Štai spalio 1 dieną portale paranormal.lt buvo publikuotas straipsnis „Jei susirgote gripu ar peršalote – eikite prie šaldytuvo. Jums padės vištos kiaušinis“.

„Vištienos kiaušinis gali išgydyti jus nuo peršalimo, bronchito, gripo, nudegimų ir sąnarių skausmų“, – rašoma straipsnyje, kuriame nurodomi 5 receptai.

Tekste nurodoma, kad jei peršalote arba sergate gripu jums reikėtų: „sumaišyti 500 ml šviežio šiek tiek pašildyto pieno su šviežiu vištienos kiaušiniu. Įdėkite 1 šaukšteli medaus ir 1 šaukšteli sviesto. Gerai išmaišykite ir vartoti prie miegą“. Faktas, kad yra rašoma „vištienos kiaušinis“, o ne vištos kiaušinis sufleruoja, kad tekstas yra verstas iš užsienio kalbos.

Klaidinanti informacija

„Jau kitą dieną jums nebus kosulio ar slogos.“, – rašoma tekste.

Taip pat pateikiamas ir receptams tiems, kurie serga lėtiniu bronchitu ar bronchine astma.

„Su užsitęsusiu bronchitu ir bronchine astma. 10 vištienos kiaušinių lukštų išdžiovinami ir sumalami į miltelius. Išspauskite iš 10 citrinų sultis ir į jas suberkite kiaušinio lukšto miltelius. Padėkite tamsioje vietoje 10 dienų, tada mišinį perkoškite per marlę. 10 vištos kiaušinių trynių ir 10 šaukštų cukraus suplakite ir gautą mišinį supilkite į 1 butelį konjako. Permaišyti citrinos sultis su lukštų milteliais, konjaką su cukrumi ir tryniais. Vartoti po 1 šaukštą, 3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį. Pradedant vartoti, nepamirškite paruošti kitą porciją, kad gydymo trukmė nenutrūktu“, – rašoma tekste.

Ir nors receptuose yra imunitetui naudingų ingredientų, aklai tokiais receptais nereikėtų pasikliauti – vargu, ar „kitą dieną jums nebus kosulio ar slogos“.

Kaip nurodoma sveikas.lt, bronchinė astma – tai lėtinė uždegiminė kvėpavimo takų liga. Bronchų astma pasireiškia dusulio ir/ar kosulio priepuoliais ypač naktį ir paryčiais, praeinančiais savaime ar gydant. Lietuvoje bronchine astma serga apie 5 proc. Gyventojų.

Dažniausiai bronchinės astmos kaltininkai yra alergenai: dulkių erkės, plunksnos, gyvūnų plaukai, pelėsiniai grybeliai, žiedadulkės, kai kurie maisto produktai (pienas, kiaušiniai, žuvis, žemuogės ir kt.) ir vaistai (aspirinas, penicilinas ir kt.).

Retais atvejais už šį susirgimą atsakinga virusinė arba bakterinė kvėpavimo takų infekcija, rūkymas, stresas, cheminiai dirgikliai, fizinis krūvis, užterštas oras, gastroezofaginis refliuksas, bronchų ir plaučių formavimosi ypatumai, nespecifiniai klimato ir aplinkos pakitimai.

Jei bronchinę astmą jums sukelia alergenai, tai pirmiausia juos ir reikėtų pašalinti iš savo aplinkos, o ne vartoti namuose paruoštus tirpalus. Svarbiausia – nereikia užsiimti savidiagnoze ar savarankiškai imti gydyti ligą. Geriausią ligos gydymo eigą numatys gydytojas. Tad pajutę simptomus, turėtumėte kreiptis į gydytoją.

Tačiau kiaušinius tikrai dažniau turėtume valgyti – jie ne tik yra gausūs baltymų, kurie ne tik gali padėti sumažinti alergijos maistui riziką, bet ir turi daug imunitetą palaikančių maistinių medžiagų, tokių kaip cinkas.

Šaltiniai:

  • https://www.express.co.uk/life-style/health/871020/flu-symptoms-diet-cold-foods-nutrients
  • https://www.delfi.lt/seima/mityba/persalimo-ligos-isibegeja-11-maisto-produktu-kurie-gali-sustiprinti-imunine-sistema.d?id=85252255
  • https://www.delfi.lt/seima/mityba/persalimo-ligos-isibegeja-11-maisto-produktu-kurie-gali-sustiprinti-imunine-sistema.d?id=85252255
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)