Karzygys.lt gruodžio 18 d. patalpino poros mėnesių senumo vaizdo įrašą, išverstą į lietuvių kalbą. Jame grupė asmenų, pasivadinusių Pasaulio gydytojų aljansu (angl. World Doctors Alliance) pateikia daug klaidinančios ir melagingos informacijos apie pandemiją.

Konferenciją surengusi grupė taip pat gerai pažįstama faktų tikrintojams. Jie dažnai paskelbia intriguojančią informaciją, nepateikdami jokių svarių argumentų ir įrodymų. Nei vienas iš grupę įkūrusių daktarų nėra atlikę jokių su COVID-19 susijusių tyrimų, ar gydę sergančių pacientų. Jų rengiamas peticijas dažnai pasirašo odontologai, sanitarai ir kiti medicinos darbuotojai, kurie neturi kompetencijų pateikti ekspertinių komentarų apie COVID-19.

Melaginga ir klaidinanti informacija

Pirmoji po įžangos pasisako Dolores Cahill, kurios tyrimų sritis yra proteomika. Ji teigia, kad egzistuoja gydymas: „tai – steroidai ir hidroksichlorokvinas“.

Nuo D. Cahill teiginių jau anksčiau šiemet atsiribojo Dublino universiteto koledžas, kuriame ji dėstė. Tai padaryta po to, kai 130 medicinos studentų parašė kreipimąsi mokyklos vadovui imtis veiksmų dėl D. Cahill viešų pareiškimų. Europos Komisija paprašė D. Cahill atsistatydinti iš Europos Sąjungos Naujoviškų vaistų iniciatyvos (NVI), nes jos pareiškimai yra žalingi ir nesutampa su mokslo surinktais duomenimis. Taigi, nors D. Cahill gali reikštis kaip privatus asmuo, jos teiginių nepalaiko mokslinė ir medicinos bendruomenė.

Visų pirma, įrodyta, kad D. Cahill minimas hidroksichlorokvinas nėra efektyvus gydant COVID-19. Didžiuliame tarptautiniame šio vaisto tyrime „Solidarity“ dalyvavo ir Santaros klinikų medikai. Kaip teigia vienas tyrime dalyvavusių mokslininkų, prof. Laimonas Griškevičius, hidroksichlorokvinas nėra naudingas COVID-19 sergantiems pacientams.

Apskritai, COVID-19 gydyti vaistų dar nėra. Buvę net ir daug potencialo turėję kandidatai parodė itin mažą arba jokio efektyvumo. Pavyzdžiui, remdisiviras, kuris ilgą laiką buvo laikomas didžiausia viltimi gydyti COVID-19, parodė tik dalinį efektyvumą tam tikrai pacientų grupei. Taigi, D. Cahill pareiškimas yra melagingas.

D. Cahill sako, kad galima „paprasčiausiai“ stiprinti imuninę sistemą įvairiais vitaminais ir dažnesniu buvimu gryname ore.

Raginimas stiprinti imunitetą ir taip išvengti naujojo koronaviruso, taip pat yra klaidinantis. Kol kas nėra jokių įrodymų, kad imuniteto stiprinimas gali padėti išvengti ligos. Kartais pacientuose COVID-19 išprovokuoja itin stiprų imuninį atsaką, vadinamą citokinų audrą, todėl miršta ar itin sunkiai suserga net jauni ir jokių kitų ligų neturėję pacientai. Nuo ko priklauso toks atsakas – taip pat dar nežinoma.

D. Cahill žodžiais, „remiantis oficialia Airijos statistika, iki 2020 balandžio mėn. nebuvo nė vienos mirties nuo koronaviruso. [...] Pirmoji mirtis užfiksuota balandį, o visos šalies masteliu turime 98 mirtis, ir tai iš 5 mln. gyventojų“.

Remiantis oficialia statistika, pirmoji COVID-19 mirtis fiksuojama ne balandį, o kovo 11 d. O iki spalio 1 d., dar prieš publikuojant šį video, jų skaičius jau buvo pasiekęs 1800.

Vaizdo siužetui tęsiantis pradeda kalbėti Elke de Klerk, kuri pristatoma kaip bendrosios praktikos gydytoja. Ji kalbėdama teigia, kad naujasis koronavirusas yra tiesiog gripas. Klaidingą lyginimą su gripu „Melo detektorius“ jau ne kartą aptaręs, pavyzdžiui – ČIA ir ČIA.

COVID-19 ir sezoninį gripą sukelia skirtingi virusai. Jau žinoma, kad naujasis koronavirusas palieka daugiau liekamųjų kvėpavimo takų, neurologinių ir net psichologinių reiškinių.

Taip pat sezoninio gripo mirtingumas siekia ~0.1 proc., o COVID-19 Lietuvoje, remiantis Johns Hopkins universiteto duomenimis, – 1.00 proc., tai bent dešimt kartų mirtingesnis negu gripas. Svarbu paminėti, kad vos prieš kelias savaites Lietuvoje mirtingumas buvo 0.8, tačiau augant susirgimų skaičiui, auga ir mirčių.

E. de Klerk priduria, kad neverta panikuoti, nes nosiaryklės testai, PGR metodu, 89–94 proc. atvejų parodo teigiamą atsakymą, kuris yra klaidingas. Tačiau tai netiesa. Kaip paaiškina Harvard Health Publishing redaktorius Robert H. Shmerling, klaidingų teigiamų testų pasitaiko labai retai – beveik lygi nuliui.

Taigi, remiantis išvardintais faktais, galima teigti, kad karzygys.lt išverstame vaizdo siužete pateikta informacija yra melaginga.