„Truputėlį antraštės... „Dar vienas žydų holokaustas? Vietos radijas praneša apie "daug mirštančių" Izraelyje po Pfizer eksperimentinių mRNA injekcijų“, – taip portale vaccineimpact.com publikuotą straipsnį pristatė „Facebook“ vartotoja.

Tiek pačiame straipsnyje, tiek ir jį pristatančiame komentare Izraelio gyventojų mirtys siejamos su „Pfizer“ vakcina, tačiau šia informacija pasitikėti nereikėtų. Ji pasirodė portale, kuriame skelbiama išskirtinai prieš skiepus nutaikyta informacija. Vaccineimpact.com melagingame straipsnyje nurodo ir dar vieną informacijos šaltinį – žurnalisto Mordechai Sones vedamą radijo laidą, kurios metu jis išvardino 28 po vakcinacijos mirusius žmones, teigdamas, kad tai – ne sąrašo pabaiga.

Klaidinanti žinutė

Prie radijo laidos įrašo nurodytas duomenų apie mirusiuosius šaltinis – internetinė svetainė, kurioje pateikiami pranešimai iš įvairių Izraelio naujienų portalų ir vartotojų įkeltas turinys socialiniuose tinkluose. Kadangi hebrajų kalba pateikiami duomenys yra padriki ir neoficialūs, didelė jų dalis – pačių vartotojų socialiniuose tinkluose patalpinti pranešimai apie žmonių mirtis, negalima teigti, kad tai yra oficiali informacija, kuria būtų galima remtis, rengiant pranešimus. Be to, daugelyje pranešimų nurodoma, kad išvardintų žmonių mirties priežastimi tapo COVID-19 ir su „Pfizer“ vakcina šios mirtys nesiejamos.

„Melo detektorius“ nusprendė pasidomėti, ką apie vakcinacijos programą, jos veiksmingumą skelbia Izraelio žiniasklaida, institucijos ir pasaulio žiniasklaidos priemonės ir ar iš tiesų vakcinacijos programa buvo lydima didelio mirčių skaičiaus.

Kaip informuoja Izraelio Sveikatos ministerija (vasario 9 d. duomenimis), 38,43 proc. iš 9,4 mln. Izraelio populiacijos jau buvo paskiepyti bent viena vakcinos nuo naujojo koronaviruso doze, tačiau Izraelio vyriausybė tikisi paskiepyti bent jau 50 proc. populiacijos ir kitą mėnesį atnaujinti šalies verslo sektorius.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu žurnalistams pateikė skaičius, įrodančius vakcinų veiksmingumą prieš naująjį koronavirusą. Jo teigimu, iš 1536 per pastarąsias 30 dienų nuo naujojo koronaviruso mirusių žmonių 97 proc. buvo nepaskiepyti ir tik 3 proc. mirusiųjų jau buvo gavę bent vieną vakcinos dozę.

Apie pozityvius vakcinacijos rezultatus pranešė ir Britų medicinos žurnalas. Vasario 4 dieną patalpintame straipsnyje apžvelgiama prieinama skiepijimo Izraelyje statistika. Išanalizavus ankstyvus duomenis prieita išvados, kad „Pfizer / BioNTech“ vakcina mažina naujų užsikrėtimų skaičių ir užtikrina bent 50 proc. efektyvumą praėjus 13 – 24 dienoms po pirmosios vakcinos dozės suleidimo.

Izraelio Sveikatos ministerijai išanalizavus 750 000 abejomis vakcinos dozėmis paskiepytų žmonių medicininius įrašus, paaiškėjo, kad tik 531 iš jų užsikrėtė infekcija (0.07%). 38 iš užsikrėtusiųjų prireikė hospitalizacijos pasireiškus stipriems ligos simptomams ir 3 žmonės amžiaus grupėje nuo 60 metų mirė. Ministerijos teigimu, mirtys galėjo ištikti užsikrėtus virusu iki vakcinai pradedant veikti, kol imunitetas dar nebuvo susiformavęs.

Remiantis šiais duomenimis, galima teigti, kad pranešimai apie neva pasitelkus vakcinas Izraelyje vykdomą holokaustą ir daugybę po vakcinacijos ištikusių mirčių yra melagingi. Visų pirma, šių pranešimų autoriai remiasi nepatikrintais duomenimis, kurių didelę dalį sudaro pačių vartotojų socialinėse paskyrose paskelbta informacija, kuria remiantis negalima nustatyti, kas ir dėl kokių priežasčių mirė. Visų antra, nei Izraelio žiniasklaida, nei vietos sveikatos institucijos nesusiejo nė vienos paskiepytų nuo naujojo koronaviruso žmonių mirties su vakcinos poveikiu. Izraelio Sveikatos ministerijos duomenimis, pateiktais, remiantis 750 000 paskiepytų žmonių patirtimi, tarp jų užfiksuotos 3 vyresnių nei 60 metų asmenų mirtys. Šie asmenys mirė užsikrėtę COVID-19 ir, Sveikatos ministerijos vertinimu, greičiausiai buvo užsikrėtę infekcija iki skiepui suformuojant imunitetą. Tikslesni duomenys, kuriuose būtų įvertinta didesnės dalies paskiepytų žmonių patirtis, kol kas neskelbiami.

Verta pažymėti, kad Izraelyje vakcinacijos nuo COVID-19 kampanija vyksta itin intensyviai – dar praėjusių metų pabaigoje daugiau vakcinų teko tik Kinijai, JAV ir Jungtinei Karalystei, tačiau vertinant pagal tai, kiek vakcinos dozių buvo suleista 100 tūkst. gyventojų, Izraelis laikėsi pirmoje vietoje. Šioje šalyje 100 tūkst. gyventojų teko net 11 vakcinos dozių, kai tuo tarpu artimiausiame konkurente pagal šį rodiklį – Bahreine – 100 tūkst. gyventojų teko vos 3,5 vakcinos dozės, o Jungtinėje Karalystėje – 1,4 vakcinos dozės.

Tokią ankstyvą Izraelio sėkmę lėmė keletas faktorių, tarp jų – stipri sveikatos apsaugos sistema, bendras žmonių ryžtas skiepytis ir greita bei efektyvi valstybės reakcija derantis dėl vakcinų pirkimų. Tiesa, kai kurių ekspertų teigimu, tikrieji vakcinacijos kampanijos rezultatai išryškės ateityje, nes šiuo metu sparčius skiepijimo tempus stabdo gausėjantis dezinformacijos skiepų tema srautas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)