Vaizdo įrašu jau spėjo pasidalinti jau 600 žmonių, o komentaruose žmonės giria sąmokslo teorijų skleidėją.

Vaizdo įraše vyras piktinasi, kad žmonės yra skiepijami. „Nors nesvarbu, kad įrodymų pilna, kad skiepai žudo, kad kiek dabar žmonių tapo invalidais, guli ligoninėse, numirė“, – aiškina A. Lobovas.

Jis kreipiasi į žmones ir prašo, kad šie nesiskiepytų. Neva, visi, kas pasiskiepijo turi „baisines komplikacijas“.

Melaginga informacija

Melas

Priešingai nei teigia A. Lobovas, nėra įrodymų, kad vakcinos žudo. Taip, sausio 14 dieną Norvegijos vaistų agentūra informavo, kad Norvegijoje mirė mažiausiai 23 žmonės, paskiepyti nuo koronaviruso.

„Gauta informacija apie 23 mirties atvejus po vakcinacijos. Šiuo metu tiriama 13 iš jų“, - sakoma pranešime.

Tačiau, kaip raportuoja „Bloomberg“, pirminės Norvegijos ataskaitos sukėlė nerimą, pasauliui ieškant ankstyvų galimo šalutinio vakcinos poveikio požymių. Nors gydytojai neatmeta, kad šalutinis vakcinos poveikis galėjo paskatinti chronines ligas, jie prognozavo, kad kai kurie slaugos namų gyventojai mirs netrukus po paskiepijimo, nes mirštamumas tarp pačių silpniausių ir ligotų senyvų pacientų yra aukštesnis.

„Neabejotina, kad daugeliui pacientų COVID-19 yra kur kas pavojingesnis už skiepus, – pirmadienį telefonu sakė Norvegijos vaistų agentūros medicinos direktorius Steinaras Madsenas ir pridūrė, kad sunku įrodyti ryšį tarp vakcinos ir mirčių. – Mes nesijaudiname.“ Remiantis naujausiais agentūros duomenimis, Norvegijoje po imunizacijos mirė 33 75-erių metų ir vyresni pacientai. Visi jie sunkiai sirgo dar prieš paskiepijant, pažymi agentūra.

Vakcinų ir gerontologijos ekspertai seniai prognozavo, kad aukštos rizikos pacientų mirtys po skiepų gali įnešti painiavos.

„Ligoti vyresnio amžiaus suaugusieji miršta, ir miršta dažnai, bet nemanau, kad žmonės tai suvokia, – pažymėjo Keipp Talbot, Vanderbilto universiteto medicinos docentė, patarianti JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrams (CDC) vakcinavimo klausimais. – Turėjau tokią mintį, kad pradėjus vakcinuoti žmonės išsigąs, jog skiepai žudo.“

K. Talbot buvo vienintelė CDC patariamosios grupės narė, rekomendavusi iš pradžių nesiūlyti „Covid-19“ vakcinų seniems ir ligotiems žmonėms, gyvenantiems slaugos namuose – ne todėl, kad būtų nerimavusi, jog jiems gali būti padaryta žala, bet suprasdama, kad neišvengiamos mirtys netrukus po paskiepijimo sumažins pasitikėjimą vakcinomis. K. Talbot sakė taip pat mananti, jog ribotus išteklius protingiau būtų panaudoti imunizuojant tuos, kurie globoja senus ir ligotus žmones.

Norvegijos vaistų agentūra teigia, kad dar neprasidėjus vakcinacijos programai buvo aišku, jog „vakcinacijos metu tikėtinas didesnis mirštamumas“, kai bus skiepijami „patys seniausi ir labiausiai ligoti“ žmonės.

Remiantis šia informacija, klaidinga yra teigti, kad vakcina nuo COVID-19 žudo žmones, kaip teigia A. Lobovas.

Taip pat nėra duomenų, kad vakcina kalta dėl neįgalumo atsiradimų.

Europos vaistų agentūra paskelbė vakcinos „Comirnaty“ informacinį lapelį. Taip vadinasi „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos. Informaciniame lapelyje yra nurodyti ir galimas šalutinis poveikis:

Kaip ir kitos vakcinos, „Comirnaty“ gali sukelti šalutinį poveikį, nors jis pasireiškia ne visiems.

Labai dažnas šalutinis poveikis (gali pasireikšti daugiau kaip 1 žmogui iš 10):

  • skausmas ir patinimas injekcijos vietoje;
  • nuovargis;
  • galvos skausmai;
  • raumenų skausmai;
  • sąnarių skausmai;
  • drebulys, karščiavimas.

Dažnas šalutinis poveikis (gali pasireikšti mažiau kaip 1 žmogui iš 10):

  • paraudimas injekcijos vietoje;
  • pykinimas.

Nedažnas šalutinis poveikis (gali pasireikšti mažiau kaip 1 žmogui iš 100):

  • padidėję limfmazgiai;
  • prasta savijauta.
  • galūnės skausmas;
  • nemiga;
  • niežėjimas injekcijos vietoje.

Retas šalutinis poveikis (gali pasireikšti mažiau kaip 1 žmogui iš 1000):

  • laikinas vienos veido pusės paralyžius.

Nežinomas šalutinis poveikis (negali būti įvertintas iš turimų duomenų):

  • stipri alerginė reakcija.

Remiantis įvardyta informacija, galima teigti, kad A. Lobovas paskleidė melagingą informaciją.

Šaltiniai:

https://www.delfi.lt/sveikata/zinoti-sveika/kas-parasyta-i-lietuva-atvezamos-vakcinos-informaciniame-lapelyje-susipazinkite.d?id=86083643
https://www.delfi.lt/sveikata/sveikatos-naujienos/norvegija-bando-issklaidyti-abejones-del-vakcinos-nuo-koronaviruso-po-senyvu-zmoniu-mirciu.d?id=86267395
https://www.delfi.lt/news/daily/world/norvegija-tiria-mirciu-po-covid-19-skiepo-atvejus-iprasti-simptomai-galejo-tapti-kai-kuriu-silpnos-sveikatos-senyvo-amziaus-zmoniu-mirties-priezastimi.d?id=86233931

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (689)