Klaidingų pareiškimų gausioje žinutėje išsakomi šie teiginiai:

  1. Sviatlana Cichanouskaja vadinama atskalūne, kurią Lietuva esą neteisingai skelbia prezidente;
  2. Tvirtinama, kad Sviatlana Cichanouskaja iš Lietuvos gavo (prezidento) pažymėjimą;
  3. Tvirtinama, kad JAV rinkimuose aptikta daug rinkimų klastojimo įrodymų ir piktinamasi, kad Lietuva pasveikino rinkimus laimėjusį Joe Bideną;
  4. Teigiama, kad Lietuva įsigijo neaprobuotų naujojo koronaviruso vakcinų ir siekia priverstinai visus skiepyti;
  5. Teigiama, kad kaukių nešiojimas kenkia vaikų sveikatai ir psichikai.
Klaidinanti žinutė

Delfi „Melo detektorius“ nusprendė paaiškinti kiekvieną iš jų.

Kas yra Sviatlana Cichanouskaja?

Socialiniame tinkle paviešintoje žinutėje Sviatlana Cichanouskaja pašaipiai vadinama atskalūne, stebimasi, kad Lietuva ją paskelbė prezidente ir įteikė pažymėjimą, tačiau tai – netiesa. S. Cichanouskaja yra Baltarusijos opozicijos lyderė, paskelbusi savo pergalę ginčytinuose rugpjūčio 9-osios Baltarusijos prezidento rinkimuose, taigi, S. Cichanouskajos pergalę skelbė ne Lietuva.

Gandai, esą Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda įteikė S. Cichanouskajai Baltarusijos prezidentės pažymėjimą pasklido socialiniuose tinkluose išplatinus tarptautinės naujienų agentūros „Reuters“ fotografo Vasilijaus Fedosenko nuotrauką, kurioje vaizduojama pažymėjimą rankose laikanti S. Cichanouskaja. Ši nuotrauka buvo pasitelkta skleisti dezinformacijai, esą rankose opozicijos lyderė laiko Lietuvos prezidento įteiktą pažymėjimą. Delfi.ru „Melo detektorius“ paneigė melagingą žinutę. Originalios „Reuters“ fotografo darytos nuotraukos prieraše rašoma: „ Kandidatė į Baltarusijos prezidento postą Svetlana Tichanouskaja prie Minsko Centrinės rinkimų komisijos rodo registracijos sertifikatą, Liepos 14, 2020“. Taigi, nuotraukoje vaizduojamas registracijos į rinkimus sertifikatas.

JAV prezidento rinkimuose neaptikta balsų klastojimų ar pažeidimų įrodymų

Klaidinančios žinutės autorius kalba apie rinkimų klastojimo įrodymus, kurių, esą, yra per akis, tačiau nepateikia jokių šią tezę įrodančių šaltinių.

Iš tiesų, nors Donaldas Trumpas dar nepasibaigus rinkimams puolė tvirtinti, kad rinkimai buvo klastojami, juose aptikta galybė pažeidimų ir keliose valstijose pateikė ieškinius, dauguma šių bandymų paveikti rinkimų rezultatus, pasak „buzzfeednews“ žurnalistų, buvo nesėkmingi – teisėjai nerado pažeidimų, apie kuriuos kalbėjo šalies vadovo komanda. Tačiau istorija dar nesibaigė ir JAV žiniasklaidos priemonėse vis pasirodo naujų pranešimų apie teisėjų atmetamas bylas.

„The News York Times“ siekdami įsitikinti, ar rinkimų metu nebuvo užfiksuota sukčiavimo atvejų, netgi susisiekė su kiekvienos valstijos vadovais, kurie patvirtino neužfiksavę jokių pažeidimų, galėjusių paveikti rinkimų rezultatus. Taigi, kol kas nėra jokių įrodymų, kad rinkimų rezultatai būtų suklastoti ar neteisėti, o Joe Bideną iš tiesų galima laikyti išrinktuoju prezidentu.

Lietuvoje skiepai yra savanoriški, mūsų šalį pasieks patvirtinta vakcina nuo naujojo koronaviruso

Klaidinančioje žinutėje bauginama priverstiniais skiepais, valdžia peikiama už tai, kad nupirko neaprobuotų vakcinų. Iš tiesų, remiantis Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymu, skiepijimas mūsų šalyje vykdomas savanoriškai ir priversti gyventojų skiepytis negalima.

Teiginį apie nepatvirtintą vakciną nuo COVID-19 būtina patikslinti, nes šiuo metu vakcina dar tik bandoma ir neaišku, kuriam vakcinų gamintojui pirmajam pavyks pradėti masinę vakcinos gamybą. „Melo detektorius“ jau rašė apie tai, kad šiuo metu Lietuva yra prisijungusi prie Europos Komisijos inicijuotų sutarčių su vakcinų gamintojais „AstraZeneca“ ir „Johnson & Johnson“, tačiau, nors kol kas nė vieno šių gamintojų kuriama vakcina nėra patvirtinta, vakciną perkančias šalis skiepai pasieks tik gavus visus reikalingus leidimus.

Kaukės nekenkia vaikų sveikatai

Nuo pirmadienio Lietuvoje kaukės ugdymo įstaigose vyresniems nei 6 metų vaikams tapo privalomos. Šie pasikeitimai akimirksniu išprovokavo melagysčių bangą – socialinių tinklų vartotojai puolė tvirtinti, esą kaukės sukelia CO2 intoksikaciją, deguonies trūkumą, pažeidžia smegenis ir tampa neurologinių sutrikimų priežastimi. Tai – netiesa. „Melo detektorius“ jau rašė apie tai, kad nėra jokių įrodymų, patvirtinančių, kad kaukės dėvėjimas gali žaloti vaikų sveikatą (čia, čia, čia), o neurologinius sutrikimus gali sukelti ne kaukės nešiojimas, o SARS-Cov-2 užkratas. Tiesa, tokių komplikacijų riziką dažniau patiria vyresnio amžiaus gretutinių ligų turintys pacientai.

  • Šaltiniai
  • Домохозяйка, ставшая соперником Лукашенко, вывезла детей из Белоруссии – СМИ; es.reuters.com
  • Judges Are Rejecting Trump’s False Claims Of Shady Poll Practices After Looking At The Evidence; buzzfeednews.com
  • The Times Called Officials in Every State: No Evidence of Voter Fraud; nytimes.com
  • Trump Election Lawsuits Have Mostly Failed. Here's What They Tried; npr.org
  • Donald Trump’s US election lawsuits: Where do things stand?; aljazeera.com
  • Judge dismisses Trump campaign's lawsuit against CNN; edition.cnn.com
  • Federal Judge Tosses Out Trump Campaign’s Lawsuit Against CNN; forbes.com
  • Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymas