Klaidinančios žinutės autorius savo išpažintį pradeda prisipažindamas, kad jį apšvitino.

„Iki tokio lygio, kad jau kūnas buvo pradėjęs ruoštis mirčiai. Deja, niekas, kas nepatyrė tokio lygio spinduliuotės, net ir prie didelio noro nesupras, ką tai reiškia, ir kas pasidaro su kūnu ir siela, kai sugeri tokį kiekį radiacijos. Kada nors apie savo patirtį papasakosiu, bet dar tik ką tik išgyvenau, neturiu laiko pasakoti ir negaliu tuščiažodžiauti, nes naudojantis kompiuteriu nuolat širdis stoja, tai taip ir rašau kritinėje būsenoje nuolat.“, – skundžiasi žinutės autorius, pridurdamas, kad „dabar žinau realybę apie 5G ir realius šansus išlikti, jeigu patyrei didžiausią įmanomą spinduliuotę. Iš tiesų, kai tavo kūnas jau ruošiasi mirti, pasaulis atrodo visiškai kitaip, ir niekas, kas to nepatyrė, niekada nesupras, kas tai yra.“

Klaidinanti žinutė

Tačiau tiesa ta, kad žinutę parašęs asmuo taip pat nepatyrė to, apie ką rašo, ne tik todėl, kad 5G ryšys anaiptol nesukels tokių simptomų, apie kuriuos rašoma, bet ir dėl to, kad ši technologija Lietuvoje tiesiog neveikia.

Aprašydamas savo patirtis žinutės autorius išsiduoda, apie kokį miestą kalba:

„Mūsų mieste dinginėja interneto ir televizoriaus signalai, kurie ne 5G dažnio. Žinote, kas buvo vieną dieną prieš kokius 2-3 mėnesius? Jau Plungėje buvo 5G bokštų, dar nelabai veikiančių. Tačiau vieną dieną aš ėjau ir apie kažką intensyviai galvojau. Tada virš mano galvos pradėjo sukti ratus pulkas varnų. Pakėliau akis ir žiūrėjau. Tada jos pradėjo skristi viena kryptim, lyg mane vesdamos. Pradėjau jomis sekti. Jos vedė, vedė, ir galiausiai nutūpė priekyje ant bokšto... ir išvydau pirmąkart, jog mūsų gale stovi milžiniškas 5G bokštas.“

Nors autoriaus pamatyto bokšto nuotrauka nebuvo paviešinta žinutėje, todėl negalima nustatyti, kokiam ryšiui perduoti skirtas minimas bokštas, galima drąsiai tvirtinti, kad gyvenant Plungėje jokių su 5G susijusių simptomų pajusti neįmanoma, nes visoje Lietuvoje 5G ryšys dar neveikia.

Šiuo metu Lietuvos Ryšių reguliavimo tarnyba dar tik ruošiasi aukciono procedūroms, kurių metu bus suteikta teisė naudoti radijo dažnius ir kurį skelbti numatoma 2020 m. pabaigoje, tačiau ir tai nereiškia, kad dažniai bus išnaudoti 5G technologijai vystyti, mat skiriant dažnius nėra nurodoma, kokia technologija turi būti diegiama, vadinasi, dažniai gali būti panaudoti ir 4G ryšiui tiekti.

Anksčiausia data, kada 5G ryšys galėtų pasiekti ir lietuvius – 2021 metai, taigi, šiuo metu niekur Lietuvoje 5G dar neoperuoja ir jokių su šia technologija susijusių poveikių žinutės autorius negalėjo pajusti.

Ar apskritai minėtus poveikius ir būseną „kai kūnas ruošiasi mirti“ galėtų sukelti penktosios kartos judrusis ryšys? Atsakymas – ne.

5G yra naujos kartos mobiliojo tinklo technologija, perduodama nejonizuojančiomis radijo bangomis, o aprašomus ūmius sveikatos sutrikimus galėtų sukelti tik didelis jonizuojančios spinduliuotės kiekis. Nėra jokių mokslinių įrodymų, kad žemo lygio elektromagnetiniai laukai, laikantis nustatytų elektromagnetinio lauko energijos srauto tankio ribinių verčių, keltų kokį nors pavojų žmonių sveikatai.

Lietuvoje nuo šių metų kovo mėnesio įsigalėjo nauja leidžiamos elektromagnetinės taršos lygio norma, nustatyta, atsižvelgiant į kitose Europos Sąjungos valstybėse galiojančias normas ir Tarptautinės apsaugos nuo jonizuojančiosios spinduliuotės komisijos (ICNIRP) nurodytas gaires.

Delfi „Melo detektorius“ jau rašė apie tai, kad pastaruoju metu institucijos sulaukia daug nuogąstaujančių dėl savo sveikatos ar galimos 5G ryšio technologijos poveikio aplinkai. Siekdama išsklaidyti abejones Ryšių reguliavimo tarnyba pateikia svarbiausią informaciją apie 5G ryšį.

„Melo detektoriaus“ kalbinti specialistai pabrėžė, kad 5G technologija mažai kuo skiriasi nuo savo pirmtakų, su kuriais susiduriame kasdien – 3G ir 4G ryšio. Tai tėra naujesnė tos pačios technologijos versija, užtikrinsianti didesnę duomenų perdavimo spartą, mažesnę signalo perdavimo delsą ir galimybes aptarnauti daugiau naudotojų vienu metu.

Klaidinančioje žinutėje jos autorius taip pat pateikė sąrašą būdų, kaip apsiginti nuo neva 5G ryšio sukeltos padidėjusios radiacijos. Į šį sąrašą pateko svarainiai, česnakų dėjimas į lovą, varis, akių aprišimas minkštu audiniu prieš einant miegoti, sunkiųjų metalų detoksikacija ir kiti.

Nepavyko rasti jokių mokslinių tyrimų, įrodančių kurios nors iš šių priemonių poveikį, todėl tokiais patarimais pasitikėti neverta. Vienintelis racionalus būdas sumažinti radijo dažnių elektromagnetinės energijos emisijas (nors jos ir nedaro žalos sveikatai), įvardijamas žinutėje – laikytis atokiau nuo ryšio antenų.

Australijos Apsaugos nuo radiacijos ir branduolinės saugos agentūra nurodo, kad mobiliųjų telefonų ar kitų belaidžių prietaisų skleidžiamą spinduliuotę galima sumažinti, pavyzdžiui, naudojantis laisvų rankų įranga, ilgus skambučius telefonu iškeitus į teksto pranešimų rašymą, naudojantis telefonu tik gero ryšio zonoje ir vengiant telefono naudojimo liftuose ar kitose vietose, kur ryšys prastas, laikantis atokiau nuo belaidžių prietaisų ir ribojant jų naudojimo laiką. Institucijos portale pabrėžiama, kad tokios priemonės iš esmės nėra būtinos, nes šių prietaisų sukuriama elektromagnetinė tarša nekelia jokio pavojaus sveikatai.

  • Šaltiniai
  • RRT TEIKIA IŠAIŠKINIMUS APIE 5G; rrt.lt
  • Kada 5G sulauksime Lietuvoje: triukšmo daug, bet praktiškai ryšys – neįmanomas; delfi.lt
  • How to reduce exposure from mobile phones and other wireless devices; arpansa.gov.au