Vienas „Facebook“ vartotojas sudarė 17 klausimų apie vakcinas sąrašą, kurių kiekvienam pateikė neva oficialų valdžios atsakymą. Ilgos žinutės pabaigoje pateikiamos skambios išvados apie vakciną nuo COVID-19:

- Nesuteikia imuniteto.
- Neužkerta kelio užsikrėsti ir užkrėsti virusu.
- Negarantuoja, kad nesusirgsime sunkiai ir neužkerta kelio galimoms mirtims.
- Nesuteikia precedento atpalaiduoti keliavimo apribojimus (ir toliau vykdomi testai, kaukės lieka privalomos).
- Nesuteikia šanso smulkiajam verslui ir vėl pradėti normaliai dirbti.
- Neužkerta kelio karantinams, bei judėjimo apribojimams vykti.
- Nepagerina situacijos dėl kaukių devėjimo.
- Yra šansas, kad pati injekcija gali sutrikdyti jūsų sveikatą, o atsakingų už tai nebus.
[citata iš „Facebook“ socialiniame tinkle paviešintos žinutės]

Delfi „Melo detektorius“ pateikia paaiškinimus, ko iš tiesų galima tikėtis iš vakcinos nuo COVID-19 ir kodėl dar prireiks laiko, norint grįžti į įprastą gyvenimą, koks jis buvo iki paskelbiant pandemiją.

Vakcinų efektyvumas įrodytas, tačiau maksimali apsauga pasiekiama po dviejų dozių

Visų pirma, teiginys, kad vakcina nuo COVID-19 nesuteikia imuniteto prieš virusą nėra teisingas. Tyrimai parodė, kad „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurta ir jau sėkmingai Lietuvoje naudojama vakcina pasiekė 95 proc. efektyvumą po antros vakcinos dozės praėjus septynioms dienoms.

„Moderna“ sukurtos vakcinos efektyvumas taip pat puikus – po antros vakcinos dozės praėjus 14 dienų jis siekė 94,1 proc.

Žinant tai, kad norint užsitikrinti didžiausią įmanomą vakcinos efektyvumą žmogui turi būti suleistos dvi vakcinos dozės, be to, imunitetui susidaryti gali prireikti kelių dienų, svarbu net ir pasiskiepijus laikytis svarbiausių saugumo ir higienos reikalavimų – vengti nebūtinų kontaktų, dėvėti kaukes ir dažnai plauti rankas.

Kad apsisaugojimo priemonės svarbios net ir pasiskiepijus įrodė karti medikų patirtis, kai dalis paskiepytų medikų visame pasaulyje vis viena užsikrėtė SARS-Cov-2 virusu. Svarbu tai, kad pirma vakcinos dozės suteikia gerokai mažesnę apsaugą, pavyzdžiui, „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinos pirmoji dozė pasiekė tik 52 proc. efektyvumą. Taigi, atsižvelgiant į tai, kad tarp pirmosios vakcinos dozės ir antrosios turi praeiti tam tikras laiko tarpas – kalbant apie „Moderna“ vakciną, tarp dozių reikia palaukti 28 dienas, o naudojant „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakciną – 21 dieną – realu, kad žmogus, kas dieną turintis artimą kontaktą su sergančiaisiais arba atsisakęs kai kurių prevencinių apsaugos priemonių vis viena gali užsikrėsti virusu.

Paskiepyti didžiąją dalį gyventojų užtruks, todėl ir toliau reikės saugotis

Klaidinančios žinutės autorius taip pat piktinasi, kad vakcinos atsiradimas netapo priežastimi laisvinti karantino suvaržymus – ir toliau reikalaujama dėvėti kaukes, riboti nebūtinus kontaktus ir judėjimą, ribojimų ir toliau privalo paisyti verslininkai.

Šiose išvadose neatsižvelgiama į esminį kontekstą – vakcinos dozių skaičius yra ribotas, todėl skiepijimas vyksta ir vyks palaipsniui, pirmiausia skiepijant rizikos grupės asmenis ir medikus, susiduriančius su padidinta rizika užsikrėsti COVID-19.

Kaip paskelbė Sveikatos apsaugos ministerija, visiems kitiems asmenims vakcinos dar teks palaukti – jie planuojami skiepyti antrąjį ir trečiąjį šių metų ketvirtį. Detalų sąrašą, kas ir kada bus skiepijamas galima rasti čia.

Žinant tai akivaizdu, kad didelė rizika užsikrėsti virusu išliks, kol dauguma gyventojų neturės natūraliai ar per vakcinaciją susiformavusių aktikūnų, todėl ir prevencinės apsaugos priemonės, kaip ir tam tikri apribojimai išliks aktualūs ir jų laisvėjimas priklausys nuo esamų ligos plitimo aktualijų.

Paskiepytas žmogus, prieš tai susidūręs su COVID-19, gali užkrėsti kitus, todėl kaukės išliks aktualios

Onkoimunologas Marius Strioga, „Facebook“ socialiniame tinkle dažnai komentuojantis SARS-Cov-2 tema taip pat paaiškino, kodėl net ir pasiskiepiję žmonės, prieš tai turėję kontaktą su COVID-19 liga, turėtų laikytis visų atsargumo priemonių ir dėvėti nosį ir burną dengiančias kaukes viešumoje.

Pasak imunologo, vakcinos gali apsaugoti žmogų nuo ligos, tai yra, pasiskiepijus susidaręs imuninis atsakas „neleidžia virusui sukelti kliniškai pasireiškiančios ligos arba palengvina simptominės ligos eigą bei leidžia išvengti komplikacijų“, tačiau šis imuninis atsakas negali suteikti visapusiškos apsaugos nuo užsikrėtimo, tai yra, virusas kurį laiką ir toliau gali daugintis viršutinių kvėpavimo takų epitelyje ir, nors pasiskiepijęs žmogus nesusirgs arba pajus tik labai švelnius simptomus, jis gali būti pavojingas kitiems. Šitaip virusas gali būti perduodamas kitiems, kol specifinio imuninio atsako komponentai jį pastebės ir sunaikins.

Apie tai, kas yra nespecifinis ir specifinis imunitetas ir kodėl pasiskiepiję žmonės kurį laiką vis viena gali kelti pavojų kitiems patys nesusirgdami vaizdžiai papasakojo ir „Cinišku Chirurgu“ pasivadinęs tinklaraštininkas, socialiniuose tinkluose dažnai komentuojantis medicinos tema.

Žinant, kaip veikia imuninė sistema, kai žmogus sulaukia skiepo, lengviau suvokti, kodėl svarbu neprarasti budrumo ir saugoti šalia esančius net ir pasiskiepijus.

Galiausiai, klaidinančios socialiniame tinkle išplatintos žinutės autorius tvirtina, kad egzistuoja galimybė, jog pats skiepas sutrikdys žmonių sveikatą. Tačiau nepaminima, kad iš esmės visos medicinos priemonės, ar tai būtų skiepai, ar vaistai, gali sukelti vienokių ar kitokių nepageidaujamų poveikių, bet tai netampa priežastimi jų atsisakyti, nes šių priemonių dėka pasiekti rezultatai – palengvinti ligų simptomai, išvengti užkratai ar išgelbėtos gyvybės – nepalyginamai svarbesni.

Tyrimų metu įrodyta, kad šiuo metu naudoti patvirtintos vakcinos nuo COVID-19 yra pakankamai saugios.

Jomis paskiepyti žmonės gali tikėtis lengvų laikinų šalutinių poveikių, įprastai būdingų ir kitoms vakcinoms, tokių kaip skausmas dūrio vietoje, paraudimas dūrio vietoje, raumenų skausmas, galvos skausmas ar nuovargis.

Atsižvelgiant į pateiktą informaciją galima teigti, kad žinutės „Facebook“ socialiniame tinkle autorius, paleidęs kritikos strėles vakcinos nuo naujojo koronaviruso pusėn, buvo neteisus. Jo pateiktose išvadose neatsižvelgiama į mokslinius argumentus, ignoruojamas pats vakcinų veikimo mechanizmas ir iškreipiama reali situacija. Tokia informacija gali suklaidinti ją pamačiusius skaitytojus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)