George'as Sorosas buvo areštuotas dėl kišimosi į JAV prezidento rinkimus. Tai įrodo kaltinamasis aktas su jo pavarde.

Portale nurodyta, kad straipsnis, kuriame pranešama apie G. Soroso areštą, perspausdintas iš kanadiečių portalo conservativebeaver.com. Ta pati informacija lapkričio 23 dieną paviešinta ir kituose šaltiniuose, pavyzdžiui, abejotino patikimumo portale YourNewsWire.com.

Melagingas straipsnis

Iš karto po to žinutė žaibišku greičiu ėmė plisti socialiniuose tinkluose, patraukdama ir faktų tikrintojų dėmesį. Pranešimą demaskavo amerikiečių faktų tikrintojų komanda snopes.com, taip pat misbar.com, factcheck.org

Apie tai, kad žinutėje pateikta informacija apie G. Soroso suėmimą yra melaginga išduoda prie straipsnio pridėta kaltinamojo akto kopija.

Atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką yandex.com paieškos sistemoje paaiškėjo, kad dokumento kopija suklastota, įrašant į ją G. Soroso pavardę.

Tikrajame akte 2020 metų spalio 15 dienos akte įrašytos 6 Rusijos hakerių pavardės – Jurijaus Sergejevičiaus Andrienko (Юрий Сергеевич Андриенко), Sergejaus Vladimirovičiaus Detistovo (Сергей Владимирович Детистов), Pavelo Valerjevičiaus Frolovo (Павел Валерьевич Фролов), Anatolijaus Sergejevičiaus Kovaliovo (Анатолий Сергеевич Ковалев), Artiomo Valerjevičiaus Ochichenko (Артем Валерьевич Очиченко) ir Piotro Nikolajevičiaus Pliskino (Петр Николаевич Плискин).

Tikrojo kaltinamojo akto kopija

Visi šie vyrai buvo kaltinami kibernetinių atakų vykdymu, siekiant destabilizuoti Ukrainą, Gruziją, Prancūzijos rinkimus, sužlugdyti pastangas pripažinti Rusiją atsakinga dėl Skripalių apnuodijimo „Novičiok“ dujomis ir dėl 2018 metų žiemos olimpinių žaidinių, vykusių Pjongčange, kuomet Rusijos sportininkai įsivėlė į dopingo skandalą.

Ieškomi Rusijos hakeriai

Remiantis šia informacija, „Melo detektorius“ vertina, kad socialiniuose tinkluose ir keliuose lietuviškuose portaluose pasirodę teiginiai, esą G. Sorosas suimtas dėl JAV prezidento rinkimų klastojimo, yra melagingi.

  • Šaltiniai
  • Reverse Image Search
  • No, George Soros Wasn’t Arrested in Philadelphia for Election Interference; snopes.com
  • GRU HACKERS' DESTRUCTIVE MALWARE AND INTERNATIONAL CYBER ATTACKS; fbi.gov
  • Website Concocts False Story of Soros Arrest; factcheck.org