Nors originalus interviu ilgesnis, feisbuko paskyroje „Vardan tiesos“ pasidalinta trumpu įrašu, kuriame embriologė Aušra Blažėnienė lygina COVID-19 ir gripą. Ji teigia „mano manymu, tai yra pasinaudota eiliniu gripu“. Toks teiginys nėra naujas – jį ypač dažnai naudoja konspiracijų teorijų ir pseudomokslo skleidėjai.

Klaidinanti žinutė

Kuo skiriasi COVID-19 ir gripą sukeliantys virusai:

  • COVID-19 ir gripą sukelia skirtingi virusai, kurie į organizmą patenka per kvėpavimo takus ir plinta oro/lašeliniu būdu. COVID-19 sukelia koronavirusas SARS-CoV-2, o gripą – skirtingos influenza virusų padermės, kurios keičiasi kasmet. Todėl abiem virusais teoriškai galima užsikrėsti vienu metu.
  • COVID-19 nėra sukurtos vakcinos, o nuo gripo galima pasiskiepyti – taip daug žmonių, ypatingai turinčių lėtinių ligų, visame pasaulyje išvengia ligos arba sunkių jos komplikacijų.
  • COVID-19 pažeidžia ne tik plaučius, bet ir daugybę kitų funkcijų, gali sukelti krešumo sindromą, dėl ko susidaro trombai kraujagyslėse, gali sukelti labai stiprų imuninės sistemos atsaką – vadinamą citokinų audrą, kuri gali negrįžtamai pažeisti daug organų.
  • COVID-19 sukeliančio viruso ilgesnis inkubacinis ir žymiai ilgesnis užkrečiamumo periodas.
  • Kadangi SARS-CoV-2 yra pakankamai naujas, gana mažai žinoma apie liekamuosius reiškinius. Tačiau jau dabar pranešama apie galimus plaučių funkcijų, širdies, imuninės sistemos, neurologinius ir net psichinius sutrikimus, liekančius persirgus.
  • Johns Hopkins universiteto Koronaviruso resursų centras skaičiuoja, kad Lietuvoje mirštamumas nuo koronaviruso bendrai yra ~0.8%, kai sezoninio gripo – ~ 0,1 proc. Vadinasi, SARS-CoV-2 yra net kelis kartus pavojingesnis.
  • Gripo virusas yra pakankamai gerai pažįstamas, gerai ištyrinėtas, geriau žinoma, kaip jis paveikia organizmą. Tuo tarpu SARS-CoV-2 yra naujas virusas, apie daugybę jo savybių mokslininkai ir medikai tik pradeda suprasti.


Pandemijos akivaizdoje itin svarbu, kad apie virusą ir su juo susijusius aspektus kalbėtų kompetencijų turintys specialistai. Šiuo atveju, A. Blažėnienė kalba ne apie savo tyrimų sritį. Ši moteris nedirba su virusais, epidemiologija, užkrečiamosiomis ligomis – bent jau nėra viešai prieinamos informacijos, kad ji panašius tyrimus kada nors būtų vykdžiusi ar gydžiusi pacientus. Ji konsultuoja ir atlieka tyrimus, susijusius su reprodukcine sveikata. Jau vien todėl reikėtų susimąstyti, ar jos pasisakymai apie virusą yra grįsti mokslu.

Taigi, galima teigti, embriologės A. Blažėnienės COVID-19 ir gripo sulyginimas yra neteisingas ir neatitinkantis dabartinių turimų mokslo žinių.