1956 metų vaizdo pranešimas tiksliai įspėjo naujojo koronaviruso pandemiją.

„Žiūrėkit iki galo. 1956 metai...“, – skelbiama viešoje žinutėje „Facebook“, prie kurios pridėtas maždaug 2 minučių trukmės vaizdo įrašas.

Nespalvotame filmuke prognozuojama – „taip, ateitis iš tiesų atrodo šviesi, tačiau ne be tamsiųjų pusių. <...> Turbūt blogiausia bus mirtinų ir sekinančių ligų atsiradimas. Pagalvok apie paskutinį kartą, kai susidūrei su gripu. Greičiausiai gulėjai lovoje ištisas dienas, neturėdamas apetito, nenorėdamas žaisti žaidimų. Ekspertai prognozuoja, kad 2020 metais atsiras naujas virusas, kuris išplis iš Azijos po visą pasaulį. Ir tuo metu, kai tarptautinės kelionės bus prieinamos net ir paprastiems žmonėms, liga, kurią anksčiau būtų buvę galima suvaldyti, išplis po viso pasaulio kampelius.“

Internautai netruko prieiti išvados, kad nespalvotame reportaže buvo tiksliai nupasakota šiuo metu pasaulį krečianti sveikatos krizė. Tačiau ar tikrai šis vaizdo įrašas buvo sukurtas praeitame amžiuje?

Atsakymas – ne.

Dar prieš pasirodydamas lietuviškose socialinių tinklų paskyrose tas pats vaizdo įrašas buvo gausiai pasidalintas užsienietiškose „Facebook“ anketose.

Pasinaudojus paieškos sistemomis nesudėtinga rasti ir šio vaizdo įrašo originalą, patalpintą vartotojo „RamsesThePigeon“ paskyroje „Youtube“ platformoje. Visas vaizdo įrašas trunka kiek daugiau nei 4 minutes ir baigiasi tuo metu, kai pranešėjo balsas ketina atskleisti būdą, kaip išsigelbėti nuo mirtino viruso. Neatskleidus išsigelbėjimo būdo ekrane pasirodo užrašas „Missing Footage“.

Vaizdo įrašo aprašyme jį sukūręs asmuo nurodė, iš kur buvo pasiskolinta archyvinė filmuke naudota medžiaga, taigi, įraše matomi kadrai originalūs. Kai kurie jų – paimti iš populiarių praėjusio amžiaus filmų. Pavyzdžiui, namus tvarkančio roboto vaizdai paimti iš trumpametražio 1940 metų filmo „Leave It to Roll-Oh.“, o kavą iš puodelio siurbčiojančios moters kadrai – iš 1956 metų filmo „Tornado“.

Kadras iš 1940 m. filmo „Leave It to Roll-Oh.“

Tačiau neįtikėtinai tikslios ateities prognozės, kurias praneša pasakotojas, įrašytos šiemet – pasauliui jau žinant apie naujojo koronaviruso protrūkį, taigi, tai nėra ateities spėjimai.

Šis vaizdo įrašas platformoje „Youtube“ greičiausiai atsirado kaip pokštas, tačiau kai kurie komentatoriai jam buvo negailestingi, peikdami filmuko kūrėją dėl žmonių klaidinimo.

Kadras iš 1956 metų filmo „Tornado“

Pavyzdžiui, vienas komentatorius kreipėsi į filmuko autorių (aut. past. žinutė išversta iš anglų į lietuvių kalbą) – „@RamsesThePigeon, nors dauguma išmanančių internetines technologijas žiūrovų pripažįsta, kad šis vaizdo įrašas – akivaizdus komedijos kūrinys, ar tiesiog įdomus projektas, ar bet koks kitas dalykas, gal galite jį taip ir pažymėti? Turiu vyresnių giminaičių, manančių, kad tai tikra. Manau, kad šiais laikais turėtume stengtis būti atsakingi už šiuos dalykus ir neskleisti daugiau netikrų naujienų, nei jų jau yra. Ačiū, drauge.“

Remiantis šia informacija, negalima teigti, kad filmukas atspindi 1956 metus. Nors jame matyti archyvinė medžiaga, vaizdo įrašas buvo sukurtas 2020 metais ir negali būti laikomas praeito amžiaus ateities prognoze.

  • Šaltiniai
  • „Google“ paieška
  • „InVID“ kadrų paieška