Socialiniuose tinkluose pasidalinta vaizdo įrašu, kuriame užfiksuota, kaip Italijos gydytojais prisistatę asmenys atlieka greitąjį koronaviruso testą kivio vaisiui (vienas iš jų – melagienų skleidimu jau išgarsėjęs teisininko diplomą turintis Stefano Scoglio, neturintis medicininio išsilavinimo). Testas parodo teigiamą atsakymą. Tokio eksperimento užteko, kad galybė skeptiškai prieš pandemiją nusiteikusių portalų ir „Facebook“ grupių paskleistų žinutę, esą testai COVID-19 diagnozuoti yra beverčiai, o žmonėms dumiamos akys.

Pradžioje itališkuose kanaluose plitusi žinutė netruko pasiekti ir lietuvių socialinių tinklų paskyras.

„Koks idomus tas mūsų virusas. Serga ir ožkos, ir papajos, ir kiviai ir netgi Tymbark obuolių sulčių gėrimas. Baisu, tai ką dabar mum gal nebevalgyti? P.S. Italijos mokslininkų eksperimentas“, – žinute dalinosi viena internautė.

Tačiau teigiamą testo rezultatą, išmanant chemiją, paaiškinti nesunku, o toks jo atsakymas anaiptol neatrodo, kad COVID-19 diagnozuojama netinkamai, testai – netikslūs, o kivio vaisius užsikrėtęs koronavirusu.

Kiek anksčiau „Melo detektorius“ jau rašė apie panašų „eksperimentą“, kurį atliko Austrijos parlamentaras Michael Schnedlitz. Politikas greitąjį testą panaudojo „Coca Cola“ gėrimui ištirti ir taip pat gavo teigiamą rezultatą. Kaip ir kivio „tyrimo“ atveju, ši žinutė akimirksniu buvo išplatinta socialiniuose tinkluose.

Komentuodamas, kodėl „Coca Cola“ gėrimas parodė teigiamą testo rezultatą, fizikos mokslų daktaras Sergejus Orlovas paaiškino, jog testus sudaro specifiniai baltymai, reaguojantys į veiklias medžiagas, pavyzdžiui, virusus. Jei tokia veiklioji medžiaga aptinkama – baltymai pakeičia spalvą. „Coca Cola“ gėrime yra rūgščių, kurios paveikia baltymus ir jų spalva pakinta, net jeigu veiklioji medžiaga neaptikta. Tai anaiptol nereiškia, kad testas klaidingas – tiesiog juo buvo ištirtas objektas, nepritaikytas tirti tokiu testu, kaip ir eksperimentuojant su kivi vaisiumi.

Į gėdingą eksperimentą su „Coca Cola“ sureagavo ir testus gaminanti kompanija „Dialab“. Jų atstovas žurnalistams paaiškino, kad bet kuris nėštumo testas taip pat būtų parodęs teigiamą atsakymą ir pasipiktino tokiais viešo asmens pareiškimais prieš atliekant „eksperimentus“ parekomendavęs parlamentarui pasidomėti chemija.

COVID-19 diagnozavimas kivio vaisiui taip pat buvo išjuoktas. Italijos faktų tikrintojai pasiūlė tikintiems tokiu „eksperimentu“ ryžtis dar išradingesniems bandymams, pavyzdžiui, pasimatuoti temperatūrą mėsos termometru arba nusistatyti cholesterolio kiekį kraujyje automobilio alyvos lygio matuokliu.