Lietuviai išrado vaistą nuo COVID-19.

Vaizdo įraše, kuris pavadintas „Lietuviai išrado antivirusinį vaista 2020 11 28“ [kalba netaisyta, – aut. past.] teigiama, kad autoriai Prezidento Gitano Nausėdos suformuotai COVID-19 pandemijos valdymo ekspertų grupei, „Sveikatos ekspertų tarybai“, pasiūlė „unikalios Open-Cell technologijos ir fikocianino panaudojimo sergančiųjų COVID-19 gydymui bei gyventojų, esančių rizikos grupėje, profilaktikai.“

Vaizdo įraše pateikta klaidinga informacija

Taip pat aiškinama, kad „spirulinoje esantis fikocianinas pasižymi COVID infekcijos gydymui reikalingomis savybėmis ir tuo pačiu yra saugus vartoE. [...] Lietuvos mokslininkai pritaikę savo unikalią Open-Cell technologiją (itin draugišką aplinkai) rado būdą kaip suardyti spirulinos membranas ir išgauti fikocianiną nepakitusį, tokį, koks yra spirulinoje natūraliomis sąlygomis. O tai reiškia – netoksišką žmogaus organizmui. Jau dabar Lietuvoje galima dideliais kiekiais išgauti fikocianiną, gaminti maisto papildus profilaktikai (rizikos grupei gerinti imuninį atsaką į infekcijas) bei vaistus.

Netiksli ir klaidinanti informacija

Yra pirminių tyrimų, kurių autoriai teigia, kad fikocianinas turi antioksidacinį, priešuždegiminį, priešvėžinį, imuninę sistemą stiprinantį, kepenų ir inkstų apsaugos farmakologinį poveikį.

Tačiau, kadangi dar trūksta mokslinių duomenų, šiuo metu fikocianinas nėra patvirtintas klinikiniam vartojimui. Mokslininkai siekia ištirti, kaip veikia molekulinis fikocianino mechanizmas – pavyzdžiui, kovojant su vėžinėmis ląstelėmis, o daugiausiai tyrimų kol kas buvo atlikti su gyvūnais. Fikocianinas taip pat gali būti naudojamas žymeklis – nes turi spalvą.

Vaizdo siužeto autoriai savo teiginiams pagrįsti pateikia du mokslinius straipsnius, kurie atlikti su pelėmis. Viename tirtos vėžiu sergančios pelės ir fikocianino poveikis joms. Nors rezultatus tyrimą atlikusi komanda vertina teigiamai, jie patys pabrėžia, kad dar per anksti vienareikšmiškai vertinti fikocianino farmakologinį poveikį ir jį taikyti klinikoje. Antrame taip pat pateikiami plaučių fibriozės modeliai iš pelių. Jo autoriai taip pat pabrėžia, kad rezultatams pagrįsti reikia daugiau duomenų. Tačiau savo vaizdo siužete „Karžygys Lietuva“ apie tokias išvadas neužsimena, o vienareikšmiškai tikina, kad sukurtas „antivirusinis vaistas“.

Autorių argumentas remiasi klaidinga prielaida, kad COVID-19 galima išvengti stiprinant imunitetą papildais (spiruliną). Tačiau a) nėra įrodymų, kad COVID-19 galima išvengti tik stiprinant imunitetą. Kartais naujasis koronavirusas išprovokuoja per stiprų imuninį atsaką, todėl pacientai gali susirgti itin sunkiai arba net mirti. O nuo ko priklauso imuniteto atsakas – dar iki galo neištirta; b) nėra jokių duomenų apie fikocianiną galima naudoti antivirusinių vaistų gamyboje, ypatingai – COVID-19 gydymui.

Kol kas nėra joko akivaizdaus fikocianino veikimo mechanizmo kaip antivirusinio preparato. Priešingai nei vaistai, kurie jau sukurti, su žinomu mechanizmu ir kurie veikia – kaip pavyzdžiui remdesiviras. Lapkričio 20 d. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė, kad nerekomenduos gydyti remdesiviru. Šis vaistas turi poveikį, tačiau jo nauda nėra pakankamai ženkli plačiam vartojimui kovoje su COVID-19.

Taigi, remiantis šia informacija, galima teigti, kad vaizdo siužete pateikta klaidinanti informacija.