Lietuva įsigis vakciną nuo COVID-19, kurios gamintojas neprisiima atsakomybės už skiepo sukeliamą šalutinį poveikį.

„Facebook“ socialiniame tinkle pasirodė paniką sėjančių žinučių apie tai, kad Lietuva taip pat pirks „AstraZeneca“ vakcinas už kurių saugumą, esą, gamintojas atsakomybės neprisiima.

„Bet kadangi po savanorio mirties tęsti galima, tai visiškai saugiai ir ant jūsų pratestuosim. Smagūs reikalai. Prakeikti antivakseriai visgi buvo teisūs“, – apibendrina socialinio tinklo vartotojas, kurio žinute pasidalinta daugiau nei tūkstantį kartų, tačiau skubotų išvadų, perskaičius tokį pranešimą, daryti nereikėtų. Jame praleista dalis labai svarbios informacijos.

Klaidinanti žinutė

Apie 28-erių metų brazilo gydytojo, dirbusio su COVID-19 pacientais, mirtį dėl viruso komplikacijų pranešė viso pasaulio žiniasklaidos priemonės. Jų pranešimuose taip pat buvo pabrėžiama tai, kad „AstraZeneca“ dėl šio įvykio nestabdys bandymų, tačiau tai nereiškia, kad į savanorio, dalyvavusio vakcinos bandymuose, mirtį buvo pažvelgta pro pirštus.

Kaip pranešė tokios autoritetingos žiniasklaidos priemonės, tokios kaip „Forbes“, „Bloomberg“ ir „Reuters“, faktas, kad vakcinos bandymai nebuvo sustabdyti reiškia, kad mirusiam savanoriui nebuvo suleista „AstraZeneca“ kuriama vakcina.

Pusei tyrime dalyvaujančių savanorių bandymų metu buvo suleista vakcina nuo naujojo koronaviruso, o kita pusė gavo saugią ir licencijuotą vakciną nuo meningito. „Reuters“ žinomas šaltinis teigė, kad vakcinos bandymai būtų buvę nedelsiant sustabdyti, jeigu mirusiam savanoriui iš tiesų būtų suleista vakcina nuo naujojo koronaviruso. Kadangi bandymai tęsiami, tai reiškia, kad savanoris pateko į kontrolinę grupę, kuriai teko vakcina nuo meningito.

„AstraZeneca“ atsisakė komentuoti įvykį dėl konfidencialumo ir klinikinių tyrimų taisyklių, tačiau kartu su farmacijos gigante vakciną kuriantis Oksfordo universitetas patvirtino neturintys jokių abejonių dėl vakcinos bandymų saugumo, o Brazilijos institucijos, ištyrus situaciją, rekomendavo tęsti vakcinos bandymus.

Bauginančia žinute pasidalinęs socialinių tinklų vartotojas buvo teisus, kad Lietuva ketina įsigyti „AstraZeneca“ kuriamą vakciną. Šiuo metu Lietuva yra apsisprendusi ir prisijungusi prie Europos Komisijos inicijuotų sutarčių su vakcinų gamintojais „AstraZeneca“ ir „Johnson & Johnson“, o ateityje bus apsispręsta ir dėl vakcinų iš trečiosios kompanijos įsigijimo.

Taigi, susirūpinimą keliančios žinutės autorius buvo tik iš dalies teisus – Lietuva iš tiesų yra apsisprendusi įsigyti „AstraZeneca“ kuriamą vakciną, tačiau teigti, kad ši įmonė neprisiima atsakomybės dėl vakcinos šalutinių poveikių nėra pagrindo.

Kaip skelbia pasaulio žiniasklaida, vakcinos bandymai nebuvo sustabdyti ne dėl atsakomybės stokos, o dėl to, kad savanoris apskritai nebuvo paskiepytas šia vakcina. Remiantis tuo, kad tyrimas tęsiamas, aišku, kad miręs vyras pateko į kontrolinę grupę, kuriai suleista licencijuota vakcina nuo meningito.

  • Šaltiniai
  • Brazil COVID-19 vaccine trial continues despite volunteer death; aljazeera.com
  • Covid: No safety concerns found with Oxford vaccine trial after Brazil death; bbc.com
  • Volunteer in Oxford coronavirus vaccine trial dies, reportedly did not receive experimental vaccine; washingtonpost.com
  • Volunteer Who Died In AstraZeneca’s Covid-19 Trial Reportedly Never Took The Vaccine; forbes.com
  • Deceased AstraZeneca Trial Volunteer Didn’t Receive Vaccine; bloomberg.com
  • A 28-year-old volunteer in AstraZeneca's coronavirus vaccine trial has died, but a report says he was in the control group and given a placebo; businessinsider.com
  • Veryga susitiko su koronaviruso vakcinų kūrėjų atstovais; delfi.lt