Gibraltare po pasiskiepijimo nuo COVID-19 mirė 53 žmonės.

„Facebook“ socialiniame tinkle paviešinta žinutė apie 53 mirtis, ištikusias Gibraltare paskiepijus žmones vakcina nuo SARS-Cov-2 viruso. Teiginiui paremti prie žinutės pridėta ištrauka iš straipsnio vokiečių kalba.

Panašios žinutės buvo išplatintos ne tik lietuvių kalba – jos plito ir užsienio socialinių tinklų paskyrose, tinklaraščiuose.

Siekdama užkirsti kelią dezinformacijos sklaidai Gibraltaro vyriausybė sausio 27 dieną išplatino pranešimą, kuriame paneigė gandus apie po vakcinacijos ištikusias mirtis. Pranešime rašoma, kad iki sausio 26 dienos Gibraltare „Pfizer“ vakcinos dozę iš viso gavo 11 073 žmonės ir nėra jokių įrodymų, kad kuriam nors iš paskiepytųjų vakcina būtų sukėlusi mirtį.

Iš daugiau nei 11 tūkst. paskiepytų žmonių 6 asmenys mirė, tačiau jų mirties priežastys nėra niekaip susijusios su gauta injekcija. Visi 6 mirusieji buvo 70 – 100 metų amžiaus ir turėjo kontaktą su COVID-19 liga iki vakcinacijos.

Vakcinavimo metu virusas nebuvo aptiktas, tačiau jo simptomai pasireiškė kelios dienos po skiepo gavimo. Gibraltaro vyriausybė patikino, kad šių žmonių užsikrėtimas naujuoju koronavirusu nėra siejamas su gauta vakcina, o yra pasekmė ankstesnio kontakto su užkratu.

Straipsnis vokiečių kalba, kuriuo pasidalino melagingą žinutę paskleidęs asmuo, buvo publikuotas vokiškame portale freiewelt.net.

„NewsGuard“ įrankio, vertinančio įvairių portalų patikimumą, duomenimis, ši kraštutines dešiniąsias politines pažiūras atstovaujanti svetainė nėra patikimas informacijos šaltinis.

Portale dažnai skelbiama prieš imigrantus, seksualines mažumas nutaikyta informacija, o portalo įkūrėjai vykdo įvairias politines iniciatyvas, kovodami prieš abortus, tos pačios lyties asmenų santuokas, lytinį auklėjimą mokyklose. Pastebėta, kad freiewelt.net portale skelbta ir tikrovės neatitinkanti informacija naujojo koronaviruso tema. Taigi, į svetainėje skelbiamą turinį reikėtų žiūrėti ypač įtariai.

Remiantis šia informacija, galima teigti, kad socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbti gandai apie tai, kad Gibraltare mirė 53 „Pfizer“ vakcina nuo SARS-Cov-2 viruso paskiepyti žmonės yra neteisinga. Iš daugiau nei 11 tūkst. paskiepytų žmonių šioje šalyje mirė 6 žmonės, tačiau jų mirtys nesiejamos su vakcina ir ištiko susirgus COVID-19. Visi šie asmenys buvo sulaukę garbaus amžiaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)