VRK pirmininkė susitiko su rinkimus klastojusia įmone „Smartmatic“.

„Smartmatic“ yra Floridoje įsikūrusi tarptautinė venesueliečių įkurta kompanija, kurios balsavimo įrangą šiais metais vykusiuose JAV prezidento rinkimuose naudojo Los Andželo apygarda. Šioje apygardoje išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas buvusį prezidentą Donaldą Trumpą aplenkė žymia balsų persvara (atitinkamai 71,05 proc. prieš 26,87 proc.). Panašių rezultatų buvęs JAV vadovas Los Andžele pasiekė ir 2016 metų rinkimų metu, surinkęs 23 proc. rinkėjų balsų, kai jo pagrindinė varžovė Hillary Clinton jų gavo 72 proc., taigi J. Bideno pergalė šioje apygardoje neturėjo nustebinti.

Rinkimams pasibaigus ne D. Trumpo naudai jo advokatai Rudy Giuliani ir Sidney Powell, kalbėdami JAV prezidento vardu, apkaltino rinkimų įrangą pardavinėjančią „Smartmatic“ klastojus rinkėjų balsus. Esą technologija buvo panaudota milijonams balsų pakeisti D. Trumpo nenaudai.

Pagrindinis S. Powell argumentas, kodėl kompanija galėjo klastoti rinkėjų balsus – „Smartmatic“ ryšiai su Venesuela. Įmonė buvo įkurta Venesueloje ir jai kuriantis gavo paramą iš vyriausybės. Dėl šios priežasties „Smartmatic“ kartais siejama su tuometinio šalies lyderio Hugo Chavezo pergale rinkimuose, nors jokių įrodymų nėra. Tačiau JAV prezidento rinkimuose šios įmonės technologijos buvo panaudotos tik vienintelėje, Los Andželo, apygardoje, taigi, tokio mąsto klastojimas, net jei ir būtų egzistavęs, rinkimų rezultatams nebūtų padaręs įtakos.

Ar „Smartmatic“ tiekiamos mašinos iš tiesų klastojo rinkėjų balsus? Šį teiginį pagrindžiančių įrodymų nėra. Kaip ir nėra įrodymų, kad „Smartmatic“ galėjo prisidėti prie rinkimų klastojimo Venesueloje.

Iš tiesų, pati įmonė akcentuoja sąžiningų rinkimų svarbą ir siekia užtikrinti skaidrumą rinkiminiame procese. Pavyzdžiui, 2017 metais „Smartmatic“ pati informavo apie bandymus manipuliuoti rinkėjų balsais renkant Nacionalinę Asamblėją Venesueloje. Apie tokias manipuliacijas įspėjo pati „Smartmatic“ naudojama technologija, atpažinusi žalingą veiklą. Pasak įmonės, šios apsaugos sistemos neįmanoma apeiti.

Apie tai, kad D. Trumpo atstovų mesti kaltinimai, esą Venesuela, o taip pat ir Kinija bei Kuba, prikišo nagus prie rinkimų klastojimo, yra nepagrįsti prabilo ir Majamio respublikonų lyderiai. Nors Trumpo administracijai jie nepasiuntė jokios žinutės, žiniasklaidai pateikė komentarą neradę jokių šių valstybių kišimosi į rinkimus įrodymų.

Klastojimo įrodymų nerado ir federalinių bei valstybės pareigūnų koalicija. Iš tiesų, kibernetinio saugumo ekspertai paskelbė, kad šie rinkimai buvo saugiausi per visą Amerikos istoriją – nerasta jokių įrodymų, kad balsavimo sistemos būtų ištrynusios, kitaip praradusios balsus ar juos pakeitusios.

Remiantis šia informacija, „Melo detektorius“ pranešimą apie tai, kad VRK vadovė bendradarbiavo su rinkimus klastojusia „Smartmatic“ vertina kaip iš dalies klaidingą. VRK pirmininkė lapkričio 20 dieną iš tiesų dalyvavo virtualiame susitikime su „Smartmatic“ atstovais, tačiau VRK svetainėje nebuvo pabrėžtas bendradarbiavimo faktas, į dienotvarkę įrašytas tik virtualus susitikimas. Nėra jokių įrodymų, kad ši įmonė prisidėjo prie rinkimų klastojimų. Iš tiesų, įmonė 2017 metais pati pranešė pastebėjusi rinkimų klastojimo faktą ir savo pranešimuose akcentuoja skaidrių rinkimų svarbą.

  • Šaltiniai
  • Giuliani claims ‘Chavez approved’ Venezuelan election technology was used to rig election; independent.co.uk
  • Smartmatic does not own Dominion Voting Systems; apnews.com
  • How Sidney Powell inaccurately cited Venezuela’s elections as evidence of U.S. fraud; nytimes.com
  • Baseless Conspiracy Theory Targets Another Election Technology Company; factcheck.org
  • Voting Machine Conspiracy Theories Harm U.S. Cybersecurity; cato.org
  • Smartmatic Statement on the recent Constituent Assembly Election in Venezuela; smartmatic.com
  • Miami Republicans won’t criticize baseless Trump claims of Venezuelan election rigging; miamiherald.com
  • No evidence of US election fraud, says coalition of federal and state officials; theguardian.com
  • ‘No evidence’: US election officials reject Trump claims of fraud; aljazeera.com
  • US election officials: 'No evidence' of voter fraud; dw.com