Straipsnyje „Po Pfizer vakcinos turėtų stovėti, bet dėl fertilumo yra klausimų“ ironizuojama, esą „Pfizer“, įmonės, kuriančios vaistą vyrų erekcijos disfunkcijai gydyti, „Viagrą“, išrasta vakcina nuo naujojo koronaviruso gali turėti įtakos vyrų spermos kokybei, taip pat pakartojamas „Melo detektoriaus“ jau išaiškintas melas, esą ta pati vakcina gali sukelti moterų nevaisingumą. Be to, tekste skaitytojus bandoma intriguoti įtarinėjimais, esą SARS-Cov-2 virusas buvo sukurtas, siekiant sumažinti žmonių skaičių planetoje.

Bet apie viską – nuo pradžių.

„Prieš Naujuosius portale „Unser Mitteleuropa“ pasirodė straipsnis „Fertilumas: vyrai, kurie buvo vakcinuojami nuo Coronos, dabar privalo prieš tai užšaldyti savo spermą“ (Fertilität: Männer, die Corona-Impfung erhalten, sollen nun vorher ihr Sperma einfrieren lassen).“ [lebionka.blogspot.com teiginys]

A.Lebionka antroje savo teksto pastraipoje nurodo, kad skelbiama informacija paremta vokiečių tinklaraščio „Unser Mitteleuropa“ turiniu. Deja, šio tinklaraščio negalima laikyti patikimos informacijos šaltiniu.

Oficialioje Austrijos pasipriešinimo dokumentacijos centro svetainėje nurodoma, kad šis tinklaraštis remia neonacizmo ideologiją ir yra valdomas „patriotiškų žmonių iš Vokietijos, Austrijos ir Vengrijos grupės“.

Šiame tinklaraštyje skelbiama informacija, pavyzdžiui, melagingi teiginiai, esą Švedijoje dėl pabėgėlių iš Šiaurės Afrikos padaugėjo ŽIV atvejų ar kad Europos Komisijos prezidentas pasisakė dėl tautinių valstybių sunaikinimo ne kartą patraukė faktų tikrintojų dėmesį.

Žinant šią informaciją į bet kokius teiginius, perskaitytus „Unser Mitteleuropa“ tinklaraštyje, reikėtų žvelgti ypač kritiškai.

„Yra pagrįstų įtarimų (Romos klubo pranešimai, Bilo Geitso pasisakymai ir t.t.), kad SARS-CoV-2 buvo sukurtas tam, kad sumažinti gyventojų skaičių mūsų planetoje.“ [lebionka.blogspot.com teiginys]

Tekste nenurodoma, kokie šaltiniai jo autorių paskatino švaistytis tokiais teiginiais. Iš tiesų, nėra jokių patikimų įrodymų, kuriais remiantis būtų galima daryti išvadas apie dirbtinę viruso kilmę, ar, juolab, kad virusas buvo paleistas kaip populiacijos naikinimo ginklas.

Didelė tikimybė, kad tokias kalbas paskatino nuo pandemijos pradžios internete pradėtos platinti sąmokslo teorijos. „Melo detektorius“ jau paneigė teiginius, esą Bilas Gatesas gyventojų skaičių planetoje žada mažinti, pasitelkdamas vakcinas; kad B. Gatesas užpatentavo su kriptovaliutomis susietas mikroschemas, kurios bus prievarta suleistos žmonėms; kad B. Gatesas ruošia pasaulį masiniam genocidui ir kitus. Visi šie teiginiai apie vieną įtakingiausių planetos žmonių ne kas kitas, kaip paprasčiausios melagystės.

Melinda ir Billas Gatesai

„JAV valdžios atstovai vakar ir vėl patvirtino savo įtarimus, kad COVID-19 sukėlėjas buvo sukonstruotas Kinijos Uhano laboratorijoje.“ [lebionka.blogspot.com teiginys]

Nors skelbiama naujiena apie JAV, tinklaraštininkas A. Lebionka remiasi Rusijos valstybinės naujienų agentūros „RIA Novosti“ informacija, o „Ria Novosti“, savo ruožtu, informacijos šaltiniu nurodo britų geltonosios spaudos portalą „Daily Mail“. Jau vien tokia informacijos perdavimo grandinė sukelia įtarimų dėl jos patikimumo.

Įsigilinus, kas ir kokius įtarimus dėl naujojo koronaviruso kilmės (ar perdavimo būdo) išsakė, paaiškėjo, kad JAV nepateikė jokio oficialaus pranešimo apie dirbtinę viruso kilmę. Iš tiesų, JAV nacionalinio saugumo patarėjas Matthew Pottingeris virtualaus susitikimo „Zoom“ platformoje metu pasidalino įtarimais, kad virusas galėjo išsprūsti iš Uhano laboratorijos. „Daugėja įrodymų, kad laboratorija yra labiausiai tikėtinas viruso šaltinis“, – M. Pottingerio žodžius citavo JAV žiniasklaidos priemonės.

Tiesa, kokie tie įrodymai, M. Pottingeris nepaminėjo. Tai sukėlė Kinijos pasipiktinimą. Kinijos Užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying spaudos konferencijos metu apkaltino M. Pottingerį kartojant gandus ir melus, kuriuos jau yra paneigę tokie įtakingi mokslininkai ir užkrečiamų ligų specialistai, kaip dr. Anthony Fauci. Taip pat H. Chunying išreiškė lūkestį išgirsti iš JAV, ar tai buvo oficialus pareiškimas, ar tik M. Pottingerio asmeninė nuomonė.

Svarbu pažymėti tai, kad po Vašingtone kilusių neramumų M. Pottingeris pranešė apie savo atsistatydinimą iš pareigų.

Taigi, atsistatydinęs JAV nacionalinio saugumo patarėjas nepatvirtino jokios oficialios JAV pozicijos naujojo koronaviruso kilmės klausimais, o tik pasidalino įtarimais ir teigė, kad jiems yra pagrindo. Be to, M. Pottingeris neteigė dirbtinės viruso kilmės, o tik pakartojo teoriją, kad virusas galėjo išsprūsti iš laboratorijos, kas nebūtinai reiškia, kad ten jis buvo ir sukurtas, žinant, kad Uhano laboratorijoje tyrinėjami natūraliai gamtoje aptinkami koronavirusai.

Vertėtų paminėti ir „New York Times“ pasirodžiusį straipsnį apie tai, kad Donaldo Trumpo administracija daro spaudimą amerikiečių žvalgybos agentūroms trūks plyš ieškoti įrodymų, kurie patvirtintų neįrodytą teoriją, siejančią naujojo koronaviruso paplitimą tarp žmonių su Uhano laboratorija.

Mattas Pottingeris

„Majamio universiteto (JAV) mokslininkų tyrimai, tuo tarpu, parodė, kad vakcinos sukeltas fertilumo sumažėjimas turi realų pagrindą. Buvo vertinama spermos kokybė iki vakcinacijos ir po jos. Vyrai, dalyvavę eksperimente, turėjo užšaldyti spermą „kad būtų saugūs.“ [lebionka.blogspot.com teiginys]

Kiek anksčiau „Melo detektorius“ jau rašė apie A. Lebionkos tinklaraštyje pakartotus buvusio farmacijos milžinės „Pfizer“ darbuotojo Michaelo Yeadono įtarimus, esą naujoji vakcina nuo COVID-19 galėtų sukelti moterų nevaisingumą. Mokslinė bendruomenė šiuos įtarinėjimus paneigė.

Netrukus po to internete ėmė plisti tvirtinimai, kad naujoji vakcina gali sukelti vaisingumo problemų vyrams, tačiau ir šių teiginių mokslininkai nepatvirtina.

Majamio universiteto tyrimas, apie kurį kalba ir į jį prideda nuorodą tinklaraštininkas A. Lebionka, iš tiesų dar neegzistuoja. Spustelėjęs ant nuorodos skaitytojas nukreipiamas į pranešimo apie vykdomą tyrimą puslapį. Kaip jame skelbiama, tyrimas pradėtas 2020 metų gruodžio 14 dieną, o numatoma jo pabaigos data – 2021 metų birželio 14 diena.

Tyrimu bus siekiama išsiaiškinti, kokį poveikį COVID-19 vakcina daro vyrų spermos parametrams ir kiek laiko jie trunka.

Tai bus mažos apimties studija, kurioje bus atrinkti dalyvauti 60 dalyvių. Šiuo metu, kaip skelbiama svetainėje, dar tebevykdoma savanorių paieška.

Taigi, šiuo tyrimu remtis bus galima tik tada, kai jis bus įgyvendintas. Kol kas jokių įrodymų apie tai, kad vakcina galėtų pabloginti vyrų spermos kokybę nėra.

Kaip žurnalistams pasakojo pagrindinis tyrimo iniciatorius, reprodukcinės sveikatos ir urologijos specialistas Ranjith Ramasamy, atsižvelgiant į COVID-19 vakcinos biologinius parametrus ji neturėtų paveikti vaisingumo, tačiau tyrimu norima įsitikinti, kad žmonės, artimu metu norintys susilaukti vaikų neturi ko baimintis ir gali eiti pasiskiepyti.

Tyrimo bendraautorius dr. Danielis Nassau sakė, kad „Labai svarbu, jog visi Amerikoje ir visame pasaulyje gautų vakciną nuo COVID-19. <...> Mes tikimės, kad šis tyrimas padės patvirtinti vakcinos saugumą, kalbant apie vyrų vaisingumą.“

Apie plintančius nepatvirtintus gandus, esą vakcina gali pakenkti moterų ar vyrų vaisingumui įspėjo ir portalas „Forbes“. Portale paviešintame straipsnyje pažymima, kad, nors nėra jokių įrodymų, kuriais remiantis būtų galima teigti, kad mRNR tipo vakcina kenkia vaisingumui, kai kurie mokslininkai įtaria, kad neigiamą poveikį vyrų sėklidėms gali sukelti SARS-Cov-2 virusas ir tai nebūtų labai netikėta, nes dar 2006 metais tyrinėjant SARS virusą buvo pastebėta, kad jis kai kuriems vyrams gali sukelti sėklidžių uždegimą.

Atviroje „MedRxiv“ platformoje yra patalpintas tyrimas, nagrinėjantis ryšį tarp sėklidžių sutrikimų ir SARS-Cov-2 viruso, tačiau kol kas griežtų išvadų, remiantis šiuo tyrimu, daryti nereikėtų, nes studija dar nebuvo peržiūrėta kitų mokslininkų.

Tačiau išvados, kad COVID-19 gali paveikti vyrų reprodukcinę sveikatą labai tikėtinos. Jau minėtas Majamio universiteto mokslininkas dr. R. Ramasamy, atliekantis tyrimą, nagrinėjantį COVID-19 vakcinos ryšį su vyrų spermos kokybės parametrais anksčiau išanalizavo 6 vyrų, mirusių nuo COVID-19 infekcijos sėklidžių audinio pavyzdžius. Tyrėjai pastebėjo, kad pusės tirtų vyrų spermos funkcija buvo sutrikusi, o vieno iš jų sėklidės audinyje buvo aptikta COVID-19 viruso pėdsakų.

„Mes taip pat nustatėme viruso buvimą vyrui, kuriam atlikta sėklidžių biopsija dėl nevaisingumo. Anksčiau jis buvo užsikrėtęs COVID-19. Taigi pacientas, persirgęs COVID-19, sulaukė neigiamo rezultato ir nejautė jokių viruso simptomų, tačiau jo sėklidėse virusas dar buvo aptinkamas“, – komentavo R. Ramasamy.

Remiantis visa aukščiau pateikta informacija „Melo detektorius“ vertina A. Lebionkos portale pateiktus teiginius kaip klaidinančius skaitytojus.