Skiepyti nuo naujojo koronaviruso reikia tik į nedidelę rizikos grupę patenkančius žmones ir tuos, kurie nesirūpina savo sveikata. Vakcina bus abejotino veiksmingumo ir šalutinių poveikių.

Socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalinta žinute, kurioje liejamas įtūžis dėl susiklosčiusios situacijos, kritikuojama dar net nepatvirtinta vakcina nuo naujojo koronaviruso, tikinama, esą veiksmingiau būtų vietoje jos žmonėms suleisti vitamino C dozę.

„Skiepas šioje istorijoje atlieka lemtingą vaidmenį, nors gana aišku, kad jis reikalingas tik nedidelei rizikos grupei priklausantiems žmonėms ir tiems, žinoma, kas nesirūpina savo sveikata ir dėlto eina legviausiu keliu, taip nusimesdami atsakomybę nuo savo pečių“, – rašoma klaidinančioje žinutėje, kurioje taip pat duodama patarimų sveikatos institucijoms, – „galbūt sveikatos ministrui ir visuomenės sveikatos centrui reikėtų mūsų pinigus leisti ne kaukėms su abejotinu veiksmingumu ir neaiškaus veikimo, su neaiškiomis pasekmėmis vakcinoms, o imuniteto stiprinimui ir sveikatos palaikymui. Geriau vietoje skiepo visiems suleistų vitamino C.“ (kalba netaisyta).

Klaidinanti žinutė

Į tokius ir panašius patarimus vertėtų pažvelgti kritiškai, nes sveikatos krizės akivaizdoje jie gali padaryti žalos įtikėjusiems žmonėms.

Ekspertai nesutaria, ką reikėtų skiepyti pirmiausia, tačiau vakcinos reikės visiems

Nė viename moksliame šaltinyje neskelbiama, kad vakcina nuo COVID-19 sukeliamo viruso reikalinga tik vyresniems ar gretutinių ligų turintiems žmonėms, kurie atsiduria rizikos grupėje, visų pirma, dėl to, kad paskiepijus tik jautriausius sociumo narius viruso plitimas nebūtų sustabdytas.

Tačiau didelė tikimybė, kad žinutės autoriaus žodžiai išsipildys ir jauni bei sveiki žmonės vakcinos sulauks gerokai vėliau, nei patenkantys į rizikos grupę. Spalio 14 dieną Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vyriausioji mokslininkė Dr. Soumya Swaminathan sakė dedanti daug virčių į tai, kad vakcina iki 2021 metų bus patvirtinta, tačiau svarbu suprasti tai, kad tik pradėjus masinę gamybą vakcinos kiekiai bus labai riboti ir sveikatos darbuotojams, vyresnio amžiaus žmonėms bei pažeidžiamoms grupėms ji bus skirta pirmiausiai.

„Manau, kad paprasti žmonės, sveiki jauni žmonės turės laukti iki 2022 metų, kad būtų paskiepyti“, – sakė ji, pabrėždama, kad pasauliui dar teks kurį laiką gyventi pandemijos sąlygomis.

Šiuo metu daugiau nei 150 šalių prisijungė prie PSO pasaulinės COVID-19 vakcinos priemonės „Covax“, skirtos investuoti į vakcinos kūrimą ir užtikrinti pirmąsias vakcinos dozes populiacijai, atsižvelgiant į tai, kuriuos žmones svarbu skiepyti pirmiausia.

Iniciatyva sieks iki 2021 metų pabaigos turėti 2 milijardus dozių saugios vakcinos, kurių užteks maždaug ketvirtadaliui pasaulio žmonių paskiepyti.

Tiesa, ne visi sutinka, kad pirmiausia reikėtų skiepyti vyresnio amžiaus žmones. Tam yra keletas priežasčių. Pirma, jauni žmonės yra aktyviausi viruso nešiotojai; antra, tikėtina, kad vakcina nepasieks tokio efektyvumo, skiepijant vyresnius žmones, kokį galėtų pasiekti, kai bus skiepijami jaunesni.

Nacionalinis mokslų, inžinerijos ir medicinos akademijų komitetas, Ligų kontrolės ir prevencijos centrų ir Nacionalinių sveikatos institutų nurodymu, pasiūlė teisingą vakcinos paskirstymo būdą.

Organizacijos siūlymu, reikia atsižvelgti į tai, kad virusas plinta tarp jaunų simptomų nejaučiančių žmonių – dėl to sudėtinga grįžti prie įprasto gyvenimo ritmo, uždaromos ugdymo įstaigos, kenčia sociumas.

Tyrimai, atlikti 2009 metais pasaulyje praūžus H1N1 gripo epidemijai rodo, kad geriausiai pažeidžiamus ir vyresnio amžiaus žmones apsaugo jaunų, dažniausiai mokyklinio amžiaus vaikų, ankstyvas skiepijimas.

Kalbant apie COVID-19 svarbu atsižvelgti į tai, kad iki 40 proc. viruso nešiotojų, vadinamų superplatintojais, nejaučia visiškai jokių simptomų ir tik labai nedidelė dalis tokių žmonių yra vyresnio amžiaus.

Virusologas Davidas Sandersas „Bloomberg“ teigė, kad svarbu atsižvelgti ir į dar vieną faktorių – vakcina neveiks taip gerai žmonių su nusilpusia imunine sistema, taip dažniausiai nutinka kalbant apie gripo ar kitas vakcinas. Pirma paskiepijus jaunesnius žmones, platinančius virusą, daugėja šansų išsaugoti tuos, kuriems šis virusas kelia didžiausią riziką. Tačiau imantis šios strategijos labai svarbu atlikti nuodugnius tyrimus ir įsitikinti, kad vakcina nekelia rimtų šalutinių efektų. Svarbiu tampa kiekvienas žingsnis.

Nors vakcina nuo COVID-19 kuriama ypatingos skubos sąlygomis, negalima sakyti, kad būsima vakcina bus abejotino veiksmingumo ar nepatikrinta, kaip bandoma teigti socialiniuose tinkluose. „Melo detektorius“ jau rašė, kokias bandymų fazes turi pereiti kiekviena kuriama vakcina prieš pradedant ją tiekti masiniam vartojimui.

Tiesa, mokslininkai įspėjo, kad didelio efektyvumo iš ankstyvos vakcinos tikėtis nereikia, todėl dažniausiai reikia daugiau skiepų dozių, tačiau JAV Maisto ir vaistų administracija teigė, kad vakcinos efektyvumas tam, kad ji būti patvirtinta naudojimui šalyje turės siekti bent 50 proc.

Jungtiniame Sidnėjaus universiteto doktorantės ir profesorių straipsnyje, patalpintame „The Conversation“ taip pat atsižvelgiama į tai, kad į imunizacijos programą svarbu įtraukti ir vaikus. Nors vaikai patiria gerokai mažesnę komplikacijų ir mirties nuo viruso riziką ir nepanašu, kad tarp jų būtų superplatintojų, būtina atkreipti dėmesį į tų vaikų, kurie turi rimtų lėtinių ligų, sveikatą – jiems virusas gali būti itin pavojingas.

Be to, virusui plintant ugdymo įstaigoje tarp vaikų sudėtinga išlaikyti tą patį ugdymo kokybės lygį.

Kol kas vos keli kandidatai sukurti vakciną nuo COVID-19 įtraukia į klinikinius tyrimus vaikus ir nė vienas iš jų nekuria vakcinos specialiai pritaikytos vaikams, taigi, greičiausiai vaikai bus skiepijami suaugusiems skirta vakcina. Straipsnio autorių teigimu, siekiant pasaulį greičiau išvaduoti iš pandemijos gniaužtų, svarbu atsižvelgti ir į vaikų imunizaciją nuo viruso.

Remiantis tuo, akivaizdu, kad vakcina bus reikalinga ne tik į rizikos grupę patenkantiems žmonėms, bet visiems planetos gyventojams. Šalys susidurs su sunkiu iššūkiu teikiant prioritetus tiems, kuriems vakcinos reikės pirmiausia. Viena vertus, pirma paskiepijus vyresnius ir rimtų lėtinių ligų turinčius žmones viruso plitimo gali nepavykti sparčiai suvaldyti, nes virusą ir toliau platins jaunesni žmonės, tačiau gali būti išvengta mirčių nuo COVID-19. Kita vertus, pirmenybę teikiant jauniems žmonėms, tarp kurių bus didelė dalis superplatintojų virusą suvaldyti greičiausiai būtų galima greičiau, tačiau sunku nuspėti kiek į rizikos grupę patenkančių žmonių gyvybių tai pareikalautų.

  • Šaltiniai
  • Why vaccines are less effective in the elderly, and what it means for COVID-19; theconversation.com
  • Children may need to be vaccinated against COVID-19 too. Here’s what we need to consider; theconversation.com
  • Why do some COVID-19 patients infect many others, whereas most don’t spread the virus at all?; sciencemag.org
  • Framework for Equitable Allocation of COVID-19 Vaccine; nap.edu
  • Give the Covid Vaccine to Healthy Young People First; bloomberg.com
  • Who Should Get a Covid-19 Vaccine First?; nytimes.com
  • Young and healthy? You may have to wait until 2022 for a covid-19 vaccine, experts warn.; washingtonpost.com
  • LIVE: Q&A on COVID-19 with Dr Soumya Swaminathan and Dr Maria Van Kerkhove
  • Why COVID-19 vaccines should prioritize 'superspreader' people; pri.org