PSO Pripažino, Kad PGR Testai Turi 97% Klaidingumą.

Portale sapereaude.lt pasidalinta trumpu vaizdo įrašo pristatymu, kurio antraštė skelbia: „PSO Pripažino, Kad PGR Testai Turi 97% Klaidingumą. Ribojimai – Be Pagrindo?“. Tekste pridėta ir nuoroda, vedanti į oficialią PSO svetainę, kurioje neva skelbiama ši informacija.

Klaidinanti informacija

„Melo detektorius“ patikrino minėtą nuorodą ir statistikos apie klaidingus testų rezultatus nerado. Atsidarius minėtą nuorodą matyti tekstas, kuriame PSO įspėja sulaukusi vartotojų skundų dėl padidėjusios klaidingų SARS-Cov-2 rezultatų rizikos ir pateikia rekomendacijas PGR testų naudotojams, kaip teisingai atlikti SARS-Cov-2 viruso diagnostiką.

Sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai pranešime raginami atidžiai skaityti testų naudojimo instrukcijas ir atsižvelgti į reikalingų ciklų (Ct) kiekį virusui aptikti bei vertinti kitas indikacijas – ar pacientas turėjo kontaktų su sergančias asmenimis, ar jaučia ligos simptomus. Taip pat pranešime įspėjama, kad ankstyvosiose COVID-19 stadijose diagnostinės priemonės virusui aptikti buvo labai greitai sukurtos, patvirtintos ir įdiegtos, todėl nenuostabu, kad įgyjant naujų žinių apie patį virusą tobulinami ir testai, koreguojamos jų vartojimo instrukcijos. Dėl šios priežasties testų vartotojai turėtų peržvelgti kiekvienos siuntos naudojimo instrukciją.

Faktų tikrintojų TheJournal.ie kalbinta Dublino universiteto kolegijos Nacionalinės virusų laboratorijos vadovė dr. Cillian De Gascun teigė, kad klaidingo teigiamo atvejo tikimybė, testuojant genetiniu PGR testu, siekia vos 0,1 – 0,2 proc., taigi, yra labai maža.

Diskusijų dėl vadinamų klaidingų teigiamų atvejų mokslinėje bendruomenėje, o vėliau ir socialiniuose tinkluose, kilo dėl skirtingo sąvokų vertinimo. Dalis mokslininkų įsitikinę, kad vertinga atsekti tik tuos ligos atvejus, kai žmogus yra užkrečiamas ir gali platinti virusą. Šie tyrėjai, pavyzdžiui, grupė prancūzų mokslininkų ir grupė Kanados mokslininkų, tikina, kad viršijus 25 PGR ciklų ribą gaunama labai daug klaidingų teigiamų rezultatų, nors viruso kiekis žmogaus organizme iš tiesų yra toks mažas, kad toks žmogus negalėtų apkrėsti kitų. Dažniausiai taip gali pasitaikyti labai ankstyvoje viruso stadijoje (1 ar 2 dienos po užsikrėtimo) arba, atvirkščiai, sveikstant, kai viruso dalelių mažta.

Tačiau PGR testų ekspertai su tokiu klaidingų teigiamų rezultatų vertinimu nesutinka, nes iš tiesų klaidingo teigiamo rezultato sąvoką galima būtų vartoti tik tada, jeigu testas parodytų teigiamą atsakymą žmogui, kuris niekada neturėjo sąlyčio su naujuoju koronavirusu, tai yra, niekada nesirgo ir nėra naujai užsikrėtęs. Šiuo atveju galima kalbėti apie tai, kad testas kaip tik yra labai jautrus ir teisingai aptinką virusą, net jeigu jo tėra labai mažas kiekis.

Vienas iš mokslininkų, atlikusių Kanados tyrėjų grupės tyrimą, kuriame kalbama apie 25 PGR ciklų ribą, dr. Jaredas Bullardas aiškino, jog tyrimu nesiekta sumenkinti PGR testų tikslumo, o tik atsižvelgti į svarbų testavimo aspektą. „Netikslu sakyti, kad peržengus 25 PGR ciklų ribą gausime klaidingą teigiamą rezultatą“, – žurnalistams komentavo jis. Mokslininko teigimu, peržengta ši riba tik parodys, kad ėminyje yra nedidelis kiekis viruso. „Tai gali reikšti, kad žmogus yra pasiekęs 10 ar 14 infekcijos dieną. Bet tie žmonės tikrai turi COVID-19 ir tai svarbu žinoti, nes tada galima susekti kitus atvejus ir to žmogaus kontaktus“, – pridūrė J. Bullardas.

Į per didelį kovos su pandemija akivaizdoje PGR testų jautrumą dar rudens pradžioje dėmesį atkreipė ir Harvardo universiteto Visuomenės sveikatos mokyklos epidemiologas dr. Michael Mina, paraginęs ieškoti greitesnių, pigesnių ir paprastesnių būdų identifikuoti sergančiuosius. Jo teigimu, žinant, kokie preciziški yra PGR testai, labai dažnai aptinkami viruso nešiotojai, o ne platintojai, kuriuos identifikuoti greitai plintant virusui yra svarbiausia.

Dienraščio „New York Times“ rugsėjo mėnesį kalbinti ekspertai pateikė netikėtą išvadą teigdami, kad preciziški testai buvo svarbūs tik iki virusui išplintant po visą pasaulį, o atsižvelgiant į dabarties realijas svarbiausia, kad testai būtų labai pigūs, greitai atliekami, nesudėtingi ir nebūtinai ypač tikslūs. Tokiu būdu būtų lengviau identifikuoti užkrečiamus žmones ir juos izoliuoti, kol šie nespėjo apkrėsti kitų.

Remiantis šiais duomenimis, „Melo detektorius“ teiginius, kad PGR testai 97 proc. atvejų yra klaidingi vertina kaip klaidingus. Tiesa ta, kad PGR testai, atvirkščiai, yra ypatingai tikslūs ir parodo net ir nedidelę viruso koncentraciją. Nedidelę viruso koncentraciją turintys žmonės nepajėgūs užkrėsti kitų, tačiau laikyti tokius rezultatus klaidingais teigiamais nebūtų teisinga, nes žmogus vis viena yra viruso nešiotojas.