A. Orlauskas B. Gatesą vadina gydytoju, teigia, kad jis yra nebaigęs universiteto „gydo visą pasaulį“. Klausia, ar kas nors yra matęs B. Gateso fotografiją su kauke. „Va toks ir yra – bičas be aukštojo gydo visus“, – teigia A. Orlauskas. Tada su laidos vedėju pradeda fantazuoti, kad virusą kažkas atnaujins automatiškai, kaip „Windows“, todėl reikės naujos vakcinos. „Amžinas biznis. Jisai [B. Gatesas, – aut. past.] jau išbandė tą su kompiuteriais, dabar perėjo… [...] Kompiuteris gali būti vienas šeimai, trim / penkiem, o vakcinos jau reiks visiems“, – tikina A. Orlauskas.

Klaidinanti informacija

B. Gatesas niekur savęs nevadina gydytoju ir gydymu neužsiima. Tiesa, kad jis nebaigė universiteto – tačiau ne bet kokio. B. Gatesas studijavo Harvarde, kurį metė antrame kurse tam, kad galėtų susikoncentruoti į „Microsoft“ vystymą. Kompanija, dėl kurios jis milijonieriumi tapo būdamas vos 26 m.

B. Gatesas yra aktyvus filantropas, nuolat aukojantis milžiniškas sumas pinigų įvairioms organizacijoms. Su žmona Melinda jie labdarai jau yra paaukoję virš 50 milijardų JAV dolerių. 2010 m. B. Gatesas net paskelbė, kad 95 proc. Savo turto skirs labdarai.

Kaip ir minėjome, B. Gateses niekur neprisistato gydytoju, tačiau aktyviai finansuoja kovas su ligomis – poliomielitu, maliarija, ŽIV. Pavyzdžiui, kovai su maliarija B. Gatesas yra skyręs 4.6 mlrd. JAV dolerių.

Filantropas taip pat aktyviai bendradarbiauja su mokslininkais ir medikais, transliuoja faktais grįstas įžvalgas ir rekomendacijas, todėl jį palaiko mokslo bendruomenė.

Kalbant apie A. Orlausko pastabą, kad niekas nėra matę B. Gateso su kauke, ji yra gana nelogiška. B. Gatesas per pandemiją yra davęs ne vieną interviu didiesiems pasaulio žiniasklaidos kanalams, tačiau tie interviu buvo nuotoliniai, o B. Gatesas jungdavosi iš savo rezidencijos, kur kaukių nešioti ir nereikia.

Tačiau jis pats aktyviai palaiko kaukių dėvėjimą ir dėl to taip pat yra ne kartą pasisakęs viešai. Jo nuomone, užtruko, kol pasaulis suprato kaukių svarbą, kol atsirado užtektinai duomenų, kad kaukės efektyvios ir norint sumažinti tikimybę užsikrėsti naujuoju koronavirusu. B. Gatesas taip pat yra sukritikavęs kaukių piktybiškai nedėvinčius asmenis.

Kalbant apie naujas fiksuojamas viruso atmainas ir skiepus – pagal turimus duomenis, kol kas panašu, kad mutacijos nesumažina iRNR skiepų poveikio. Taigi A. Orlausko abejonė, kad skiepai neveikia – visiškai nepagrįsta jokiais faktais.

„Melo detektorius“ taip pat nori priminti, kad aktorius, humoristas ir režisierius A. Orlauskas nėra užkrečiamųjų ligų ekspertas, taip pat – neatstovauja mokslo ir medicinos bendruomenei. Todėl jo pasisakymus reikėtų vertinti tikrai ne kaip ekspertinius.

Taigi, remiantis aukščiau išvardinta informacija, galima teigti, kad A. Orlausko teiginiai klaidina ir nėra pagrįsti jokiais duomenimis.