Seselė Tiffany Dover, dirbanti Catholic Health Initiatives (CHI) Memorial ligoninėje, JAV, visuomenės dėmesio sulaukė po to, kai gruodžio 17 dieną jai kartu su dar keturiais kolegomis buvo suleista vakcina nuo naujojo koronaviruso. Pasakodama apie vakcinos svarbą vietinei televizijai T. Dover nualpo. Vaizdo įraše matoma, kaip moterį sugauna šalia stovėję kolegos.

„Melo detektorius“ jau rašė apie tai, kad netrukus po šio įvykio socialiniuose tinkluose pasirodė žinutės, siejančios T. Dover nualpimą su COVID-19 vakcinos poveikiu, tačiau tokios sąsajos nebuvo teisingos. Pati T. Dover buvo nualpusi vos kelias akimirkas ir netrukus tęsė pokalbį su žurnalistais paaiškindama, jog alpulį sukėlė moters padidėjęs jautrumas skausmui. Seselės teigimu, alpulį jai gali sukelti ne tik skiepai, bet ir, pavyzdžiui, sumuštas kojos nykštys ar nulūžęs nagas.

Tačiau tuo ši istorija nesibaigė. Įtarūs socialinių tinklų vartotojai puolė sekti asmenines T. Dover paskyras, ieškodami daugiau informacijos apie moters būklę. Neradus naujai paskelbtų žinučių pasigirdo tvirtinimai, esą moteris mirusi.

Klaidinantys pranešimai apie T. Dover mirtį

Prie tokių gandų įsiplieskimo prisidėjo ir internetinėje duombazėje Searchquarry.com neva rastas moters mirties išrašas – šios svetainės ekrano nuotraukos imtos platinti kartu su niekuo nepagrįstais teiginiais.

Italų naujienų portalas, atliekantis ir faktų patikrą, open.online atliko detalų tyrimą apie tai, kas parodoma ir kas neparodoma atlikus paiešką Searchquarry.com.

Nepagrįstus gandus apie T. Dover mirtį skleidę internautai savo žinutėse pateikdavo tik dalį Searchquarry.com paieškos lange atsiradusios informacijos. Suvedus seselės T. Dover duomenis – moters vardą, pavardę ir gyvenamą valstiją tokia pavardė iš tiesų atsiranda duombazės pagrindiniame lange, tačiau tai nieko nereiškia.

Searchquarry.com įrankis yra mokamas, taigi, sąraše atsiradusi T. Dover pavardė – tiesiog paieškos rezultatas, nurodantis, kad toks asmuo buvo rastas, o norint pamatyti mirties, kriminalinius ar kitokius išrašus reikia užsisakyti duombazės prenumeratą.

Searchquarry.com paieška T. Dover mirties neįrodo - norint, kad būtų suteikta informacija apie šį asmenį reikia užsakyti mokamą prenumeratą

Open.online taip ir padarė – sumokėjo 5 dolerius už 7 dienų galimybę naudotis svetainėje talpinama informacija. Užsisakius prenumeratą ekrane pasirodė užrašas, kad Tiffany Pontes Dover mirties išrašų nerasta. Tokius pačius rezultatus gavo ir ispanų faktų tikrintojai maldita.es, asmeniškai susisiekę ir su ligonine, kurioje T. Dover dirba.

Dar daugiau abejonių socialiniuose tinkluose paskleisti gandai kelia dėl to, kad nė viena patikima žiniasklaidos priemonė neskelbė apie tai, kad T. Dover yra mirusi, nors tokia žinia akimirksniu sulauktų didžiulio dėmesio.

Į internautų spėliones apie jų darbuotojos mirtį gruodžio 19 dieną viešai sureagavo ir CHI Memorial ligoninė, oficialioje „Twitter“ paskyroje pasidalinusi pranešimu: „Seselė Tiffany Dover vertina jūsų susirūpinimą. Ji yra namuose ir laikosi gerai. Ji prašo suteikti privatumą sau ir savo šeimai.“

Viešas ligoninės komentaras dėl Tiffany Dover būklės

Remiantis šia informacija galima teigti, kad šiuo metu nėra jokių gandus apie seselės T. Dover mirtį pagrindžiančių įrodymų. Moters darbovietė patvirtino, kad T. Dover yra sveika ir ilsisi namuose, o gandus paskleidę socialinių tinklų vartotojai manipuliuoja mokamos svetainės duomenimis, siekdami įrodyti savo teiginius, taigi, tokios informacijos negalima laikyti patikima.

  • Šaltiniai
  • Coronavirus. Le false prove usate per sostenere la «morte» dell’infermiera svenuta dopo il vaccino Pfizer; open.online
  • CHI Memorial; twitter.com
  • NON È VERO CHE UN’INFERMIERA DI NOME TIFFANY DOVER È MORTA DOPO AVER RICEVUTO IL VACCINO CONTRO IL NUOVO CORONAVIRUS; facta.news
  • No, no hay pruebas de que haya fallecido Tiffany Dover, la enfermera de Tennessee (EEUU) que se desmayó tras ponerse la vacuna de Pfizer-BioNTech contra la COVID-19; maldita.es