„Facebook“ vartotojas grupėje „Neabejingi“ pasidalino „eksperimentu“, kurio metu miniatiūrinio sniego senio mėginys užlašinamas ant antigeno testo COVID-19 nustatyti. Po kelių sekundžių ekrane parodomas testo rezultatas – kurį laiką matoma viena ryški juostelė ir išblukusi dėmė, vėliau virstanti neryškia juostele. „Eksperimento“ autorius rezultatą interpretuoja kaip teigiamą, o vaizdo įrašo komentare skelbiama „KAIP SNIEGO SENIS SUSIRGO KORONAVIRUSU!!!“.

Tokio pobūdžio „eksperimentas“, kai greitieji koronaviruso testai naudojami ne pagal paskirtį – ne vienintelis. Koronaviruso skeptikai ir sąmokslo teorijų kūrėjai jau atliko panašius „eksperimentus“ su obuolių tyre, „Coca-cola“ gėrimu, kivio vaisiumi. Apie tai, kodėl šie eksperimentai nieko neįrodė, „Melo detektorius“ jau rašė čia ir čia.

Ne išimtis ir bandymai „nustatyti“ COVID-19 sniego seniui.

Visų pirma, greitųjų testų, skirtų SARS-Cov-2 aptikti, naudojimo instrukcijose nurodoma, kokie pavyzdžiai reikalingi, siekiant gauti patikimą rezultatą. Vaizdo įraše, kuriame testas išbandomas su sniego pavyzdžiu, aiškiai matyti „MEDsan“ logotipas. „MEDsan“ testų vartojimo vadove nurodoma, kad testas tinkamas atlikti tik naudojant nosiaryklės ar/ir burnaryklės išskyrų pavyzdžius ir jo negalima naudoti su jokiais kitais pavyzdžiais, be to, pabrėžiama, jog norint pasiekti optimalių rezultatų būtina laikytis visų testo atlikimo nurodymų. Jei šių taisyklių nesilaikoma, testas gali būti sugadintas, o jo rezultatai – negalioti.

„MEDsan“ testo vartojimo vadovo ištrauka

Atliekant „eksperimentą“ buvo pažeistos visos išvardytos taisyklės, kurių reikia laikytis, norint gauti patikimą testo rezultatą – testui atlikti naudotas ne žmogaus pavyzdys, be to, socialiniame tinkle patalpintas sugreitintas vaizdo įrašas, todėl neįmanoma atsekti, kiek laiko laukta testo rezultato, vadinasi, pažeista ir testo atlikimo tvarka, nes įprastai testo atsakymo reikia laukti maždaug 15 minučių.

Šio gamintojo testus sąmokslo teorijoms patvirtinti internautai naudojo ir anksčiau, tikrindami obuolių tyrę, todėl tarptautinio faktų tikrinimo tinklo narys „AFP Fact check“ susisiekė su įmonės atstovais, prašydamas paaiškinti, kodėl testai „nustato“ virusą tokiems produktams. „MEDsan“ atstovas Markus Xiong paaiškino, kad tokie eksperimentai neįrodo, jog testai yra nepatikimi ir netinkami naudoti, nes jie nebuvo išbandyti, tiriant obuolių tyrę, ar apskritai skirti šiam produktui testuoti.

Testo užduotis – įvertinti, ar žmogus nėra užsikrėtęs SARS-Cov-2 virusu ir su šia užduotimi testai susidoroja puikiai. Be to, jų atlikimą rekomenduojama patikėti profesionalams, žinantiems, kaip reikia imti pavyzdžius ir ką su jais daryti.

Taigi, tiriant sniegą, „Coca-colą“, obuolių tyrę ar kivio vaisius negalima kalbėti apie teigiamus ar neigiamus testo rezultatus, nes toks testas yra paprasčiausiai sugadintas, o jo rezultatai – negaliojantys.

Pavyzdžių, kaip testų rezultatai iškraipomi, pasitelkus netinkamas medžiagas, toli ieškoti nereikia. Siekdami papokštauti, internautai „Coca-cola“ gėrimui atliko nėštumo testą ir taip pat gavo teigiamą rezultatą. Taip nutiko dėl aukšto gėrimo rūgštingumo. Rūgštys paveikė testą sudarančius specifinius baltymus ir šie pakeitė spalvą.

Remiantis šia informacija galima teigti, kad „eksperimentas“, kuriame greitasis SARS-Cov-2 viruso nustatymo testas atliekamas, paėmus sniego pavyzdį, buvo nesėkmingas. Tokio pobūdžio „eksperimentas“ nieko neįrodo, nes jį atliekant nebuvo laikomasi instrukcijose įvardytų reikalavimų – panaudotas ne žmogaus nosiaryklės ar ryklės pavyzdys, nesilaikoma procedūros reikalavimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)