Trumpame, maždaug 2 minučių trukmės, vaizdo įraše matyti kadrai iš įvairių protestų Prancūzijoje. Dideliu šriftu palaipsniui pasirodo angliški užrašai (pateikiame jų vertimą į lietuvių kalbą): „Prancūzijoje protestuoja advokatai, Prancūzijoje protestuoja gydytojai, Prancūzijoje protestuoja mokytojai, Prancūzijoje protestuoja ugniagesiai, Prancūzijoje protestuoja slaugės, darbininkai protestuoja Havre, darbininkai protestuoja Marselyje, darbininkai protestuoja Versalyje, darbininkai protestuoja Nicoje, o ką rodo BBC?“

Vaizdo įrašu šių metų sausio 25 dieną pasidalinęs „Facebook“ vartotojas pakomentavo: „Prancūzai protestuoja, ***asklaida tyli“, taip sudarydamas įspūdį, kad protestai atspindi šių dienų aktualijas, tačiau taip nėra.

Vaizdo įrašo pabaigoje pateikiama svetainės, sumontavusios tokį reportažą, adresas dailypolitik.com. Atlikus paiešką „The Daily Politik“ feisbuko paskyroje galima rasti tą patį vaizdo įrašą – jis į paskyrą buvo įkeltas 2020 m. sausio 21 d. Komentare prie vaizdo įrašo piktinamasi Didžiosios Britanijos politika, kalbama apie Prancūzijos protestuotojus ir stebimasi, kodėl britų žiniasklaidos kanalai nepraneša apie tai, kas vyksta Prancūzijoje.

Verta paminėti, kad „The Daily Politik“ yra Didžiosios Britanijos kairiųjų portalas, turintis ir socialines paskyras tuo pačiu pavadinimu. Portale ir socialinėse paskyrose keliami politinio turinio vaizdo įrašai, diskutuojama politiniais klausimais.

Atlikus detalesnę vaizdo įrašo paiešką galima rasti ir daugiau atskirų Prancūzijoje vykusių protestų vaizdų, patekusių į šį rinkinį. Pavyzdžiui, kadrai, kuriuose užfiksuoti protestuojantys ugniagesiai, įrašyti 2020 m. sausio 17 d. Strasbūre, Prancūzijoje, kuomet tūkstantis ugniagesių išėjo į gatves protestuoti prieš smurtą ir įžeidinėjimus, kuriuos patiria darbo metu. Ugniagesiai reikalavo, kad į sudėtingus rajonus, kuriuose tikėtini smurto protrūkiai, juos lydėtų policijos patrulių automobiliai.

Protestai Prancūzijoje

Kadrai, kuriuose matomi ant žemės krintantys juodi advokatų apdarai buvo nufilmuoti 2020 m. sausio 10 dieną, advokatams protestuojant prieš Prancūzijoje vykdytą pensijų reformą, o tame pačiame sumontuotame vaizdo įraše matomi baltus chalatus ant žemės metantys gydytojai, nufilmuoti kelios dienos po to vykusiame proteste.

2020 m. sausio 14 dieną gydytojai iš Saint-Louis ligoninės Paryžiuje solidarizavosi su protestuojančiais advokatais ir ant ligoninės grindų metė savo baltus chalatus – įprastą profesiją atspindintį atributą – taip išreikšdami nepasitenkinimą Vyriausybės pritartai pensijų reformai.

Vaizdai, kuriuose matomi ant grindų krepšius metantys mokytojai, taip pat atspindi 2020 m. sausio įvykius. Jie buvo nufilmuoti Lakanal licėjuje, o protestas kilo dėl tos pačios priežasties – skandalingos pensijų reformos.

Taigi, visi sumontuotame filmuke matomi siužetai – ne šių dienų aktualija. Jie buvo nufilmuoti 2020 m. sausį, kuomet Prancūzijoje tęsėsi šalį sukrėtusi nacionalinių protestų banga. Dauguma šių protestų buvo nukreipti prieš Prancūzijos vyriausybės pritarimą pensijų reformai.

Protestai Prancūzijoje

2019 – 2020 metais Prancūzijoje vykusią streikų bangą sukėlė paskelbti vyriausybės ketinimai sujungti suskaldytą šalies pensijų sistemą. Pagal pensijų reformą 42 iki šiol taikytos pensijų schemos būtų sujungtos į vieną pensijų planą, o tvarka, pagal kurią apskaičiuojama pensija – pakeista bendra taškais pagrįsta schema. Taip pat vyriausybė, įgyvendindama reformą, ketina pakeisti palankesnes kai kurių profesijų atstovams galiojančias pensijų nuostatas.

Radikalių Prancūzijos profsąjungų pyktį taip pat sukėlė vyriausybės ketinimai palaipsniui ilginti darbingą amžių nuo šiuo metu galiojančių 62 iki 64 metų amžiaus. Tačiau, siekiant užgniaužti protestuotojų pyktį ir rasti sutarimą pensijų reformos klausimais, galiausiai šie ketinimai buvo pašalinti ir 62 metų limitas, nuo kada galima išeiti į pensiją, paliktas.

Remiantis šia informacija galima teigti, kad protestų vaizdo įrašu pasidalinęs „Facebook“ vartotojas siekė suklaidinti žiūrovus. Komentare jis nurodo, jog prancūzai protestuoja šiuo metu, nors iš tiesų matomi protestai vyko praeitų metų sausį ir buvo susiję su Prancūzijos vidaus politikos reikalais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)