Kilmė


Lapkričio 15 dieną feisbuko grupėje „SUSITELKIMAS“ buvo patalpintas minimas melagingas įrašas. Pati grupė turi beveik 5 tūkstančius narių ir garsėja kaip sąmokslo teorijų šaltinis.

„DĖMESIO, DĖMESIO visiems, kas dar miegate ir nenorite suprasti žmonijai, Tau ir Tavo šeimai gresiančio pavojaus!

Lapkričio 18 d. nuo 9 val. ryto Vokietijos Bundestagas ruošiasi daryti pakeitimus infekcinių ligų apsaugos įstatyme, pagal kuriuos bus įvestas privalomas, priverstinis vakcionavimas net įsilaužiant į privačius žmonių namus, apribota teisė keliauti, visiška žmonių kontrolė ir t t.

Visi Vokietijos žmonės yra kviečiami keltis iš šiltų lovų, ruopštis nuo patogių sofų ir viską palikus vykti į Berlyną protestuoti prie Bundestago, prie savo savivaldybių.

Toks pat likimas laukia netrukus ir mūsų visų Lietuvoje! Vokietija jau atsibunda! Kiek po galais dar netikėsite ir miegosite?“, – taip skamba visas autorės įrašas, kalba neredaguota.

Melas


Atsižvelgiant į tai, kad lapkričio 18 diena liko praeityje, o Vokietijoje neįvyko įrašo autorės nurodyti žiaurumai, galima teigti, kad tai tėra melas.

Lapkričio 18 d. nuo 9 val. ryto Vokietijos Bundestagas ruošiasi daryti pakeitimus infekcinių ligų apsaugos įstatyme, pagal kuriuos bus įvestas privalomas, priverstinis vakcionavimas net įsilaužiant į privačius žmonių namus, apribota teisė keliauti, visiška žmonių kontrolė ir t t.
Įrašas socialiniame tinkle „Facebook“

Nei priverstini vakcinavimas „net įsilaužiant į privačius žmonių namus“, nei apribojimai keliauti, nei visiška žmonių kontrolė nebuvo svarstomi ar priimami Vokietijos Bundestage. Įrašo autorės išsakyti teiginiai yra melas.

Melaginga informacija

Tačiau, kaip praneša ELTA ir BNS, lapkričio 18 dieną Berlyno centre vyko protestai. Vokietijos policija teko panaudoti vandens patrankas prieš tūkstančius demonstrantų, Berlyno centre protestavusių prieš griežtus dėl koronaviruso taikomus suvaržymus, žmonių minioms ignoruojant reikalavimus dėvėti apsaugines kaukes ir laikytis saugaus atstumo.

Dalis demonstrantų leido petardas ir fejerverkus, virš jų galvų skraidant policijos sraigtasparniams. Buvo sulaikyti apie 200 žmonių, sužaloti devyni policijos pareigūnai.

Protestai vyko Vokietijos įstatymų leidėjams svarstant įstatymo projektą, suteiksiantį vyriausybei teisinį pagrindą paskelbti reikalavimus laikytis saugaus atstumo, dėvėti kaukes viešose vietose ir uždaryti parduotuves bei kitas susibūrimų vietas, siekiant pažaboti viruso plitimą.

Nors šioms priemonėms pritaria dauguma Vokietijos gyventojų, tačiau balsinga mažuma reguliariai rengia mitingus visoje šalyje tvirtindama, kad šie suvaržymai prieštarauja šalies konstitucijai, nurodo naujienų agentūros ELTA ir BNS.

Iš viso Vokietijoje registruota 833 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų ir daugiau nei 13 tūkst. su COVID-19 susijusių mirčių.

Tačiau, priešingai nei teigia įrašo autorė, Vokietijos valdžia siekia ne masinės vakcinacijos ar visiškos žmonių kontrolės, o bando sumažinti viruso plitimą. Todėl ir siekiama įvesti panašius reikalavimus kaip ir Lietuvoje: laikytis saugaus atstumo, dėvėti kaukes viešose vietose ir uždaryti parduotuves bei kitas susibūrimų vietas. Nėra nė kalbos apie priverstinį vakcinavimą ar įsiveržimą į privačią valdą. Atsižvelgiant į visus šiuos argumentus, galima teigti, kad įrašo autorė pasklaidė dezinformaciją.

Šaltiniai:

  • https://www.delfi.lt/news/daily/world/berlyne-policija-vandens-patranka-vaiko-protestuotojus-pries-covid-19-suvarzymus.d?id=85765857
  • https://www.dw.com/en/police-break-up-large-berlin-protests-as-germany-passes-tougher-coronavirus-laws/a-55644706
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)