Gruodžio 4 dieną viena soc. tinklų vartotoja dezinformacija garsioje „Facebook“ grupėje „UNFOLLOW 15 min.lt“ pasidalino informacija apie vakciną nuo COVID-19.

„DĖMESIO. Pasiskiepiją nuo korona viruso privalės laikytis tų pačių saugumo reikalavimų kaip ir dabar. Pasiskiepijus susirgti neįmanoma, bet vistiek žmogus yra potencialus viruso nešiotojas. Todėl kaukės visada bus privalomos“, – rašo moteris.

Melaginga informacija

Komentaruose jai antrina vyras: „Nu nes skiepuose bus tik vanduo ir mikro cipai, o viruso nera, ten tik 5g poveikis“, – rašo jis.

Vyro pateikti teiginiai ne kartą paneigti, apie tai galite pasiskaityti ČIA ir ČIA.

Tačiau ir moters įraše yra melagingos informacijos.

Pasiskiepijus susirgti neįmanoma, bet vistiek žmogus yra potencialus viruso nešiotojas.
Įrašas socialiniame tinkle „Facebook“

Nors moteris rašo, kad pasiskiepijus susirgti COVID-19 neįmanoma, tai nėra tiesa. Šiuo metu dar tiksliai nežinoma, kokiam laiko periodui vakcina suteikia imunitetą, taip pat nežinoma, ar įmanoma bus susirgti COVID-19, nors esi pasiskiepijęs nuo šios ligos.

Tačiau galima paanalizuoti vakciną nuo gripo, mat tai irgi virsuinė kvėpavimo takų infekcija. Yra keletas atvejų, kuomet asmuo net pasiskiepijęs nuo gripo, gali susirgti. Pateikiame JAV ligų kontrolės ir precencijos centro (CDC) informaciją.

1. Asmuo po gripo vakcinos gali susirgti kvėpavimo takų ligomis, kurias sukelia kiti virusai, o ne būtent gripo virusas. Vakcina apsaugo asmenį tik nuo gripą sukeliančio viruso, o ne ir nuo, pavyzdžiui, rinovirusų.

2. Gripu galima susirgti, jei užsikrėtėte kelios dienos prieš vakcinaciją arba per dvi savaites po vakcinacijos, mat būtent reikia 2 savaičių, kad susiformuotų imunitetas gripui.

3. Taip pat įmanoma susirgti gripu, nors nuo jo esate pasiskiepijęs, jei užsikrėtėte mutavusiu virusu, kuriam vakcina nėra pritaikyta.

4. Ketvirta galima priežastis – vakcinų efektyvumas gali skirtis, tad ir dalis paskiepytų asmenų gali susirgti. Tačiau moksliniai tyrimai įrodė, kad tokiu atveju asmuo jaučia lengvesnius simptomus nei, jei nebūtų pasiskiepijęs.

Ar COVID-19 vakcina pasiskiepyjęs asmuo bus viruso nešiotojas, kaip teigia moteris? Ne, nebent virusu susirgs iškart prieš vakcinaciją arba periodu, kuomet dar formuojasi imunitetas. Kitaip pasakius, viruso nešiotoju yra sergantis asmuo, o ne tas, kuris pasiskiepijo. Pasiskiepijęs, sveikas asmuo viruso į aplinką neišskiria.

O ar reikės po vakcinacijos apsauginių kaukių? Kaip informuoja CDC, dar nėra pakankamai informacijos, kuri leistų teigti, kad po vakcinacijos galėsime gyventi be kaukių.

Atsižvelgiant į šią informaciją galima teigti, kad moters pateikta informacija – melaginga, nes jai pagrįsti nėra jokių įrodymų.

Šaltiniai:

  • https://www.cdc.gov/flu/prevent/misconceptions.htm
  • https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/faq.html
  • https://www.delfi.lt/mokslas/mokslas/lietuviai-ir-toliau-tiki-absurdisku-melu-mano-kad-covid-19-sukelia-bakterija-kuria-sustiprina-5g.d?id=85623595
  • https://www.delfi.lt/mokslas/mokslas/paskleide-aibe-melagingos-informacijos-pandemija-skirta-zmoniu-cipavimui-ragina-kelti-savo-vibracijas.d?id=84655569
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)