Lapkričio 7 dieną, šeštadienį, viena feisbuko vartotoja pasidalino įrašu, kuris sulaukė nemažo dėmesio.

„Uždėdami kaukes vaikams žudysime jų smegenis, deguonies trūkumas sužalos juos negrįžtamai, taip vykdomas žmonijos mažinimo planas“, – teigia įrašo autorė.

Melaginga informacija

Šiuo įrašu pasidalino jau 655 žmonės, taip pat beveik 100 feisbuko vartotojų pakomentavo įrašą. Dauguma jų pritarė įrašo autorei: jie įsitikinę, kad tai vaikų žalojimas, o kai kurie – net ragina tėvus „sukilti“.

Melas


Tačiau įrašo autorė ir komentatoriai piktinasi be reikalo – moksliniai faktai paneigia teiginius, kad apsauginės kaukės kenkia vaikams ar suaugusiems.

Uždėdami kaukes vaikams žudysime jų smegenis, deguonies trūkumas sužalos juos negrįžtamai, taip vykdomas žmonijos mažinimo planas.
Įrašas socialiniame tinkle „Facebook“

Kaip skelbiama Sveikatos apsaugos ministerijos internetiniame puslapyje, medicininių kaukių dėvėjimas yra viena iš kvėpavimo takų infekcijų, tarp jų ir naujojo koronaviruso (SARS-CoV-2) prevencijos priemonių viruso paveiktose teritorijose.

Tačiau vien tik kaukės dėvėjimas nesuteikia visiškos apsaugos, todėl ji turi būti naudojama kartu su kitomis prevencijos priemonėmis: rankų higiena, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketu, pirštinėmis ir pan.

Melagingas teiginys, kad kaukės kenkia sveikatai nėra naujas, tačiau yra plačiai paplitęs socialiniuose tinkluose. Dar pandemijos pradžioje buvo bandoma aiškinti, kad kaukės trukdo įkvėpti deguonį, neva žmogus turi kvėpuoti padidėjusio CO2 kiekiu, tad gali apsinuodyti.

„Tinkamai dėvimos kaukės ir juose esančios medžiagos netrikdys jūsų kvėpavimui. Kvėpavimo sutrikimai yra ženklas, kad jūsų kūnui nepakanka deguonies, tai yra hipoksija (deguonies badas)“, – teigiama BBC straipsnyje, kuriame paneigiama kaukių dėvėjimo žala. Straipsnis paremtas specialistų išvadomis.

Pasaulio sveikatos organizacija teigia, jog ilgalaikis medicininių kaukių dėvėjimas, laikantis nurodymų, nesukelia nei CO2 intoksikacijos, nei deguonies trūkumo.

„Dėvėdami medicininę kaukę įsitikinkite, kad ji jums tinka ir yra sandari tiek, kad leistų laisvai kvėpuoti. Niekada nenaudokite vienkartinės kaukės kelis kartus, o jai sudrėkus – pakeiskite kita“, – rašoma oficialiame Pasaulio sveikatos organizacijos internetiniame puslapyje. Čia pabrėžiamas svarbus faktas – kaukė turi leisti žmogui kvėpuoti laisvai. Jei dėvima apsaugos priemonė neleidžia netrukdomai kvėpuoti, atsiranda didelė tikimybė oro trūkumui, galinčiam sukelti sveikatos sutrikimų.

Visgi ekspertai teigia, kad jokia medicininė kaukė aplink veidą neaprišama taip stipriai, jog trikdytų oro pralaidumą. „Žmogus kaukę nusiims prieš patiriant pavojų, nes jam ji bus tiesiog nepatogi“, – health.com pasakojo chemijos profesorius Indianos universitete Billas Carrollas.

Svarbiausia – medikai apsaugines kaukes dėvėjo net ir iki pandemijos. Būtų naivu tikėti, kad medicininės kaukės gali sukelti sveikatos problemų, turint omenyje tai, jog gydytojams kartais tenka šias kaukes dėvėti net keliolika valandų per parą.

Tad vaikams nuo šešerių metų dėvėti kaukes nėra pavojinga ir tai tikrai nėra jų smegenų žalojimas.

Šaltiniai:

  • https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/veryga-veido-kaukes-vaikams-mokyklose-bus-privalomos.d?id=85666269
  • https://sam.lrv.lt/lt/koronavirusas/duk-covid-19/kaip-apsisaugoti-nuo-virusu-kodel-reikalinga-kauke-ir-ranku-higienahttps://medicalxpress.com/news/2020-07-mask-pose-health.html
  • https://www.bbc.com/news/53108405https://www.delfi.lt/news/melo-detektorius/melas/gasdina-del-medicininiu-kaukiu-devejimo-tikina-kad-sios-sukels-co2-duju-intoksikacija.d?id=84868373
  • https://www.delfi.lt/news/melo-detektorius/melas/gasdina-del-medicininiu-kaukiu-devejimo-tikina-kad-sios-sukels-co2-duju-intoksikacija.d?id=84868373
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (646)