Štai, kokia melaginga ir klaidinanti informacija pateikiama vaizdo įraše:

Švirkštai be adatų

Vaizdo siužete taip pat aptariamos skiepus gavusių žmonių nuotraukos, kuriose, kaip teigia sąmokslo teorijų platintojai, nėra adatų. Esą tai įrodo, kad šie žmonės nebuvo skiepijami. Karzygys.lt autoriai parodo ir BBC siužeto iškarpą, kur švirkštas esą buvo be adatos.

Tačiau patys BBC jau yra atsakę į tokias melagienas. Medicinos darbuotojai naudoja saugius švirkštus, kurių adatos, suleidus vaistus, automatiškai sulenda į švirkšto vidų. Tokie švirkštai pasaulyje naudojami jau gerą dešimtmetį – jie buvo sukurti, siekiant apsaugoti medicinos darbuotojus nuo su adatomis susijusiomis traumomis.

Kaukių pandemija

Toliau vaizdo siužete aptariamas Billo Gateso pasisakymas, kad reikia „3000 užkrečiamųjų ligų specialistų komandos“.

B. Gatesas, duodamas interviu CNN, pasakė, kad pasaulyje turi būti didelė komanda specialistų, kurie nuolat dirbtų, ir jei tik pamatys galimas naujos pandemijos užuominas, imsis atitinkamų veiksmų, kad ji būtų laiku sustabdyta. Tačiau karzygys.lt kūrėjai nesigilino į B. Gateso mintį, ir pareiškė, kad kita pandemija bus dėl kaukių.

Vienas autorių teigė, kad viskas bus verčiama ant „atseit naujo“ viruso, visi bus dar labiau vakcinuojami, ir „mirs nuo tų vakcinų“. Tačiau kaukių dėvėjimas apsaugo nuo oro lašeliniu būdu plintančių ligų, o ne jas sukelia.

Šveicarijos ministras lanko manekenus

Karzygys.lt autoriai taip pat pateikia nuotrauką su Šveicarijos sveikatos apsaugos ministru, kuris stovi neva COVID-19 skyriuje, o lovose suguldyti manekenai. Tai neva įrodo, kad pacientai yra netikri. Tačiau minėtoje fotografijoje Alain Berset stovi universitete, medicinos studentų mokymosi patalpoje. Lovose tikrai suguldyti manekenai, kurie naudojami studentų praktikai.

Niekur nebuvo teigiama, kad tai – tikri žmonės, ar kad juo labiau – COVID-19 sergantys pacientai. Nuotrauką išplatinęs dienraštis www.blick.ch, vėliau paskelbė, kad nuotrauka iš universiteto mokymosi patalpos buvo per klaidą pavadinta ligonine.

Nualpusi medicinos darbuotoja

Taip pat parodoma iškarpa iš su COVID-19 skiepą tik ką gavusia medicinos slaugytoja Tiffany Dover iš Catholic Health Initiatives (CHI) Memorial Hospital in Chattanooga, Tenesis (JAV). Moteris pasakoja, kad labai džiaugiasi, tada užsimena, kad šiek tiek svaigsta galva ir nualpsta. Sulėkęs personalas padeda kolegei.

Sąmokslo teorijų skleidėjai vaizdo įraše platina kaip įrodymą, kad skiepas yra nesaugus ir kad taip vykdomas masinis genocidas.

Į tokius teiginius jau atsakė tiek ligoninė, tiek pati T. Dover. Pasirodo, ji turi medicininę būklę, kai gali nualpti, kai pajaučia skausmą. Ji pati parašė, kad greitai atsigavo ir jaučiasi puikiai. Pasitaiko, kad žmonės nualpsta gavę skiepą, tačiau nėra jokių duomenų, kad tai susiję su skiepu, o veikiau – su skiepijimo procedūra.

Daugelis bus nebe šiame pasaulyje

Video teigiama, kad „herd immunity“ (visuomenės imunitetas) reiškia, jog daugelis bus „nebe šiame pasaulyje“ (suprask – mirę, aut. past.), ir priduriama „štai, ką daro mokslininkai, o taip va“.

Tačiau visuomenės imunitetas reiškia, kad, skiepų pagalba pasiekus aukštą kolektyvinio imuniteto lygį, visuomenė tampa atspari ligai, o ne miršta. Priešingai – taip apsaugomi tie, kurie negali skiepytis dėl autoimuninių ligų ir pan.

Alerginės reakcijos

Karzygys.lt pamini Aliaskos (JAV) Fairbanks Memorial ligoninės atvejį, kai kai kuriems paskiepytiems medicinos personalo darbuotojams pasireiškė stiprios alerginės reakcijos. Tačiau alerginės reakcijos buvo laikinos, ir skelbiama, kad reakcijas patyrę darbuotojai jau jaučiasi gerai.

Amerikos Maisto ir vaistų administracija (FDA), išanalizavusi „Pfizer-BioNTech“ klinikinių tyrimų duomenis su 43 tūkst. dalyvių, paskelbė, kad skiepai yra saugūs. Tačiau tiems, kuriems anksčiau buvo sunkių alerginių reakcijų, gali prireikti tam tikrų atsargumo priemonių.

FDA rašo, kad yra „nedidelė tikimybė“, kad „Pfizer“ / „BioNTech Covid-19“ vakcina gali sukelti sunkią alerginę reakciją. Kadangi vakcina vienu metu suleidžiama tiek daug žmonių, visuomenei gali atrodyti, kad šios sunkios reakcijos yra kur kas dažnesnės nei yra.

13 mirčių

Karzygys.lt autoriai tęsia parodydami informaciją, kad iš „Moderna“ skiepą gavusių 185 žmonių, 13 mirė. Iš tiesų, „Moderna“ skiepą gavo 30 tūkst. žmonių. O 185, matyt, paimtas iš susirgimų placebo grupėje – tiek žmonių, kurie gavo ne skiepą, o placebą, susirgo COVID-19. Pranešama apie iš viso 13, 6 mirę – gavę vakciną, kiti – placebo grupėje.

Iš 6 mirusiųjų, kurie gavo skiepą:

  • 2 – buvo vyresni nei 75 metų, ir turėjo kraujagyslių ligų (1 nuo plaučių ir širdies sutrikimų praėjus 21 dienai po dozės; 1 – nuo miokardinis infarktas 45 dienos po antros dozės)
  • 2 – rasti negyvi namuose, mirties priežastis neaiški (70-metis pacientas su kraujagyslių liga mirė po 57 po antros dozės, 56 m. pacientas sirgo hipertenzija, gydėsi opioidais dėl lėtinio nugaros skausmo (oficiali mirties priežastis – galvos trauma);
  • 1 – 72 m. pacientas su lėtinėmis ligomis, hospitalizuotas dėl inkstų akmenligės, mirė dėl komplikacijų;
  • 1 – nusižudė


Veido paralyžius

Aptariamas ir neva naujosios COVID-19 vakcinos bei veido paralyžiaus ryšys. Analizuojant naujųjų skiepų klinikinių tyrimų duomenis, buvo fiksuoti keli atvejai, kai žmonėms laikinai buvo suparalyžiuota dalis veido. Tačiau nerasta jokių įrodymų, kad tai susiję su skiepais. Anot medikų, bet kokiu atveju, ši būklė nėra sunki ir paprastai praeina, ją gali sukelti infekcija ar nervo uždegimas.

Tuo tarpu sąmokslo teorijų skleidėjai platina netikras nuotraukas, kuriose pavaizduoti asmenys, neva gavę COVID-19 skiepą ir dėl to jiems suparalyžiuotas veidas. Tačiau nuotraukos paimtos iš 2019 metų, ir niekaip nesusijusios su COVID-19 skiepais. Tai jau patvirtino „Reuters“, AP ir „USA Today“ faktų tikrintojai.

Nevaisingumas

Siužete karzygys.lt klaidingai teigiama – „kas priims šitą vakciną, greičiausiai vaikų nebeturės“, teigia vienas iš siužeto autorių. Tokiam teiginiui remiamasi pubmed.ncbi.nlm.nih.gov publikacija apie Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) darbo grupę, veikiančią nuo 1972 m., kurioje dirba mokslininkai ir medikai tam, kad būtų sukurta kontraceptinė vakcina žmonėms. Ši darbo grupė niekaip nesusijusi su COVID-19 skiepais.

Remiantis aukščiau išvardintais faktais, galima teigti, kad karzygys.lt vaizdo siužete pateikia melagingą ir klaidinančią informaciją.