Kilmė

Spalio 20 dieną soc. tinkle „Facebook“ paskelbtas įrašas tapo tikra sensacija: 1,3 tūkst. pasidalijimų, 1 tūkst. „patinka“ ir net virš 550 komentarų. Komentaruose žmonės pritaria neva tai klinikose dirbančiai moteriai: testai užkrėsti, esą – valdžiai tai naudinga.

Įrašo autorė tikina, kad dirba klinikoje, kurioje jai kas dvi savaites yra atliekamas COVID-19 testas, sekreto mėginys yra paimamas iš nosiaryklės. Moteris klausia, kodėl testo niekas nedaro paimdami kraujo mėginį ar tai seilių ir tikina, po „neaiškaus testo“ medicinos darbuotojai serga.

Melaginga informacija

„Spalio pradžioje dariau testą. 15-20 min užtruko kol grįžau namo. Buvo šalia artimieji ir jie matė. Išvažiavau ryte sveika, o po testo užkimo balsas, užgulė ausis, galva atrodė kad tuoj susprogs. Pasimatavau temperatūrą, buvo 36.9-37. Tokia savijauta buvo apie 6 val. Ploviau nosį ir gerklę atvėsusiu virintu vandeniu su joduota druska. Renkuosi sveiką maistą, darau mankštas, šaltas dušas, geriu ciberžolę, taip stiprindama imunitetą, kad tik būčiau sveika ir galėčiau dirbti, ir gyventi. Kada baigis ši nesąmonė su covid 19“, – rašo moteris, kalba neredaguota.

Moteris teigia, kad po COVID-19 testų žmonės suserga. Taip pat ji teigia, kad ištirti, ar asmuo serga COVID-19 galima ir iš jo kraujo mėginio. Ir paskutinis įrašo autorės teiginys – dingo visos kitos ligos ir žmonės serga neva tik COVID-19. „Peršasi mintis, kad žemėje per daug gyventojų ir juos reikia naikinti. Žiauru“, – rašo moteris, kalba neredaguota. Visi šie teiginiai yra melagingi.

Taip pat įrašo autorė tikina, kad dirba klinikose, tačiau informacijos apie kokioje nors klinikoje dirbantį žmogų su jos vardu bei pavarde – nėra. Įrašo autorė yra nurodžiusi, kad turi floristo išsilavinimą.

Melas

Pirmasis įrašo autorės teiginys teigia, kad būtent dėl COVID-19 testų žmonės suserga. Moteris tikina, kad jai simptomai pasireiškia praėjus mažiau nei valandai po testo atlikimo. Tai yra neįmanoma, mat virusinės infekcijos turi inkubacinį periodą.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, inkubacinis COVID-19 ligos periodas vidutiniškai trunka 5 dienas, tačiau simptomai gali pasirodyti ir po 14 dienų nuo užsikrėtimo.

Savo ruožtu Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) savo internetiniame puslapyje nurodo, kad „tikslus inkubacinis laikas nėra nustatytas (kiekvieno žmogaus organizmas reaguoja skirtingai), tačiau yra laikoma, kad jei per dvi savaites (14 dienų) nuo galimo užsikrėtimo momento ligos simptomai nepasireiškė, vadinasi asmuo yra sveikas“.

Tai tikrai nėra pirmas kartas, kuomet asmuo tikina, kad COVID-19 testas yra pavojingas. Delfi ne vieną tokį mitą yra paneigęs. Apie plačiau galite pasiskaityti ČIA ir ČIA.

Įrašo autorė taip pat užsimena, kad apsauginės veido kaukės yra pavojingos. Tokį mitą Delfi taip pat yra paneigęs ČIA ir ČIA.

Vienas iš įrašo autorės teiginių – COVID-19 testą būtų galima atlikti naudojant kraujo mėginius. Toks teiginys yra klaidingas. Kaip nurodo JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC), kraujo mėginiai gali parodyti ar asmeniui yra susiformavę antikūniai. Tad kraujo testas parodys tik ar asmuo seniau yra sirgęs COVID-19, bet negali parodyti, ar asmuo dabar serga COVID-19.

Paskutinis megalingas įrašo autorės teiginys: dingo kitos ligos, dabar visi serga neva tik COVID-19 ir ji net teigia, kad tai panašu į žmonijos populiacijos mažinimo planą.

Nepaisant įrašo autorės teiginio, kad visi serga tik COVID-19, ULAC duomenimis, šiuo metu gripu jau serga daugiau nei 2 tūkst. žmonių. Taip pat nurodoma, kad 2019–2020 m. gripo sezono metu nuo ligos mirė 11 žmonių.

Šaltiniai:

  • https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/testing/serology-overview.html
  • http://www.ulac.lt/lt/koks-tikslus-inkubacinis-periodas-koks-gydymas
  • http://www.ulac.lt/lt/sergamumas-gripu-ir-uminemis-virsutiniu-kvepavimo-#2019/2020
  • https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200402-sitrep-73-covid-19.pdf?sfvrsn=5ae25bc7_6
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)