Melagingi teiginiai

PGR testai yra melas [melagingas sarmatas.lt teiginys]

COVID-19 infekcijai nustatyti naudojami PGR testai jau ne kartą susilaukė sąmokslo teorijų šalininkų dėmesio. Melagingus teiginius „Melo detektorius“ jau yra paneigęs, pavyzdžiui, ČIA.

Šįkart sarmatas.lt autorius klaidingai interpretuoja Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pranešimą, skirtą laboratorijų profesionalams. Jame teigiama, kad, pavyzdžiui, jei klinikinė išraiška neatitinka testo rezultatų, reikėtų testą pakartoti dar kartą. Taip pat, kad, gydant galimus COVID-19 pacientus, reikėtų atsižvelgti į jų ligos istoriją, klinikinę būseną, galimus kontaktus su sergančiais ir pan. Tai yra rekomendacijos, kurių laikosi specialistai, kad rezultatai būtų kuo tikslesni. Pranešimas absoliučiai niekur neteigia, kad PGR testai yra melas. Tai dar kartą parodo, kad ekspertams skirtus pranešimus neturėtų interpretuoti tos srities nesuprantantys asmenys, kaip šiuo atveju – sarmatas.lt teksto autorius.

„Nėra jokios nei pandemijos, nei epidemijos, o tai kas vyksta viso labo grynai politinė akcija“ [melagingas sarmatas.lt teiginys]

Priešingai nei teigia teksto autorius, pandemija tikrai yra. Ją Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė 2020 kovo 20 dieną. Šiuo metu virusas yra pasiglemžęs daugiau nei 2 mln. gyvybių visame pasaulyje, todėl daugelyje šalių vis dar galioja griežtos viruso plitimui sustabdyti reikalingos priemonės – izoliacija, apsauginių priemonių dėvėjimas, nebūtinųjų paslaugų sustabdymas ir pan.

Viruso pavojingumas taip pat jau ne kartą nustatytas įvairiose pasaulio laboratorijose. „Išardytas“ viruso genomas, fiksuojamos naujos jo padermės. Taip pat vis daugiau sužinoma ne tik apie tai, kaip virusas paveikia organizmą, bet ir kokie liekamieji reiškiniai lieka – plaučių, smegenų ir pan. pažeidimai. Iki galo dar nesuprastas ir organizmo imuninis atsakas – kai kuriems pacientams prasideda vadinamoji citokinų audra, kai imuninė sistema pradeda naikinti pati save.

Autoriaus teiginys, kad nėra jokios pandemijos, yra neparemtas jokiais įrodymais.

„Klaidingi Covid-19 testo rezultatai taip pat paaiškina ir gripo išnykimą šiais metais“ [melagingas sarmatas.lt teiginys]

Sezoninio gripo sezonas Lietuvoje prasidėjo, kaip ir kiekvienais metais. Sergančiųjų statistika buvo nuolat skelbiama tiek Sveikatos apsaugos ministerijos, tiek Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro, tiek Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos puslapiuose [žr. prie „Šaltiniai“, – aut. past.]. Tiesa, kai kurių savaičių rodikliai buvo mažesni nei prieš tai buvusį gripo sezoną. Tai galėjo būti todėl, kad keliskart išaugo norinčiųjų skiepytis nuo gripo skaičius. Taip pat – dėl pandemijai suvaldyti įvestų griežtų priemonių.

Taigi, remiantis aukščiau išvardinta informacija, galima teigti, kad sarmatas.lt publikacijoje yra pateikta daug tikrovės ir mokslinių žinių neatitinkančios informacijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)