Kaukės nepraleidžia oro ir kenkia vaikams.

Žemietis vaizdo įraše tikina, kad jo vaikas kaukes dėvėjo dvi dienas, ir, anot autoriaus, jam „trūko oro, buvo blogai, [...] parėjo visas mieguistas“. Vyras vaizdo siužete parodo eksperimentą, kurio metu į kaukę pila vandens. Kadangi kaukė vandens nepraleidžia, vyras tikina, kad tai neva įrodo, kad jos nepraleidžia oro – taigi mums kenkia, reziumuoja jis.

Žemiečiu patikėjo jau beveik 10 tūkst. žmonių. Vaizdo įrašas plinta soc. tinkluose, ypatingai sąmokslo teorijas ir pseudomokslą platinančiose grupėse.

Klaidinanti informacija

Deja, Žemiečio eksperimentas visiškai prasilenkia su logika. Visų pirma, virusai plinta oro lašeliniu būdu. Tai yra lašeliais (didesniais ir mažesniais), kai mes kalbame, dainuojame, kosėjame ar čiaudėjame. Kaukės paskirtis yra tuos lašelius sulaikyti. Kaip sako fizikos mokslų daktaras Sergejus Orlovas, jei kaukė skysčius praleidžia – ją reikia mesti lauk.

Taip pat, aiškina mokslininkas, skysčiai (vanduo) ir dujos (oras) – du skirtingi dalykai: „Jei kažkas nepraleidžia vandens, nereiškia, kad nepraleis ir oro“. S. Orlovas siūlo atlikti kitą eksperimentą – paimti plaukų džiovintuvą, ir pažiūrėti, kiek sumažėja srovė pučiant jį per kaukę.

S. Orlovas siūlo pažiūrėti šį vaizdo įrašą su sietu: „Vandens paviršius turi vidines įtempties jėgas, neleidžiančias vandeniui pabėgti. Tačiau sietas nesulaiko oro. Panašiai ir kaukė turi skylutes. Jos praleidžia orą, bet nepraleidžia vandens lašų. Taigi su vandeniu nepraleidžia ir viruso“.


Toliau vaizdo siužete Žemietis savo argumentus toliau grindžia parodytu eksperimentu. Vienintelis dalykas, ką teisingai pasako vaizdo įrašo autorius, kaukes reikia keisti kas kelias valandas, ir perskaito teisingo kaukių naudojimo (užsidėjimo, nusiėmimo, keitimo ir išmetimo) instrukciją.

Taigi, remiantis fiziko išaiškinimu ir turimomis žiniomis, kaip plinta COVID-19 virusas, galima teigti, kad Žemietis savo vaizdo siužete platina klaidinančią informaciją.