Ilgame feisbuko įraše moteris pasakoja apie ateities miestus, kurie jau greitai gali tapti realybe. Anot moters, dėl geresnio gyvenimo teks paaukoti medžius, mat išmanieji miestai funkcionuoja 5G pagalba, o 5G ryšiui trukdo aukštesni nei 3 metrai medžiai.

Tokį teiginį moteris argumentuoja duodama aktyvią nuorodą į vieno iš JK departamentų oficialias 5G ryšio diegimo rekomendacijas.

Dėl 5G ryšio teks pašalinti medžius, kurie aukštesni nei 3 metrai.
Įrašas socialiniame tinkle „Facebook“

„ANTRAS dalykas, medžiai: pagal oficialias rekomendacijas, jei medis siekia 3 metrus, jis gali būti grėsmė geram signalui, o jei aukštesnis nei 5 metrai, visiškai blogai.

Taigi, vardan ateities turime pakeisti laidus bei pašalinti aukštesnius nei 3 metrų medžius“, – rašo moteris, kalba neredaguota. Anot jos, „ nediskutuoti apie tai, kokią kainą mokame už šį "išmanų ateities miestą", TIESIOG NEGALIME SAU LEISTI“ (kalba neredaguota).

Melaginga informacija

Tačiau teiginys, kad teks pašalinti medžius – melagingas.

Melas


Pradėkime nuo oficialių rekomendacijų, kuriomis naudojasi lietuvė. 43 puslapių rekomendacijos nė žodžio nėra užsimenama, kad teks kirsti medžius. Priešingai, yra pabrėžiama, kad žalios miesto zonos yra svarbios turizmui. Taip pat rekomendacijose pažymima, kad dėl, pavyzdžiui, medžių trukdžių yra įvairių technologinių sprendimų – papildoma antena ir t.t.

Taip pat rekomendacijose, analizuojant vieną teritoriją, yra aiškiai parašyta, kad jei statiniai yra pagaminti iš metalo arba didelio tankio medžiagų, tokių kaip plytos ar akmuo, jie turi būti laikomi signalo blokatoriais ir įtraukti kaip atskiri objektai į žemėlapį. Kaip žinome, medžiai nėra metaliniai, padaryti iš plytų ar akmens.

Delfi dar rugsėjo mėnesį rašė tema apie 5G ir medžius. Tąkart pasiteiravus asociacijos „Infobalt“ vadovo Mindaugo Ubarto, ar dėl 5G ryšio teks kirsti medžius, šis patikina, kad tikrai ne.

„Tikrai ne, nieko nereikės kirsti ir niekas niekam netrukdo. Vis tiek, kai yra projektuojamas tinklas, yra atsižvelgiama į tuos parametrus ir atitinkamai sudėliojamos antenos“, – paaiškina M. Ubartas. Tokį M. Ubarto teiginį patvirtina ir JK rekomendacijos, mat kiekvienas rajonas, tam tikros gatvės yra atskirai analizuojami ir planuojama, kaip būtų galima ten įvesti 5G ryšį, su kokiomis ryšio problemomis gali susidurti konkreti teritorija.

Tačiau yra duomenų, kurie įrodo, kad kam tikro aukščio medžiai gali paveikti radijo dažnio signalus. Viename Jungtinės karalystės vyriausybės departamento raporte apie 5G planavimą yra teigiama, kad medžiai (tarp kitų statinių, tokių kaip autobusų stotelės, skelbimų lentos ir aukštos sienos) minimi kaip objektai, kurie gali trikdyti signalus.

Anot M. Ubarto, jei tikrai taip medžiai ar pastatai trukdytų ryšiui, jau seniai viskas būtų sulyginta su žeme.

Delfi jau seniau yra paneigę mitą, kad dėl 5G teks kirsti medžius. Tąkart buvo nagrinėjamas Surrey universiteto mokslininkų raportas (ne publikuotas ir recenzuotas mokslinis straipsnis), kuriuo sąmokslo teorijų skleidėjai bandė pagrįsti savo teoriją, kad medžius teks iškirsti. Tačiau tokius teiginius pavyko paneigti remiantis tuo pačiu raportu, mat jis buvo klaidingai interpretuotas.

Raporte nė karto nėra užsimenama apie medžių kirtimus. Raportas bando parodyti, kad būtent rajonuose, kaimo vietovėse, kuriuose ir taip yra prastesnis ryšys, laukia didelis iššūkis, jei norima, kad visi vartotojai gautų vienodą 5G ryšio kokybę. Raporte autoriai teigia, kad jei norima išspręsti ryšio problemas, stiebai, ant kurių bus antenos, turi būti tris kartus aukščiau nei siekia medžiai. Tačiau jie užsimena, kad gyventojai gali prieštarauti tokiems statiniams.

Raporte net siūloma, kad jau egzistuojantys stiebai galėtų būti paaukštinti iki 25 metrų aukščio (dabar jie siekia 15 metrų). Tad autoriai pasiūlo ryšio problemos sprendimą, kuris net nėra susijęs su medžių kirtimu.

Šaltiniai:

  • https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/684420/OS_Final_report__5g-planning-geospatial-considerations.pdf?fbclid=IwAR0ZUVsmQWCbC2DGQrJpYBg3JUXE2vD3FR4d-pra7wndRTzdQkUx6rR_acY
  • https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/684420/OS_Final_report__5g-planning-geospatial-considerations.pdf#page=10 https://fullfact.org/online/trees-not-chopped-down-for-5g/
  • https://www.delfi.lt/mokslas/technologijos/ekspertas-apie-mitais-apraizgyta-5g-rysi-jei-tai-butu-tiesa-jau-butume-grize-i-pirmykste-lietuva.d?id=85332479
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)