Tragedija Vilniaus Santaros ligoninėje paskiepyta Pfrizer vakcina mirė jauna medikė, stabdomas masinis vakcinavimas, kreipiamasi į vakcinų gamintojus
“, – neva taip pavadintą straipsnį „Delfi“ esą išleido sausio 19-osios popietę.

Bent jau toks įspūdis galėjo susidaryti feisbuke žaibiškai išplitus vienam įrašui, kuriame tariamai užfiksuotas taip pavadintas „Delfi“ straipsnis. Iš tikrųjų tai buvo grubi klastotė – jau ne pirma, tačiau sulaukusi ypač daug dėmesio.

Kas melas


Melagiena pradėjo sklisti trečiadienio vakarą, kai viena aktyvi feisbuko vartotoja Stanislava Dambrauskienė paviešino minėtą paveikslėlį. Įraše nebuvo nei nuorodos į straipsnį nei pačios ponios S. Dambrauskienė komentaro – tik „Delfi“ portalo straipsnio antraštę imituojantis paveikslėlis. Juo iki įrašo pašalinimo tiesiogiai pasidalinti spėjo beveik 900 feisbuko vartotojų.

Iš tikrųjų tikrasis straipsnis paviešintas tos pačios autorės, tą pačią dieną ir tuo pačiu metu skambėjo taip: „Po dviejų mirčių nuo koronaviruso vienoje Kauno daugiabučio laiptinėje sukrėstas kaimynas perspėja: kaip elgiasi žmonės, tai yra baisu

Paradokslau, jog tikrajame straipsnyje kalbama apie dvi mirtis per savaitę nuo koronaviruso vienoje daugiabučio laiptinėje ir šio namo gyventojo įspėjimą būti atsakingiems ir tinkamai saugotis nuo viruso. Tuo metu nerišliai surašytoje klastotėje pabrėžiama išgalvota istorija apie neva mirusią jauną medikę, kuri buvo paskiepyta „Pfizer“ vakcina.

Melaginga naujiena apie vakciną

Pati antraštė surašyta su klaidomis – trūksta dvitaškio po žodžio „ligoninėje“ ir kabučių, kalbant apie „Pfizer“, be to, antraštėse visur pabrėžiama Santaros klinikos, o ne ligoninė. Tačiau svarbiausia tai, kad nei paties aprašyto įvykio apie neva stabdomą „Pfizer“ vakciną, nei tokios antraštės „Delfi“ neskelbė. Tai nebuvo vienintelis įrašas su klaidinančiu ar melagingu turiniu, kurį pastaruoju metu skelbė įrašo autorė S. Dambrauskienė. Vien šių metų sausio mėnesį ji pasidalijo 10 viešų įrašų, iš kurių 3 buvo melagingo tyrinio apie vakcinavimą iš nepatikimų šaltinių.

„Galime užtikrinti, kad tai buvo grubi klastotė, prisidengus „Delfi“ vardu. Aktyviai kovojame su melagingomis naujienomis, tad pastebėjome, kad vis dažniau tampame jų autorių taikiniais.

Mes griežtai smerkiame tokius melagienas platinančių asmenų veiksmus ir tikimės, kad jie bus tinkamai įvertinti ir teisėsaugos institucijų. Tuo pačiu raginame žmones nepasiduoti melagienomis, atidžiai tikrinti informacijos šaltinius, pranešti apie įtartinus atvejus“, – teigė „Delfi“ vyriausioji redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė.

Pati „Pfizer“ vakcina yra patvirtinta ES ir JAV, nepaisant pasitaikančių pavienių istorijų jos efektyvumas, teigiama, siekia 95 proc.

Šaltiniai