Kilmė


Portale wordlrecipes.eu buvo pasidalinta straipsniu „Suvalgykite po šaukštą tuščiu skrandžiu 7 dienas: nustebsite, kiek jūs numesite svorio!“. Tekste pasakojama česnakų nauda žmogaus sveikatai bei tikinama, kad „Česnakų su svogūnais ir imbieru derinys gali net detoksikuoti nuo chemoterapijos. Tai idealiai tinka sustiprinti imuninę sistemą bei padeda detoksikuojant organizmą ir numesti nereikalingą svorį“.

Klaidinanti informacija

Kas tiesa, kas melas


Nors yra mokslinių tyrimų, kurie parodė, kad česnako vartojimas gali padėti numesti svorio, tai nereiškia, kad tiesiog 7 dienas vartodami česnaką ir nieko kito nedarydami pasieksite norimų rezultatų. Šiuo atveju česnakas gali būti maža pagalbinė priemonė: svorį iš tiesų padės mesti sveika, saikinga mityba ir fizinis aktyvumas.

Suvalgykite po šaukštą tuščiu skrandžiu 7 dienas: nustebsite, kiek jūs numesite svorio!
worldrecipes.eu

Taip pat 2019 metais BBC išplatintame Onkologinių ligų konferencijoje skaitytame pranešime skelbiama, kad kad vėžiu sergantys pacientai turėtų pasisakyti gydytojams, ar vartoja kokius nors homeopatinius produktus, nes tam tikros juose esančios medžiagos gali silpninti vėžio gydymo poveikį. Pavyzdžiui, česnako, imbiero ir ženšenio tabletės gali lėtinti žaizdų, atsirandančių plintant krūties vėžiui, gijimą.

Taip pat česnakas, kaip ir imbieras, medus, citrina ir kiti produktai, yra laikomi imuniteto stiprintojais. Ką apie sako mokslas? Kaip Delfi teigė profesore, Nacionalinio vėžio instituto (NVI) Imunologijos laboratorijos vedėja, biomedicinos mokslų daktare Vita Pašukoniene, iš maisto turime gauti pakankamai reikalingų medžiagų kiekvienam organui ar ląstelei, tačiau nėra jokių mokslinių duomenų, kad kažkurie produktai gali padidinti atsparumą infekcijoms. Vis dėlto, sako ji, išimti iš savo namų lentynų šių gėrybių nereikėtų, nes naudingų savybių jos tikrai turi.

„Reikia neužmiršti, kad mūsų burnos, gerklės, nosies gleivinių paviršiuje visada knibžda nedraugiški mums mikroorganizmai. Susargdina mus tik statistiškai nedidelis jų procentas. O įvairių bakteriocidų turintis maistas ar oras yra geras pagalbininkas mažinant tų pavojingų patogenų kiekį. Taigi česnako, medaus, imbiero, putinų uogų, citrusinių vaisių, pušų spyglių ekstraktų ir kiti natūralūs bakteriocidiniai junginiai tikrai gali padėti organizmui nesusirgti sumažindami besibraunančio priešo būrius. Taip mes galime padėti savo imuninei sistemai“, – sako V. Pašukonienė.

Svarbiausia, neužsiimkite savigyda. Jei turite sveikatos problemų, kreipkitės į gydytoją.

Šaltiniai:


https://www.bbc.com/news/health-50409431
https://www.delfi.lt/multimedija/rinkis-gyvenima/profesore-sugriove-isisenejusius-mitus-cesnakas-imbieras-ir-citrina-atsparumo-ligoms-nedidina-tikrasis-ju-poveikis-kitoks.d?id=86240103
https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2016.3674
https://academic.oup.com/jn/article/149/4/605/5428122

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)