Arba tai virusas valgantis visą pasaulį, išskyrus aplinkui Kiniją, arba testai kokie tai kitokie gaminami Kinijai.

Internete ir anksčiau jau buvo pasigirdę įtarinėjimų dėl neįtikėtinai mažų Kinijos sergamumo COVID-19 rodiklių. Buvo keliamos įvairios versijos, neva virusas „išsigando“ smogo ar užteršto oro. Šį kartą suabejota Kinijoje naudojamais testais.

Klaidinanti žinutė

Iš tiesų, sumaištį kelia kitoks Kinijos pasirinktas sergančiųjų skaičiavimo būdas. Kai visame pasaulyje teigiamu COVID-19 atveju laikomas kiekvienas teigiamą testo rezultatą gavęs žmogus, Kinija yra vienintelė šalis, skaičiuojanti tik simptomų turinčius atvejus. Vadinasi, teigiamą testo rezultatą gavęs asmuo nėra laikomas patvirtintu atveju, jeigu jam nepasireiškia susirgimo simptomai, tačiau toks žmogus gali tapti patvirtintu atveju, jeigu pajunta simptomus vėliau, todėl teigiamą testo rezultatą gavę žmonės yra stebimi.

Tokį atvejų skaičiavimo būdą Kinija pasirinko dar pandemijos pradžioje, manant, kad užkrėsti kitus žmones gali tik simptomų turintys užsikrėtusieji, tačiau net ir išsiaiškinus, jog pavojų kelia ir jokių simptomų nejaučiantys viruso nešiotojai šalis neatsisakė savo skaičiavimo būdo.

Pasauliui sunerimus dėl tokio skaičiavimo būdo, Kinijos pareigūnai teisinosi, neva besimptomiai atvejai šalyje sudaro tik nedidelę užsikrėtusiųjų dalį, tačiau tiesa yra kitokia. Kaip rašoma „China Briefing“ portale, skelbiančiame naujausius su SARS-CoV-2 virusu susijusius statistinius duomenis, spalio 29 d. (kai rašomas šis straipsnis) Kinijoje buvo patvirtinti 47 nauji COVID-19 atvejai ir 16 teigiamą testo atsakymą gavusių pacientų, taip pat nurodyta, kad šalyje 543 teigiamą testo atsakymą gavusių žmonių būklė vis dar stebima. Spalio 28 d. buvo patvirtinti 42 nauji COVID-19 atvejai ir 38 nauji besimptomiai atvejai, spalio 27 d. – 16 naujų atvejų ir 50 besimptomių atvejų, spalio 26 d. – 20 naujų atvejų ir 161 simptomų neturintis atvejis.

Koronavirusas Kinijoje

Kadangi besimptomiai teigiamo testo rezultato sulaukę asmenys neskaičiuojami kaip patvirtinti atvejai, pasaulinėje statistikoje atsiduria palyginti nedidelė teigiamą testo atsakymą gavusių ir simptomus jaučiančių žmonių grupelė.

Portalas „Aljazeera“ straipsnyje taip pat pabrėžia, kad pasaulis susiduria su sunkumais, siekiant nustatyti tikslius naujojo koronaviruso nešiotojų skaičius, nes ne visos šalys sutinka sąžiningai skaičiuoti patvirtintus atvejus ir juos atskleisti visam pasauliui. Daugiausia neatitikimų pastebima šalyse, kuriose klesti autoritariniai režimai, aukštas korupcijos lygis.

Nepaisant keisto patvirtintų susirgimo atvejų skaičiavimo ir rizikos, kad ne visos šalys pasiruošusios pateikti pasauliui tikslius sergamumo rodiklius, Kinija pasaulyje laikoma sėkmės pavyzdžiu, bent jau šalies ekonominio atsigavimo srityje. Susidūrusi su naujojo koronaviruso keliama grėsme anksčiau nei kitos šalys, Kinija ir virusą pažabojo greičiau. „Bloomberg“ paviešintame straipsnyje teigiama, kad tik Kinijai pavyko COVID-19 sukeltą ekonominę krizę kompensuoti jau šių metų antrąjį ketvirtį ir jos augimas šiuo metu nerodo jokių lėtėjimo ženklų.

  • Šaltiniai
  • Time for China to align with global practice in counting coronavirus cases; scmp.com
  • Clinical Course and Molecular Viral Shedding Among Asymptomatic and Symptomatic Patients With SARS-CoV-2 Infection in a Community Treatment Center in the Republic of Korea; pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  • Latest COVID-19 updates; china-briefing.com
  • China Is Winning the Virus-Economy Recovery Race; bloomberg.com
  • Data fog: Why some countries’ coronavirus numbers do not add up; aljazeera.com