Kilmė

Sausio 24 dieną garsiai prieš skiepus pasisakantis internautas savo „Facebook“ paskyroje pasidalino ilgus įrašu, kuriame teigia, kad skiepai nuo COVID-19 „gali sukelti smegenų uždegimą“. Taip pat internautas karantiną sulygino su holokaustu. Jis aiškina, kad: „karantino ribojimai gali būti atpalaiduoti tik tiems, kurie turi vakcinacijos patvirtinimus, prisidengiant „saugojimu“ tų, kurie dar nepasiskiepyję, skiepytis nenori/negali. Kitais žodžiais, artėjama prie DOVYDO žvaižgdės analogo“, – kalba neredaguota.
Melaginga informacija

Jis toliau aiškina, kad Vokietijos žiniasklaidoje pasirodžiusi naujiena apie bausmės atlikimą, kuomet žmogus pažeidžia karantino taisykles, yra koncentracijos stovyklos.

Anot jo, vakcinacija tėra viena iš dabar vykdomo genocido priemonių.

Tokie teiginiai yra melagingi.

Internauto įrašu jau spėjo pasidalinti daugiau nei 250 lietuvių.

Melas

Vakcinos gamintojais aiškiai nurodo, kokie yra galimi vakcinos šalutiniai poveikiai. Šiame sąraše nėra nurodytas internauto įvardytas smegenų uždegimas. Nėra ir įrodymų, kad vakcina nuo COVID-19 kažkaip veikia smegenis, tačiau yra ne vienas įrodymas, kad COVID-19 liga paveikia smegenis ir gali palikti nemalonių pasekmių.

Žinoma, kad daugeliui pacientų, kurie kenčia nuo COVID-19, pasireiškia neurologinių simptomų – nuo kvapo praradimo iki kliedesių ir padidintos insulto rizikos. Taip pat esama ir ilgiau trunkančių pasekmių smegenims, įskaitant mialginį encefalomielitą, dar vadinamą chroniško nuovargio sindromu, bei Guillaino-Barre sindromą, raportavo theconversation.com.

Tokius pokyčius gali sukelti tiesioginis viruso poveikis smegenų audiniams. Taip pat gaunama vis daugiau įrodymų, kad prie neurologinių pokyčių po COVID-19 prisideda ir papildomi netiesioginiai veiksniai, aktyvuojami virusui užkrečiant epitelio ląsteles ir širdies bei kraujagyslių sistemą, ar per imuninę sistemą ir uždegimą. Neuromokslininkams kyla vis daugiau klausimų, ar ateityje sulauksime su COVID-19 susijusio atminties netekimo, pažintinių funkcijų sutrikimo ir demencijos atvejų bangos?

Tad vakcina nuo COVID-19 nesukelia smegenų uždegimo, bet ir apsaugo nuo galimybės sunkiai susirgti ar visai susirgti COVID-19 – liga, kuri sukelia neurologinius pokyčius.

Taip pat net amerikeičių „The Brain Tumour Charity“ (liet. Smegenų vėžio labdaros fondas) paviešino informaciją, kurioje skatina smegenų vėžiu sergančius asmenis pasiskiepyti nuo COVID-19.

Kita internauto paskleisto melo dalis – jis ėmė lyginti karantino nesilaikantiems žmonėms skirtas teisines bausmes su koncentracinėmis stovyklomis.

Vokietijos žiniasklaidoje pasirodė naujiena, kad Dresdeno mieste norima įkurti patalpas, kuriose būtų apgyvendinti jau ne kartą karantino taisykles pažeidę asmenys, kurie jau už pažeidimus yra susimokėję baudas, tačiau ir toliau nesilaiko taisyklių. Teigiama, kad patalpose gyvenančius asmenis prižiūrės policija.

Tokių patalpų palyginimas su koncentracijos stovykla ar net holokaustu skamba itin dramatiškai. Pirmiausia, Vokietija yra demokratiška valstybė, kuri paiso žmogaus teisių. Antra, žmonės neturės priverstinai dirbti. Jie tiesiog bus nubausti už pakartotinį įstatymo nesilaikymą. Šio veiksmo tikslas – užtikrinti, kad piktybiniai karantino pažeidinėtojai nekeltų pavojaus aplinkiniams.

Taip pat melagingas teiginys, kad vakcina yra genocido įrankis. Vakcinos padeda kovoti su virusine infekcija, kuri yra tapusi pandemija. Delfi taip pat ne kartą paneigė teiginius, kad pandemija yra kažkokių blogiukų sugalvotas planas, kaip sumažinti žmonijos populiaciją, o likusius paversti vergais. Šią sąmokslo teoriją platino tas pats internautas.

Šaltiniai:

  • https://www.telegraph.co.uk/news/2021/01/17/germans-keep-refusing-quarantine-could-put-detention-centres/
  • https://www.kn-online.de/Lokales/Segeberg/Kreis-Segeberg-betreibt-den-Quarantaene-Knast-in-Arrestanstalt-Moltsfelde
  • https://www.delfi.lt/sveikata/zinoti-sveika/tyrimai-parode-kaip-covid-19-gali-paveikti-smegenis-pasekmes-atminciai-gali-buti-ilgalaikes.d?id=85730069
  • https://www.thebraintumourcharity.org/living-with-a-brain-tumour/get-support/coronavirus-and-brain-tumours/covid-19-vaccinations-and-brain-tumours/
  • https://www.medscape.com/viewarticle/943437
  • https://www.delfi.lt/sveikata/zinoti-sveika/kas-parasyta-i-lietuva-atvezamos-vakcinos-informaciniame-lapelyje-susipazinkite.d?id=86083643
  • https://www.delfi.lt/mokslas/mokslas/londono-lietuvis-skleidzia-samokslo-teorija-itikineja-kitus-kad-pandemijos-tikslas-padaryti-zmones-vergais.d?id=86231945
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (244)