Pandemija siekiama kontroliuoti žmones; dėvint kaukę gaunama mažiau deguonies, dėl to žūva smegenų ląstelės.

Daugiau nei valandos trukmės interviu, kurį galiūnas davė socialinių tinklų veikėjui Urbiečiui, aptarta dabartinė sveikatos krizė ir prevencinės priemonės, kurių ėmėsi daugelis pasaulio valstybių, siekdamos pristabdyti viruso plitimą. Šiame vaizdo įraše Ž. Savickas pasidalino tikrovės neatitinkančia informacija, atitinkančia sąmokslo teorijų apibūdinimą. Pagrindiniai galiūno teiginiai yra šie:

  • Egzistuoja nutekinti dokumentai, kuriuose teigiama, kad dabartinė sveikatos krizė tęsis dar penkerius metus, iki 2025 metų;
  • Pagrindinis pandemijos tikslas yra totali žmonių kontrolė;
  • Prevencinės priemonės yra akių dūmimas, siekiant apriboti žmonių laisvę;
  • Dėvėdamas kaukę žmogus nekvėpuoja, gauna mažiau deguonies, dėl to smegenų ląstelės žūva automatiškai.


Nėra dokumentų, nurodančių, kada baigsis pandemija

Demagog.org faktų tikrintojai žinučių apie tai, kad esą jau žinoma, kada baigsis pandemija, aptiko lenkiškose socialinio tinklo „Facebook“ paskyrose. Šiam teiginiui įrodyti pasitelktas Pasaulio banko dokumentas „Strateginis pasiruošimas COVID-19 ir atsako programa“ (ang. „COVID-19 Strategic Preparedness and Response Program (SPRP)“. Dokumente nurodyta planuojama programos pabaigos data – 2025 metų kovo 31 diena. Sąmokslo teorijų meistrai šią datą įvardijo kaip pandemijos pabaigą, tačiau iš tiesų su pandemijos trukme tai – niekaip nesusiję.

Iš tiesų, dokumente aprašoma programa skirta besivystančioms šalims ir vietovėms, kurias kilusi pandemija gali paveikti sunkiausiai. Programos tikslas – išvengti dėl COVID-19 kylančių grėsmių, jas įvardyti ir stiprinti nacionalinių sveikatos institucijų pasiruošimą.

Programoje įtrauktos paramos programos šioms šalims: Afganistanui, Argentinai, Žaliojo Kyšulio Respublikai, Kambodžai, Demokratinei Kongo Respublikai, Džibučiui, Ekvadorui, Etiopijai, Gambijai, Ganai, Haičiui, Indijai, Kenijai, Kirgizijai, Maldyvams, Mauritanijai, Mongolijai, Pakistanui, Paragvajui, San Tomei ir Prinsipei, Senegalui, Siera Leonei, Šri Lankai, Tadžikistanui ir Jemenui.

Niekur dokumente nenurodyta, kad minėta data reiškia pandemijos pabaigą. Tai – numatoma programos pabaigos data, iki kurios ketinama skirti paramą nuo pandemijos nukentėjusioms besivystančioms šalims.

Pandemija nėra siekiama kontroliuoti žmones

Teiginiai, esą pandemija paskelbta neatsitiktinai, už jos slypi valstybių galingųjų sąmokslas atitinka visus sąmokslo teorijos apibūdinimus. Delfi „Melo detektorius“ jau rašė, kad Europos Komisija išskiria 6 sąmokslo teorijoms būdingus bruožus. Jose paprastai būna:

  • Tariamas, slaptas planas;
  • Sąmokslininkų grupė;
  • „Įrodymai“, esą palaikantys sąmokslo teoriją;
  • Melagingi teiginiai, kad niekas nevyksta atsitiktinai, nėra jokių sutapimų, niekas nėra taip, kaip atrodo, ir viskas yra susiję;
  • Pasaulis skirstomas į blogą ir gerą;
  • Žmonės skirstomi į grupes.

Daugiau apie tai, kaip atpažinti sąmokslo teorijas, galima pasiskaityti Europos Komisijos sudarytame infografike.
Kaip atpažinti sąmokslo teorijas

Nėra jokių įrodymų, pagrindžiančių teiginį, kad šiuo metu pasaulį ištikusi sveikatos krizė buvo iš anksto suplanuota ar pasitelkta siekiant kontroliuoti žmones. Ligų protrūkiai pasaulyje vyko ir anksčiau. Jie yra atsitiktiniai ir neplanuojami, priklausantys nuo daugelio faktorių.

Kaukės dėvėjimas nesukelia smegenų ląstelių žūties

Grįžus reikalavimui dėvėti kaukes visose viešose vietose pasipylė spekuliacijų, esą kaukės kenkia smegenims, neleidžia įkvėpti oro ar sukelia nervinius simptomus, banga. Tokie teiginiai – laužti iš piršto.

Nors kaukės dėvėjimas gali sukelti nepatogumo jausmą, iš tiesų, teisingai nešiojama ji nepadarys žalos sveikatai. Kad įrodytų, jog dėvėdamas kaukę žmogus gauna pakankamai deguonies, Kalifornijos – San Diego universiteto Sveikatos biuras padarė eksperimentą, kurį paviešino savo „Youtube“ paskyroje.

Jo metu buvo pademonstruota, kad užsidėjus 4 medicinine kaukes vienu metu ir matuojant gaunamo deguonies kiekį pulso oksimetru, parodančiu deguonies prisotinimu kraujyje lygį, šis lygis siekė 98 proc. Užsidėjus 6 kaukes vienu metu – 97 proc. Tuo tarpu normalaus žmogaus kraujyje deguonies prisotinimas siekia 95 – 100 proc., taigi, net dėvint keletą kaukių deguonies lygis lieka stabilus.

Taigi, dėvint kaukę įsisavinama pakankamai deguonies ir smegenų ląstelėms ši prevencinė priemonė pavojaus nekelia. Daugiau apie tai, kodėl neverta tikėti kaukių dėvėjimą demonizuojančiais mitais skaitykite čia, čia ir čia.

Remiantis pateikta informacija „Melo detektorius“ Ž. Savicko interviu išsakytus teiginius vertina kaip klaidinančius.

  • Šaltiniai
  • COVID-19 STRATEGIC PREPAREDNESS AND RESPONSE PROGRAM; web.archive.org
  • Nie, nikt nie planował rozpoczęcia pandemii COVID-19 w 2017 roku ani jej końca na 2025 rok; demagog.org.pl
  • Tests prove masks don’t cause oxygen deficiency & CO2 intoxication; youtube.com
  • Identifying conspiracy theories; ec.europa.eu