Straipsnyje, kurį jo autorius rekomenduoja perskaityti paprastiems žmonėms ir medikams, kurie „galimai bus verčiami mus priverstinai skiepyti“, įvardytos keturios vykdytos didžiulės skiepijimo programos, neva sukėlusios siaubingų padarinių. Tačiau iš tiesų visi keturi įvykiai – tik ne vienus metus prieš skiepus nusiteikusių asmenų kartojami mitai, neparemti jokiais moksliniais faktais. „Melo detektorius“ nusprendė paaiškinti, kas iš tiesų įvyko vykdant visas keturias skiepijimo programas.

Klaidinantis straipsnis

Skiepuose nuo stabligės nėra nevaisingumą sukeliančių medžiagų

Pirmasis įvykis, kurį klaidinančiame straipsnyje įvardijo jo autorius – 2013–2014 m. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir „Unicef“ vykdyta skiepijimo nuo stabligės programa Kenijoje. 2014 metų spalį grupė katalikų kunigų iš Kenijos išleido pranešimą, kuriame buvo teigiama, esą skiepijimo nuo stabligės programa iš tiesų yra masinė moterų sterilizacijos programa.

Kunigai pranešime kėlė klausimą, kam Kenijai prireikė skiepų nuo stabligės, jeigu šalyje nėra stabligės krizės ir kodėl tiksline grupe skiepams pasirinktos vaisingos 14–49 metų amžiaus merginos ir moterys. Kenijos katalikų gydytojų asociacija netgi tvirtino ištyrę skiepų nuo stabligės sudėtį ir vakcinose radę b-HCG – medžiagos, galinčios sukelti nevaisingumą.

Šią istoriją apie esą Kenijoje vykdytą masinę sterilizacijos programą netruko pasigauti prieš skiepus nusiteikę asmenys, platinantys tuos pačius melus iki šiol.

Iš tiesų, minėta katalikų kunigų grupė smarkiai klydo, tvirtindama, esą Kenija nesusiduria su stabligės keliama sveikatos krize. Motinų ir naujagimių stabligė sudaro didelę dalį visų stabligės atvejų šalyje, o paskiepijus būsimą motiną bent du kartus nėštumo metu jos imunitetas stabligei persiduoda ir kūdikiui. PSO teigimu, pasitelkus imunizacijos programas mirusių nuo motinų ir naujagimių stabligės kūdikių skaičių, kuris 1988 metais siekė 787 000 pavyko iki 2013 metų sumažinti iki 49 000.

Kilus nepagrįstiems kaltinimams, esą stabligės vakcinoje rasta nevaisingumą keliančios medžiagos, PSO 2014 metais paviešino pranešimą, kuriame užtikrinama, kad vakcina nuo stabligės yra saugi, ji naudota 52 šalyse, kuriose paskiepyta 130 mln. moterų. Pranešime taip pat pabrėžiama, kad vakcinoje nėra HCG hormono, galinčio sukelti nevaisingumą.

Tam, kad gandai būtų paneigti, vakciną tyrė 6 laboratorijos, tarp kurių viena, išrinkta Vatikano, ir jų atlikti tyrimai parodė tą patį – vakcinos sudėtyje nevaisingumą sukeliančios medžiagos nerasta.

Kam katalikų kunigams prireikė meluoti? Kaip portalui „Africa Check“ teigė Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos sveikatos programų komunikacijos valdymo tyrėjas dr. Williamas Schulzas, sterilumo istorijos Afrikoje sukelia didžiulį atgarsį, o lyderiai, pasipriešinę baltųjų kolonistų vykdomoms iniciatyvoms sulaukia didelio palaikymo, sukurdami tautą globojančių vadovų įvaizdį. Taigi, greičiausiai Kenijos katalikų kunigai savo pareiškimais norėjo įtvirtinti vadovaujančią poziciją.

Skiepai neparalyžiavo pusės milijono vaikų Indijoje

Antrasis klaidinančiame straipsnyje minimas neva dėl skiepų kaltės įvykusios tragedijos atvejis – Indijoje vykdyta imunizacijos nuo poliomielito programa. Straipsnio autorius remiasi žinomo skiepų priešininko Roberto F. Kennedy jaunesniojo išmone, kuris viešai apkaltino Billo ir Melindos Gates‘ų fondą suluošinus Indijos vaikus.

Šiuos teiginius paneigė ne vieni faktų tikrintojai – „AFP“, „Politifact“, „Lead Stories“. Visi jie paskelbė tą pačią išvadą – teiginiai apie pusę milijono paralyžiuotų Indijos vaikų yra neteisingi.

Greičiausiai tokius pareiškimus įkvėpė 2018 metais pasirodęs tyrimas, kurio autoriai tyrė dažnai su poliomielitu siejamą paralyžių 2000–2017 metų laikotarpiu. Tyrimo autoriai nustatė, kad šiuo laikotarpiu užfiksuoti 491 000 paralyžiaus tarp vaikų atvejų. Kaip tik tuo metu Indijoje vykdyta imunizacijos nuo poliomielito programa. Autoriai taip pat pažymėjo, kad 2012 metais, kai skiepijama buvo mažiau, paralyžiaus atvejų taip pat sumažėjo. Tiesa, tame pačiame tyrime nurodyta, kad surinkti duomenys neįrodo priežastinio ryšio tarp paralyžiaus atvejų ir skiepų.

Guwahati, Assam, Indija. 2019 metų kovo 10 d. Vaikui duodami vakcinos nuo poliomielito lašai

Tik pasirodęs tyrimas buvo smarkiai sukritikuotas dėl pateiktų abejotinų išvadų. Gindami savo darbą tyrėjai pabrėžė, kad paralyžių galėjo sukelti žarnyną kolonizuojantys neurotropiniai enterovirusai. Jie taip pat nurodė neteigę, kad paralyžiaus priežastimi galėjo būti vakcinos.

PSO teigimu, atvejai, kai oralinė vakcina nuo poliomielito gali tapti paralyžiaus priežastimi yra labai reti ir pasitaiko 1 iš 2,7 mln. atvejų.

Skiepai nuo difterijos, kokliušo, stabligės nesukėlė didesnio vaikų mirtingumo Bisau Gvinėjoje

Kalbos, esą po difterijos, kokliušo ir stabligės imunizacijos programos Bisau Gvinėjoje išaugo kūdikių mirtingumas pasigirdo Britų medicinos žurnale 2000 metais išspausdinus tai teigiantį tyrimą.

Reaguodama į tokius pareiškimus PSO finansavo tyrimus Bangladeše, Burkina Faso, Indonezijoje ir Papua Naujojoje Gvinėjoje, siekdama išsiaiškinti, ar tarp vakcinų ir pakitusio kūdikių mirtingumo galima nustatyti kokį ryšį. Visų tyrimų išvadose pažymėta, kad kūdikių mirtingumas ne tik neišaugo, bet sumažėjo, nė vienas tyrimas nenustatė, kad difterijos, kokliušo ir stabligės vakcina galėtų kelti kokį nors pavojų sveikatai. Šių įrodymų pakako nustatyti, kad teiginiai apie išaugusį kūdikių mirtingumą buvo neteisingi.

Indijos mergaitės nebuvo vakcinų bandymo triušiais

Istorija, esą Billo ir Melindos Gates‘ų fondo organizuota Indijos mergaičių imunizacijos programa nuo žmogaus papilomos viruso (ŽVP), sukeliančio gimdos kaklelio vėžį, lėmė pasiskiepijusių mergaičių mirtis internete cirkuliuoja jau ne vienus metus. Tiesa, daugumoje šių istorijų nurodomas skirtingas mirusiųjų skaičius – vienuose pareiškimuose siekiantis tik keletą aukų, kituose – kelias dešimtis.

Tiesa ta, kad baimę, esą dėl vakcinų kaltės Indijoje miršta mergaitės, įžiebė vietos laikraščiai, kelių mergaičių mirtis susieję su vykdyta skiepų programa. Kilus susirūpinimui vykdytas tyrimas, kurio metu nenustatyta nė vienos mirties, kuri galėjo būti susijusi su skiepais nuo ŽVP. Kelios paskiepytos mergaitės, vis dėlto, mirė – viena mergaitė paskendo, kitos dvi mirė nuo vabzdžių įkandimų, dar dvi – dėl maliarijos, vienai įkando gyvatė, o dar viena mirė nuo su ŽPV visiškai nesusijusios ligos.

  • Šaltiniai
  • ANALYSIS: Why does an old, false claim about tetanus vaccine safety refuse to die?; africacheck.org
  • Maternal and Neonatal Tetanus Elimination (MNTE); who.int
  • Statement on Tetanus Toxoid vaccine; who.int
  • Kenya Catholic Church tetanus vaccine fears 'unfounded'; bbc.com
  • Is Tetanus Vaccine Spiked with Sterilization Chemicals?; snopes.com
  • Gates Foundation targeted with misleading claims about India polio vaccine campaign; factcheck.afp.com
  • The Gates Foundation "tested a polio vax in India between 2000 & 2017 and paralysed 496,000 children."; politifact.com
  • Fact Check: 496,000 Children In India Were NOT Paralyzed From 'Bill Gates Polio Vaccine' From 2000-2017; leadstories.com
  • Statement from the Global Advisory Committee on Vaccine Safety; who.int
  • Say Bill Gates is linked to HPV vaccine related deaths in India.; politifact.com