Gruodžio 18 dieną lietuvė pasidalino vaizdo įrašu, kuriame rodomo iškarpa 28 sekundžių iš BBC reportažo apie Jungtinėje Karalystėje vykstančią vakcinaciją nuo COVID-19. Vienu momentu matoma, kaip medikė paskiepija asmenį, tačiau patraukiant nuo asmens rankos švirkštą – niekur nematyti adatos. Tuomet ekrane atsiranda angliškas tekstas, kuriame klausiama: „Kur dingo adata?“

Pati lietuvė šį vaizdo įrašą pakomentavo šitaip: „XXI amžiaus spektaklis įsibėgėja...“.

Šis vaizdo įrašas plinta itin greitai: dar gruodžio 21 dieną nuo buvo pasidalinę 19 tūkst. žmonių, gruodžio 22 dieną – jau 35 tūkst. Kadangi reportažas ir prierašas yra anglų kalba, nenuostabu, kad juo dalinasi ne tik lietuviai.

Vaizdo įrašas turi beveik 2 tūkstančius komentarų: vieni juokiasi bei pažymi savo draugus, kad pamatytų šį vaizdo įrašą. Kiti internautai tiesiai šviesiai rašo, kad tai tėra paprasta adata su apsauga, kad medicininis personalas netyčia neįsidurtų ir neužsikrėstų nuo užterštų adatų. Tačiau nieko nežinant apie tokias adatas, galima susidaryti nuomonę, kad žmonės JK nėra skiepijami, o tėra tik apsimetama, kad asmenys gauna vakciną. Tai nurodo ir autorės prierašas, kad kuriame ji panaudoja žodį „spektaklis“.

Klaidinanti informacija

Būtent sąmokslo teorija, kuri teigia, kad visa pandemija yra tiesiog surežisuota, netikra, yra plačiai paplitusi po pasaulį. Tačiau tai tik ir tėra melo teorija – COVID-19 liga ir ją sukeliantis virusas iš tiesų egzistuoja ir kasdien pasiglemžia tūkstančių žmonių gyvybes aplink pasaulį.

Į reportažą, kuris virto sąmokslo teorijų platintojų įrankiu, sureagavo ir BBC. Tai būtent ir yra jų reportažo ištrauka.

Kaip skelbia BBC, „BBC News“ reportažas dabar yra naudojamas kaip „įrodymas“ socialiniuose tinkluose, kad vakcinos nuo COVID-19 yra netikros. BBC pastebi, kad šia informacija aktyviai dalinasi asmenys, kurie yra nusistatę prieš skiepus. Jie teigia, kad vakciacijos metu yra naudojami netikri švirkštai su „išnykstančiomis adatomis“ ir esą tai būdas reklamuoti neegzistuojančią vakciną.

Kaip nurodo BBC, melaginguose įrašuose naudojama tikri filmuoti vaizdai, kuriuose matoma, kaip medikai skiepams naudoja apsauginį švirkštą. Po švirkšto panaudojimo, adata sulenda į švirkšto vidų. Kaip jau minėta, tokiu būdu siekiama medicinos personalą ir pacientus apsaugoti nuo traumų ir infekcijų. Tokie švirkštai JK yra naudojami plačiai jau daugiau nei dešimtmetį.

Tad nežinant šių faktų, galima susidaryti nuomonę, kad švirkštai yra netikri. Tačiau, kaip jau parodo išsakyti faktai, tiek švirkštai, tiek vakcina yra tikri ir tai nėra kažkoks "spektaklis".

Šaltiniai:

  • https://www.bbc.com/news/55364865
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (242)