„Coca Cola“ ir greitojo COVID-19 testo „eksperimentas“ įrodo, kad naujasis koronavirusas yra pramanai, o testai – beverčiai.

Austrijos parlamentaras Michael Schnedlitz „eksperimento“ metu parodo, kad, panaudojus „Coca Cola“ gėrimą, greitasis testas gali būti teigiamas. Jis ant testo užlašina keletą gėrimo lašų ir po kiek laiko testas parodo teigiamą rezultatą. Vaizdo įrašas plinta visame pasaulyje, tačiau neaplenkė ir Lietuvos. Šiuo vaizdo įrašu pasidalino feisbuko vartotojas Gabrielius Sevrukas. Ironiškai prirašydamas, kad geriau nepirkti tokių gėrimų, nes galima užsikrėsti.

Klaidinanti žinutė

Melas

Kaip teigia fizikos mokslų daktaras Sergejus Orlovas, paaiškinti, kodėl testas teigiamas, užtenka elementarių chemijos žinių – ko trūksta tiek Austrijos parlamento nariui, tiek G. Sevrukui. Anot mokslininko, testus sudaro specifiniai baltymai, kurie reaguoja į veiklias medžiagas (pvz., – virusus). Jei medžiagos yra – baltymai pakeičia spalvą. Gėrime „Coca-Cola“ yra rūgščių – būtent dėl jų galima įmesti purviną monetą ir ištraukti švarią.

„Rūgštis paveikia baltymus ir jų spalva pakinta, net jei nėra veikliųjų medžiagų. Šiuo atveju – COVID-19 sukeliančio viruso“, – aiškina S. Orlovas. Tačiau, anot jo, tai niekaip neįrodo nei kad viruso nėra, nei kad greitieji testai blogai veikia.

Tačiau M. Schnedlitz viešai sukritikuotas ne tik todėl, kad parodė klaidinantį eksperimentą, bet ir todėl, kad testą atliko neteisingai.

S. Orlovas priduria, kad su šiuo gėrimu galima ne tik greitąjį COVID-19 gauti teigiamą, bet ir – nėštumo. Internete pilna vaizdų, kaip galima gauti netikrus nėštumo testo rezultatus, pasitelkus „Coca Cola“. Tačiau mokslininkas ragina per karantiną neskubėti į parduotuves pirkti „Coca Cola“ – jei norite pabandyti eksperimentą namuose, tam puikiai tik ir obuolių ar ananasų sultys.

Į Austrijos parlamentaro veiksmus sureagavo ir testus gaminanti kompanija „Dialab“. Jų atstovas, komentuodamas dienraščiui WELT, sakė: „Bet kuris nėštumo testas taip pat būtų teigiamas. Gal prieš tokiam svarbiam asmeniui viešai skelbiant tokius gėdingus viešus pareiškimus, reikėtų nors kiek pasidomėti chemija“.