Įraše, kuris originaliai parašytas anglų kalba, teigiama, kad nėščia gydytoja rezidentė, kuri buvo paskiepyta COVID-19 vakcina, netrukus po skiepo patyrė persileidimą. Įrašu pasidalinusi moteris pridėjo „Seselė, kuri džiaugėsi pasiskiepinus nėščia, patyrė persileidimą…“ [kalba netaisyta, – aut. past.], komentatoriai taip pat piktinasi, kad būsimoji gydytoja „pati kalta“ ir jai nereikėjo skiepytis.

Klaidinanti informacija

Įrašė minima medicinos studentė, gydytoja rezidentė Sara Beltrán Ponce savo „Twitter“ paskyroje parašė, kad, būdama 14 savaitę nėščia, pasiskiepijo. Tai tikino padariusi dėl savęs, dėl kūdikio ir dėl bendruomenės. Po kelių dienų, S. Beltrán Ponce pranešė, kad patyrė persileidimą.

Tačiau niekur neteigė, kad tai kaip nors susiję su COVID-19 vakcina. Moteris įraše atviravo, kad kartu su vyru labai išgyvena. Kadangi netrukus susilaukė sąmokslo teorijų skleidėjų dėmesio, būsima gydytoja savo „Twitter“ įrašų neberodo viešai. Taigi teigti, kad persileidimą sukėlė būtent skiepas, yra niekuo neparemta.

O ką mokslas jau žino apie nėštumą ir naujuosius COVID-19 iRNR skiepus?

Mokslininkai paprastai žino gana daug apie vakcinas ir nėštumą, nors istoriškai tų įrodymų gavimas užtruko ilgiau nei COVID-19 atveju. Dėl etinio nėštumo sudėtingumo ir dėl teisinių niuansų, nėščiosios paprastai neįtraukiamos į atsitiktinių imčių klinikinius tyrimus, kurių reikia norint gauti patvirtinimą dėl vaisto ar vakcinos.

Oksfordo vakcina naudoja susilpnintą esamo viruso padermę, kad gautų SARS-CoV-2 genetinį kodą ir sukeltų imuninį atsaką, panašiai kaip daugelis esamų vakcinų, „Moderna“ ir „Pfizer-BioNTech“ vakcinos yra kitokios – jos paremtos iRNR technologija.

Mokslininkai iRNR technologiją pažįsta gana gerai – ji tyrinėjama jau bent 30 metų. „Biologinės žinios, kurias turime apie iRNR vakcinas, mus ramina. Tai neturėtų turėti jokios įtakos nėštumui ar nėštumo rezultatams“, – „National Geographic“ sakė Ruth Faden, Johns Hopkins Berman Institute of Bioethics įkūrėja.

Artimiausiu metu mokslininkai laukia nėščių sveikatos priežiūros darbuotojų, kurios vakcinas pradėjo gauti gruodžio mėnesį, duomenų. R. Faden priduria, kad duomenys turėtų būti patikimi, nes sausio 20 d., JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, vien JAV buvo paskiepyta bent 15000 nėščiųjų.

Kaip teigia Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), nėščios moterys yra rizikos grupėje susirgti sunkesne naujojo koronaviruso forma. Todėl joms, ypatingai medicinos darbuotojoms ir ypatingai turinčioms lėtinių ligų, yra rekomenduojama pasiskiepyti, prieš tai pasikonsultavus su savo gydytoju.

Remiantis šiais duomenimis, galima teigti, kad informacija apie COVID-19 vakcinos sukeltą persileidimą yra klaidinanti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)