„Coca-colos“ slaptas ingredientas – skystis, gautas iš vabzdžio košenilio.

Teiginiais, esą „Coca-Colos“ slaptas ingredientas – vabzdžiai, pasidalinta socialiniame tinkle „Facebook“. Nors iš pirmo žvilgsnio tai gali pasirodyti kaip siaubo pasaka neklusniems vaikams, siekiant juos atjunkyti nuo cukrumi pagardintų gaiviųjų gėrimų, iš tiesų tokie teiginiai platinami ne šiaip sau.

Klaidinanti žinutė

Dažomoji medžiaga – karminas – iki šiol plačiai naudojama maisto pramonėje ir kosmetikoje, ten, kur reikalinga skaisčiai raudona spalva. Šis dažiklis žymimas E120 ženklu.

Daugiausia dėmesio sulaukia šios maisto produktuose naudojamos medžiagos kilmė. Karminas gaminamas iš kaktusuose besiveisiančių vabzdžių košenilių arba skydamarių. Daugiausia jų surenkama Peru ir Kanarų salose esančiose kaktusų plantacijose.

Surinkti vabzdžiai išdžiovinami saulėje, sutraiškomi ir panardinami į alkoholio tirpalą. Taip gaunama karmino rūgštis, kuri vėliau tampa karminu arba košenilio ekstraktu. „Livescience“ patalpintame straipsnyje teigiama, kad maždaug pusei kilogramo dažų pagaminti reikia apie 70 tūkst. vabzdžių.

Šie natūralūs dažai nėra jokia naujiena – dėl ilgai išliekančių dažomųjų savybių iš košenilių pagaminti dažai buvo vertinami dar Actekų klestėjimo laikais. Pietų Amerikos gyventojai jais dažydavo audinius.

Šiais laikais E120 dažomosios medžiagos galima rasti didelėje dalyje maisto produktų – jogurtuose, sultyse, valgomuosiuose leduose. Taip pat karminas suteikia ryškiai raudoną spalvą dekoratyvinės kosmetikos priemonėms, pavyzdžiui, lūpų dažams ar akių šešėliams.

Vis dėlto, nors populiarių prekių sudėtyje rastas E120 simbolis neturėtų per daug nustebinti, „Coca-Cola“ gėrime jo nėra. Tamsiai rudą šiam gėrimui būdingą spalvą suteikia E150d simboliu žymima karamelė.

Maisto produktų gamintojai, naudojantys savo gaminiuose karminą, privalo tai nurodyti gaminio sudėtyje, nes dalis žmonių gali būti šiam dažui alergiški (nors karminas nėra laikomas stipriu alergenu), be to, ši informacija būtina dėl religinių, sveikatos ar gyvenimo būdo priežasčių gyvūninės kilmės produktų atsisakančių žmonių reikmės.

Jungtinėse Amerikos Valstijose reikalavimas nurodyti iš vabalų gaminamų dažų pavadinimą produktuose galioja nuo 2011 metų.

Mitą, esą „Coca-Cola“ gėrimas savo spalvą įgauna dėl jo sudėtyje esančio vabzdžių ekstrakto, paneigė ir pats gamintojas. Oficialioje turkiškoje „Coca-Cola“ interneto svetainėje į klausimą, ar gėrime yra vabalų, atsakoma – „Ne. Galite pažiūrėti apačioje pateiktą tyrimą, parodantį, kad gėrime nėra jokių vabalų. „Coca-Cola“ pagaminta iš vandens, cukraus ar fruktozės-gliukozės sirupo, anglies dioksido, karamelės, kuri naudojama kaip dažiklis, fosforo rūgšties, kuri naudojama rūgštingumui reguliuoti, natūralių skonio medžiagų ir kofeino, kaip ir rašoma ant pakuotės.“

Puslapyje pateikiamas 2011 metais atlikto tyrimo atsakymas, kuriame nurodoma, jog ištyrus 1 litrą „Coca-Cola“ gėrimo jame nebuvo rasta karmino rūgšties (E120).

Turkiškoje „Coca-Cola“ interneto svetainėje pateiktas tyrimas, kuriame nurodoma, jog gėrime nėra karmino rūgšties

Taigi, nors karminas neretai naudojamas maisto pramonėje, „Coca-Cola“ gėrime jo nėra, todėl, „Melo detektoriaus“ vertinimu, socialiniuose tinkluose paskleista informacija, kurioje teigiama priešingai, yra klaidinanti.