Pakartotiniai susirgimai COVID-19 įrodo, kad sukurti veiksmingą vakciną bus neįmanoma.

Socialinio tinklo „Facebook” vartotojas, pasivadinęs „16 min laikraštis”, teigia, neva pakartotiniai susirgimai koronavirusu byloja, kad neįmanoma sukurti veiksmingos vakcinos.

„Jau buvo skelbiamas užfiksuotas ne vienas atvejis, kai šiuo virusu persirgę žmonės vėl pakartotinai susirgo tuo pačiu virusu, o tai reiškia, kad jeigu pats virusas nesugebėjo sukurti imuniteto/antikūnių, tai jokia vakcina nesugebės to padaryti, taigi skiepysis tik protiškai atsilikę dvikojės beždžionės“, – rašoma paskyroje.

Klaidinanti žinutė

Atsakė ekspertas

Lietuvos sveikatos mokslų Veterinarijos akademijos (LSMU VA) Anatomijos ir fiziologijos katedros profesorius ir imunologijos laboratorijos vadovas Arūnas Stankevičius sako, kad pasaulyje fiksuojama daugybė užsikrėtimo atvejų, o pakartotinai serga tik labai maža jų dalis. Tai, pasak jo, kelia ir abejonių.

„Covid-19 virusais pasaulyje užsikrėtę jau daugiau kaip 44 milijonai žmonių, o apie pakartotinio užsikrėtimo atvejus po persirgimo yra pranešta apie 10-20 atvejų ir tie patys kelia tam tikrų abejonių dėl ligos patvirtinimo metodų pirmojo ar pakartotinio užsikrėtimo atvejais. Net jeigu tai būtų tiesa, tokius atvejus galima paaiškinti individualiomis žmogaus imuninės sistemos savybėmis“, – sako jis.

Pasak profesoriaus, kai kurie iš tokių pakartotinai užsikrėtusių žmonių vartojo imunosupresinius vaistus, gal buvo gydyti dideliais kiekiais kortikosteroidų, kurie slopina imunitetą, galbūt jiems taikyta biologinė terapija ir panašūs veiksniai.

„Tokius unikalius atvejus būtina tirti labai išsamiai ir bus nustatyti moksliniais tyrimais pagrįsti dėsningumai. Bet tie atvejai yra reti ir todėl tyrimai gali kažkiek užtrukti. Kai kurie žmonės iš prigimties turi silpną imuninę sistemą, kuri nesugeba užtikrinti ir visaverčio imuninio atsako ne tik į pakartotinį Covid-19 patekimą, bet jie visiškai neatsparūs kitų infekcijų atžvilgiu, labai dažnai serga“, – pastebi pašnekovas.

A. Stankevičius taip pat patikina, kad milžiniško kiekio Covid-19 atvejų pasaulyje akivaizdoje, jei šis virusas negalėtų paskatinti imuniteto – mes turėtume masinius pakartotino užsikrėtimo atvejus.

„Taip pat reikia atkreipti dėmesį, kad teiginys apie vakcinos nesugebėjimą sukurti imuniteto ir apie „skiepytas protiškai atsilikusias dvikojes beždžiones“ labai būdingas taip vadinamiems „antivakseriams“, kurių nusistatymas prieš vakcinacijas, įskaitant ir savo vaikų, turi daugiau religijos požymių, o ne racionalaus mąstymo“, – teigia LSMU VA Anatomijos ir fiziologijos katedros profesorius ir imunologijos laboratorijos vadovas Arūnas Stankevičius.

  • Šaltiniai
  • 2020-10-29 Susirašinėjimas el. paštu su Lietuvos sveikatos mokslų Veterinarijos akademijos Anatomijos ir fiziologijos katedros profesoriumi ir imunologijos laboratorijos vadovu Arūnu Stankevičiumi