagal įstatymą sutikimą.“

Institucijos taip pat paneigė gandus, esą medikai ar pedagogai patiria spaudimą skiepytis nuo COVID-19, jiems grasinama. Lrt.lt kalbinta švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė teigė, kad net ir skiepytis nesutikę mokytojai ir mokyklos darbuotojai galės dirbti kontaktinį darbą, tačiau kreipėsi į žmonių sąmoningumą, nes būtina suprasti, kad nuo šio skiepo priklauso ne tik nepaskiepyto žmogaus sveikata, bet ir šalia jo dirbančiųjų.

Kiek anksčiau taip pat buvo paneigti gandai, esą skiepytis verčiami medikai. Lrt.lt kalbinti ligoninių atstovai pabrėžė, kad skiepai nėra privalomi ir medikai turi laisvę rinktis. Vienintelė sąlyga – kai kuriose ligoninėse skiepytis nesutikęs personalas negalės dirbti su sunkiai sergančiais COVID-19 pacientais, nes tai būtų per daug rizikinga.

Niurnbergo teismo sprendimuose apie skiepus nekalbama

Panašūs teiginiai, vakcinacijos programas, vykstančias visame pasaulyje, siejantys su karo nusikaltimais ir Niurnbergo kodo pažeidimu buvo platinami ne tik lietuviškose socialinių tinklų paskyrose, bet ir JAV, Prancūzijoje, Pietų Afrikoje. Tai – neteisinga dokumento interpretacija.

Niurnbergo kodas buvo sukurtas 1947 metais Niurnbergo teismo, kuriame buvo nuteisti ir 23 su koncentracijos stovyklų kaliniais medicininius eksperimentus vykdę gydytojai, metu.

Dešimčia Niurnbergo kodo punktų apibrėžiama, kokie medicininiai eksperimentai, atliekami su žmonėmis, nenusižengtų moraliniams, etiniams ir teisės principams. Šio kodo esmė yra ta, kad atliekant medicininius eksperimentus su žmonėmis yra būtinas jų pačių sutikimas, taip pat būtina eksperimente dalyvauti sutikusį asmenį informuoti apie visus galimus eksperimento poveikius. Eksperimentą atliekantis gydytojas turi būti bet kada pasiruošęs procedūrą nutraukti.

Tačiau, skirtingai nei teigiama socialiniuose tinkluose, vakcinacija nepažeidžia Niurnbergo kodo. Šiame dokumente kalbama apie eksperimentus su žmonėmis, o ne apie skiepijimą.

Faktų tikrintojų factcheck.apf.com apklausti specialistai – bioetikos profesorius Pensilvanijos universitete Dr. Jonathanas D. Moreno ir medicinos etikos profesorius Stevenas Joffe taip pat patvirtino, kad vakcinacija jokių būdu nepažeidžia Niurnbergo kodo.

Be to, svarbu akcentuoti ir tai, kad šiuo metu naudoti patvirtintų vakcinų poveikis ir suteikiama apsauga buvo kruopščiai ištirti trijų etapų klinikiniuose bandymuose. Pavyzdžiui, trečiojo etapo „Pfizer / BioNTech“ sukurtos vakcinos bandymuose dalyvavo 43 448 savanoriai, „Moderna“ vakcinos bandymuose – 30 351 savanoriai, „AstraZeneca“ vakcinos bandymuose – 11 636 savanoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)